Vitesse reist met voorsprong af naar Alkmaar

Vitesse heeft een voorsprong gepakt in de strijd om het laatste Europese ticket. In Stadion Gelredome wist de formatie uit Arnhem de heenwedstrijd naar zich toe te trekken: 2-1 tegen AZ.

AZ bereikte de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal ten koste van sc Heerenveen, waar Vitesse te sterk bleek voor FC Utrecht. De nummers vijf en zes strijden zodoende om een strijd in de voorrondes van de Conference League. Donderdagavond werd de aftrap van het tweeluik verricht in Arnhem. De Alkmaarders konden geen beroep doen op aanvoerder Owen Wijndal en Fredrik Midtsjö viel ook nog eens geblesseerd uit.

Gaandeweg de eerste helft groeiden de zorgen voor AZ. Vangelis Pavlidis raakte de lat namens de Alkmaarders, die daarbij ook nog even aan een strafschop dachten. Geen doelpunt en geen strafschop voor AZ, dat kort daarna wel de 1-0 om de oren kreeg. Na een goede voorzet van Loïs Openda werkte Thomas Buitink met een volley succesvol af: doelman Peter Vindahl Jensen had het nakijken.

Zowel Vitesse als AZ kreeg nog een grote kans in de eerste helft. Vitesse had de score zomaar kunnen verdubbelen via Openda, maar hij kreeg de bal niet langs de AZ-doelman na Bruno Martins Indi eruit te hebben gelopen. Aan de andere kant had Jesper Karlsson de pech dat zijn inzet de paal teisterde. Halverwege stond het zodoende nog altijd 1-0 voor de Arnhemmers.

In de tweede helft werd het spel gedomineerd door AZ. Doelman Jeroen Houwen moest meteen een paar keer aan de bak, maar binnen het kwartier kreeg de bezoekende club loon naar werken. Een hoekschop viel voor de voeten van Jordy Clasie, die de bal via Thomas Hajek tot doelpunt promoveerde: 1-1.

Na de 1-1 kreeg Vitesse de beste kansen op de 2-1. Die treffer viel daadwerkelijk, nadat Openda in de slotfase wegdraaide bij Sam Beukema en de bal in de korte hoek binnen schoot. De return is aanstaande zondag in Alkmaar.

Scoreverloop: 1-0 (22′) Thomas Buitink, 1-1 (59′) Jordy Clasie, 2-1 (86′) Loïs Openda

TIP: Voorspel de return via Circus en pak €250 bonus!