KNVB schrikt van ‘anti-homo-hotels’, FIFA grijpt in

Foto: KNVB schrikt van ‘anti-homo-hotels’, FIFA grijpt in

De FIFA en de KNVB hebben met verbazing en woede gereageerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door journalisten uit Noorwegen, Denemarken en Finland. Zij toonden aan dat het voor homoseksuele koppels moeilijk is om een hotel te vinden in WK-land Qatar.

Van de 69 ‘geteste’ hotels weigerden drie hotels een reservering door een homoseksueel koppel, waar twintig hotels bij de gasten aangaven dat er binnen de muren ‘geen uiting van de homoseksuele liefde gegeven mag worden’. In Qatar staat nog altijd een gevangenisstraf van maximaal drie jaar op seks tussen mensen van hetzelfde geslacht.

“Het gaat er niet alleen om dat alle supporters veilig zijn, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar dat zij zich ook welkom voelen”, reageert een woordvoerder van de KNVB in The Telegraph. “Dat hebben wij eerder al benadrukt bij de lokale autoriteiten en het organisatiecomité en dat gaan we komende maand zeker opnieuw doen als we samen met andere Europese bonden Qatar bezoeken.”



Reactie Qatar

“Het volledige onderzoek hebben we nog niet kunnen inzien, maar wel duidelijk is dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet staat genoemd als hotel dat homostellen weigert.” Het WK-comité van Qatar reageert op de beschuldigingen: “We zijn een conservatief land, maar zetten ons in voor een gastvrij en veilig WK dat voor iedereen toegankelijk is. Ook hotels die gasten voor het WK ontvangen, moeten zich aan afspraken houden.”

Het organisatiecomité vervolgt: “We controleren dat en evalueren ook indien nodig. We ontvangen graag aanvullende informatie, zodat we hotels kunnen benaderen die niet aan de normen voldoen.” Namens Amnesty International reageert Ruud Bosgraaf: “Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar tijdens het WK wel een paar weken toestaat. Dat gaat schuren.. Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren als het gaat om vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Dus onze oproep is: geef alles vrij in Qatar. Niet alleen tijdens het WK.”

FIFA neemt maatregelen

De FIFA heeft contracten met de betreffende ‘anti-homohotels’ verscheurd. “Hotels, net als alle andere serviceproviders rondom het WK die niet voldoen aan de hoge standaarden van het organiserend comité, verliezen hun contract. Het voldoen aan de eisen blijft gemonitord en geëvalueerd worden via audits en inspecties bij hotels”, luidt het statement in The Telegraph.

TIP: Grijp ruim 1.6 maal je inleg als Oranje het WK begint met een zege op Senegal!

Qatar aanwijzen als WK land is gewoon een grote fout

  • Eens
  • Oneens
50+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie