Dessers-drama door ‘Berghuisje’ Feyenoord

Foto: Dessers-drama door ‘Berghuisje’ Feyenoord

Cyriel Dessers hoopt nog altijd op een langer verblijf bij Feyenoord. Datzelfde geldt voor de fans van de Rotterdammers, die de KRC Genk-huurling in hun armen hebben gesloten en eigenlijk niet meer willen loslaten. De voorwaarden voor een definitieve transfer, maar het lijkt erop dat Feyenoord zijn geld in een andere spits gaat investeren. De komst van Danilo Pereira zorgt voor een Dessers-drama, deze ‘omgekeerde Berghuis’ is alléén op basis van sentiment een minder goede optie dan miljoenen te betalen voor Dessers. 

De druk op de Feyenoord-leiding om Cyriel Dessers definitief vast te leggen, groeit met de week. De 27-jarige spits, de zijn sterke optredens bij Feyenoord beloond zag worden met een oproep van de nationale ploeg van Nigeria, scoorde dit seizoen twintig doelpunten in 45 wedstrijden. Dat terwijl Dessers het grootste gedeelte van het seizoen op de bank moest plaatsnemen omdat Bryan Linssen in lange tijd de voorkeur kreeg in de punt van trainer Arne Slot. Door sterke optredens in de Conference League, waar Dessers tot nu toe de helft van zijn seizoenproductie in het net legde, raakte Linssen echter zijn plek in de punt kwijt aan de enkelvoudig international van Nigeria, en kreeg de Dessers-hype een nieuwe laag. 

Cyriel Dessers en Feyenoord

Eerder benaderden we al dat teams zoals Ajax en PSV zonder blikken over blozen miljoenen euro’s neertellen voor type spitsen zoals Dessers. De 27-jarige spits, die bij terugkeer bij KRC Genk waarschijnlijk ook een kans krijgt om zijn meerwaarde opnieuw te bewijzen bij de topploeg uit de Jupiler Pro League, is door zijn (lucht)duelkracht, positioneringen in de zestien en afmakerskwaliteiten een fundamenteel onderdeel van de aanvalsdrang van Feyenoord. Met Dessers heeft Slot niet alleen een bewezen doelpuntenmaker in de punt staan, ook als Feyenoord noodgedwongen een lange bal moet spelen of er ‘laag’ moet worden opgebouwd door de Rotterdammers, is er altijd een diep aanspeelpunt aanwezig. 


Als Dessers’ opdracht buiten het zestienmetergebied bij het ‘aannemen-en-doorspelen’ blijft, komt de spits nog me in het positiespel. Dat verandert echter op het moment dat de Belgische aanvaller verder van het vijandige doel in balbezit komt. Dan zie je eigenlijk waarom Dessers pas op zijn zevenentwintigste bij een Nederlandse topclub eindigde – en ook dat er geen enkele Nederlandse topper hem als topscorer van Heracles Almelo oppikte. Voor topteams, helemaal op de manier waarop Feyenoord graag wil voetballen, heeft een spits echter méér kwaliteiten nodig dan op de juiste plek staan in de zestien om de bal binnen te werken en naar de cornervlag te rennen. Dat is de tweestrijd die Feyenoord nu intern voert: zijn alléén de doelpunten van Dessers vier miljoen euro waard? 

Dat antwoord was ‘nee’, dat is ‘nee’ en het lijkt ook een ‘nee’ te blijven. Feyenoord-trainer Slot deed er een aantal weken geleden al niet te geheimzinnig over: hij behoudt Dessers graag volgend seizoen, maar niet voor elke prijs. Nu voelt het een eeuwigheid geleden dat een spits de twintig-doelpunten-grens over ging, het sentiment dat de Feyenoord-fans volgen als het gaat om Dessers zorgt er in ieder geval niet voor dat Feyenoord overhaaste beslissingen neemt, zelfs niet als het gaat om externe financiers om Dessers alsnog binnen te halen volgend seizoen zonder dat het transfer- en salarisbudget van volgend seizoen vrijwel op gaat aan één speler. Als die speler nu doelpunten maakte, met een individuele acties zijn eigen kansen creëert en ook in de passing nog bovengemiddeld goed is, was het een no brainer. En met alle respect voor de prestaties van Dessers en zijn populariteit bij de Feyenoord-fans: die spits is de Belgische aanvaller nooit geweest, en zal hij ook niet worden. 

Ander transferbeslissingsproces

Aangezien Dessers ook niet meer de leeftijd heeft dat je hem voor een groot bedrag kunt doorverkopen (lees: 10 miljoen euro of meer), is het ook lastig voor Feyenoord om naast sportief rendement ook nog financieel rendement uit de transfer te halen. Dat laatste lijkt de afgelopen jaren een belangrijke randvoorwaarden te zijn op het moment dat Feyenoord een speler aantrekt. Of in ieder geval: een belangrijke kadering. Natuurlijk zijn buitenkansjes zoals Fredrik Aursnes en Alireza Jahanbakhsh een ideale manier om meer ervaren spelers voor een zachte prijs vast te leggen. Aangezien Dessers in zijn eentje zo’n beetje hetzelfde moet kosten als de twee Feyenoord-aanwinsten van afgelopen zomer, is het alleen maar logisch dat Feyenoord éérst naar andere opties gaat kijken voordat het opnieuw bij Dessers uitkomt. 


Het is op dit moment vooral het momentum dat Dessers ogenschijnlijk meer dan vier miljoen euro waard maakt. De doelpunten van de spits in Europa zijn van onschatbare waarde, zijn rol in het 2-2 gelijkspel tussen Feyenoord en PSV was opnieuw groot, maar is er een club die na volgend seizoen een veelvoud van dat bedrag op tafel gaat leggen voor Dessers? Die kans lijkt kleiner dan wanneer Feyenoord overschakelt naar die andere belangrijke kandidaat voor de spits: Ajacied Danilo Pereira. De Braziliaan staat volgens Feyenoord TM voor een overgang naar Rotterdam en daarmee heeft na Ajax ook Feyenoord zijn ‘Berghuisje’ te pakken. Dat dit waarschijnlijk ook betekent dat Dessers een definitieve overgang naar Feyenoord gedag kan zeggen, heeft echter meer met de randvoorwaarden van de transfer te maken dan het spelersprofiel zelf. 

Waar Dessers er al een half voetballeven op heeft zitten, moet de carrière van Danilo eigenlijk nog beginnen. De Braziliaanse aanvaller mocht na een goed seizoen bij FC Twente het proberen als tweede spits van de Amsterdammers, maar na de komst van Brian Brobbey vertrok het perspectief op speelminuten voor Danilo. De Braziliaanse spits is een stuk kleiner dan Dessers (1,74 meter), maar is ondanks het feit dat hij klein is voor een diepe spits, nog steeds enorm sterk in de duels en heeft binnen de zestienmeter vergelijkbare kwaliteiten met Dessers. En daarbij: Danilo kost geen transfersom omdat hij uit zijn contract bij Ajax loopt én is met 23 jaar nog minimaal drie jaar verwijdert van de leeftijdscategorie waar een voetballer naar zijn top toewerkt/op zijn top komt (26-30+ jaar). 

Danilo Pereira

Kijk je naar het sentimentele en he sportieve aspect (van dit seizoen, red.), dan is de keuze voor Dessers unaniem. Kijk je naar de lange termijn en de noodzaak om spelers te kopen, te ontwikkelen en daarna voor een miljoenenbedrag de deur uit te doen, dan hoeft de clubleiding van Feyenoord niet lang na te denken en schotelt het de Ajax-spits een contract voor. Dat proces lijkt inimddels van start te zijn gegaan, waardoor na de Dessers-polonaise van de afgelopen weken er een groot Dessers-drama aan het einde van het seizoen plaats kan gaan vinden. Feyenoord is dan wel zo goed als zeker van Europa League-voetbal volgend seizoen, Pereira én Dessers lijkt een beetje te veel van het goede. 


Helemaal als je het doorlopende contract van Robert Bozenik, die dit seizoen op huurbasis bij Fortuna Düsseldorf voetbalt, in het achterhoofd houdt. Op dat moment heeft Feyenoord eigenlijk de gewenste variatie in het spelersprofiel voor de spits: een grote, sterke afmaker die je kunt brengen op het moment dat de nood hoog is en er een doelpunt gemaakt moet worden (Bozenik) en anders een klein maar (technisch) sterk aanspeelpunt die er voor kan zorgen dat de opbouw via de spits, iets wat op dit moment ook beter gaat als Linssen in de punt staat, een stuk vloeiender verloopt dan wanneer een speler met een houterige techniek (Dessers/Bozenik) de bal in die situaties krijgt. 

Want de Feyenoord-spits kwam dit seizoen al vaak in de situatie dat hij óók buiten het strafschopgebied de meest effectieve keuze moet maken. Helemaal als Slot zijn speelstijl nog beter ingeslepen krijgt en meer spelers tot zijn beschikking heeft die binnen zijn filosofie vallen, gaat Feyenoord alleen maar beter voetballen – en tegenstanders zullen zich daardoor defensiever gaan opstellen. In dat geval komt Feyenoord ook veel vaker in de situatie dat het een spits nodig heeft die doelpunten kan maken, maar óók goed is in het meevoetballen. Het nadeel voor Feyenoord daarin is: deze spelers kosten over het algemeen geen vier miljoen euro, maar tientallen miljoenen. Vandaar dat het ook het beste langs het grote Dessers-sentiment heen kan kijken en zich te richten op die spotgoedkope optie die deze miljoenen in het laatje van Feyenoord kan brengen.

TIP: Scoort Dessers tegen Heracles Almelo? Dat is 2.13x je inzet waard!

Voor wie zou jij gaan?

  • Cyriel Dessers
  • Danilo Pereira
518+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
0+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
14+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
10+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
27+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
186+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
43+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
78+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
173+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
70+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
648+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
141+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
307+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
687+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
120+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
185+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
324+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie