Oekraïne keihard genaaid: ‘Het was net Feyenoord – PSV’

Foto: Oekraïne keihard genaaid: ‘Het was net Feyenoord – PSV’

Volgens oud-arbiters Dick Jol en Mario van der Ende is Oekraïne een zuivere strafschop onthouden in het WK-kwalificiatieduel tegen Wales. VAR Juan Martinez Munuera liet een strafschopsituatie voorbijgaan zonder daarvoor de scheidsrechter naar het scherm te halen. Volgens Jol en Van der Ende een cruciale misser, die de wedstrijd zomaar een andere wending had kunnen geven.

Daarbij ging het om het moment dat Andriy Yarmolenko op zijn voet werd geschopt door Joe Allen, maar een strafschop bleef uit. Tegenover De Telegraaf laat Van der Ende weten het lachwekkend te vinden dat er geen strafschop werd gegeven. “Hij raakt de voet in plaats van de bal en dan is er maar één conclusie mogelijk. Die bal moet gewoon op de stip. Dit kan een heel bepalend moment in de wedstrijd zijn.”

Honderd procent strafschop

Ook Jol is het er roerend mee eens dat de scheidsrechter hier een strafschop had moeten geven. “Dit is gewoon een honderd procent strafschop. Vanuit welke hoek je er ook naar kijkt, hier is maar één beslissing mogelijk. Het is onbegrijpelijk dat de VAR hier de scheidsrechter niet naar het scherm haalt en hem de gelegenheid geeft naar de situatie te kijken.” 

Van der Ende constateert dan ook dat er nog altijd teveel fout gaat met de aanwezigheid van de VAR. “Het is een geweldig vangnet, maar ook bij de VAR draait het om kwaliteit. Uiteindelijk gaat het om het observatievermogen van de arbiters. Op het veld, maar ook achter het beeldscherm. Daar schort het aan.” Jol haalde nog maar eens het het strafschopmoment in De Kuip aan. “Net als in de Eredivisie bij FeyenoordPSV is verkeerd gebruik van de VAR in deze wedstrijd heel bepalend geweest. Daarmee heeft de arbitrage weer een beslissende invloed en dat zou niet het geval moeten zijn. Ik zou er voorstander van zijn, als we toegaan naar specialisten, die worden ingezet als VAR.”

TIP: Wint Wales van Nederland? De odd is 5.75!

Moet er specialisten worden opgeleid om de rol van VAR in te kunnen vullen?

  • Ja
  • Nee
159+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie