Excelsior na bloedstollende avond naar de Eredivisie

Foto: Excelsior na bloedstollende avond naar de Eredivisie

Excelsior keert terug naar de Eredivisie. De Rotterdammers toonden veerkracht (4-4 na verlenging) en trokken in de strafschoppenserie de winst naar zich toe.

ADO degradeerde vorig seizoen roemloos uit de Eredivisie en werd nadien geconfronteerd met grote personele problemen. Het voortbestaan van de club was zelfs in gevaar, maar opvallend genoeg liep het prima binnen de lijnen. De Haagse formatie plaatste zich probleemloos voor de play-offs om promotie/degradatie waarin het afrekende met NAC Breda en FC Eindhoven. Tegen Excelsior stond een terugkeer naar het hoogste niveau op het spel.

Na de late 1-1 in Rotterdam begon ADO met een goed gevoel aan de returnwedstrijd. Gesteund door de fanatieke achterban zorgde de club vanaf de aftrap voor dreiging, maar Thomas Verheydt slaagde er niet in om na tien seconden raak te schieten en ook de daaropvolgende klutssituatie zorgde niet voor een snelle openingstreffer in het Cars Jeans Stadion.

Het Eredivisie-ticket van ADO hing zelfs even aan een zijden draadje. Excelsior kreeg een strafschop na hands van Jamal Amofa (op VAR-advies), maar Thijs Dallinga produceerde een waardeloze strafschop en verprutste ook de rebound. In alle commotie waren ondertussen allerlei voorwerpen op het veld gegooid en daar had de assistent-scheidsrechter zodanig last van dat Danny Makkelie de wedstrijd kortstondig staakte.

ADO slaat toe

Na de terugkeer van beide teams bleek Excelsior een mentale klap te hebben geïncasseerd. ADO maakte nog voor rust het verschil door een 2-0 voorsprong tot stand te brengen. Thomas Verheydt kopte een afgemeten voorzet van Boy Kemper tegen de touwen en Felipe Pires verdubbelde de marge door de bal in de verre hoek binnen te werken. Verheydt speelde met een overstapte opnieuw een belangrijke rol.

In de tweede helft kreeg Excelsior ook nog de 3-0 om de oren. Kort na de normale hervatting werkte Sem Steijn succesvol af. ADO eindigde de avond nog wel met tien man door een tweede gele kaart voor Tyrese Asante, waarna het toch nog spannend werd. Marouan Azarkan zorgde voor de 3-1 en Reuven Niemeijer maakte er prompt na een afgekeurde goal zelfs 3-2 van.

Excelsior eindigde de avond ook met tien man na rood voor Michael Chacon (opnieuw op aanraden van de VAR), die overigens net daarvoor was gewisseld. Toch viel in extremis toch nog de 3-3. Het ADO-publiek stond al klaar voor een veldbestorming en dat leidde zelfs tot een nieuwe onderbreking.

In de verlenging nam ADO opnieuw de leiding. Invaller Sacha Komljenovic dacht ADO alsnog naar de Eredivisie te schieten, maar Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi werkte de 4-4 tegen de touwen en sleepte daarmee een strafschoppenserie uit het vuur.

ADO en Excelsior lieten allebei de derde inzet onbenut, maar bleven verder foutloos tot en met de achtste inzet. Excelsior benutte de negende wel, maar ADO faalde. De Rotterdammers zijn daarmee zeker van een Eredivisie-ticket.

Scoreverloop: 1-0 (35′) Thomas Verheydt, 2-0 (40′) Felipe Pires, 3-0 (47′) Sem Steijn, 3-1 (79′) Marouan Azarkan, 3-2 (83′) Reuven Niemeijer, 3-3 (90′) Thijs Dallinga, 4-3 (97′) Sacha Komljenovic, 4-4 (109′) Redouan El Yaakoubi

Strafschoppen: 7-8

TIP: Wint Nederland van België? De odd is 3.05!

De terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
105+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:33
0+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
33+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
40+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
15+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
105+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
77+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
179+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
293+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
917+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
300+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
64+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
105+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
118+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
336+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
222+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
152+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
218+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
259+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
527+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
35+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie