Dessers-drama door ‘Berghuisje’ Feyenoord

Foto: Dessers-drama door ‘Berghuisje’ Feyenoord

Cyriel Dessers hoopt nog altijd op een langer verblijf bij Feyenoord. Datzelfde geldt voor de fans van de Rotterdammers, die de KRC Genk-huurling in hun armen hebben gesloten en eigenlijk niet meer willen loslaten. De voorwaarden voor een definitieve transfer, maar het lijkt erop dat Feyenoord zijn geld in een andere spits gaat investeren. De komst van Danilo Pereira zorgt voor een Dessers-drama, deze ‘omgekeerde Berghuis’ is alléén op basis van sentiment een minder goede optie dan miljoenen te betalen voor Dessers. 

De druk op de Feyenoord-leiding om Cyriel Dessers definitief vast te leggen, groeit met de week. De 27-jarige spits, de zijn sterke optredens bij Feyenoord beloond zag worden met een oproep van de nationale ploeg van Nigeria, scoorde dit seizoen twintig doelpunten in 45 wedstrijden. Dat terwijl Dessers het grootste gedeelte van het seizoen op de bank moest plaatsnemen omdat Bryan Linssen in lange tijd de voorkeur kreeg in de punt van trainer Arne Slot. Door sterke optredens in de Conference League, waar Dessers tot nu toe de helft van zijn seizoenproductie in het net legde, raakte Linssen echter zijn plek in de punt kwijt aan de enkelvoudig international van Nigeria, en kreeg de Dessers-hype een nieuwe laag. 

Cyriel Dessers en Feyenoord

Eerder benaderden we al dat teams zoals Ajax en PSV zonder blikken over blozen miljoenen euro’s neertellen voor type spitsen zoals Dessers. De 27-jarige spits, die bij terugkeer bij KRC Genk waarschijnlijk ook een kans krijgt om zijn meerwaarde opnieuw te bewijzen bij de topploeg uit de Jupiler Pro League, is door zijn (lucht)duelkracht, positioneringen in de zestien en afmakerskwaliteiten een fundamenteel onderdeel van de aanvalsdrang van Feyenoord. Met Dessers heeft Slot niet alleen een bewezen doelpuntenmaker in de punt staan, ook als Feyenoord noodgedwongen een lange bal moet spelen of er ‘laag’ moet worden opgebouwd door de Rotterdammers, is er altijd een diep aanspeelpunt aanwezig. 


Als Dessers’ opdracht buiten het zestienmetergebied bij het ‘aannemen-en-doorspelen’ blijft, komt de spits nog me in het positiespel. Dat verandert echter op het moment dat de Belgische aanvaller verder van het vijandige doel in balbezit komt. Dan zie je eigenlijk waarom Dessers pas op zijn zevenentwintigste bij een Nederlandse topclub eindigde – en ook dat er geen enkele Nederlandse topper hem als topscorer van Heracles Almelo oppikte. Voor topteams, helemaal op de manier waarop Feyenoord graag wil voetballen, heeft een spits echter méér kwaliteiten nodig dan op de juiste plek staan in de zestien om de bal binnen te werken en naar de cornervlag te rennen. Dat is de tweestrijd die Feyenoord nu intern voert: zijn alléén de doelpunten van Dessers vier miljoen euro waard? 

Dat antwoord was ‘nee’, dat is ‘nee’ en het lijkt ook een ‘nee’ te blijven. Feyenoord-trainer Slot deed er een aantal weken geleden al niet te geheimzinnig over: hij behoudt Dessers graag volgend seizoen, maar niet voor elke prijs. Nu voelt het een eeuwigheid geleden dat een spits de twintig-doelpunten-grens over ging, het sentiment dat de Feyenoord-fans volgen als het gaat om Dessers zorgt er in ieder geval niet voor dat Feyenoord overhaaste beslissingen neemt, zelfs niet als het gaat om externe financiers om Dessers alsnog binnen te halen volgend seizoen zonder dat het transfer- en salarisbudget van volgend seizoen vrijwel op gaat aan één speler. Als die speler nu doelpunten maakte, met een individuele acties zijn eigen kansen creëert en ook in de passing nog bovengemiddeld goed is, was het een no brainer. En met alle respect voor de prestaties van Dessers en zijn populariteit bij de Feyenoord-fans: die spits is de Belgische aanvaller nooit geweest, en zal hij ook niet worden. 

Ander transferbeslissingsproces

Aangezien Dessers ook niet meer de leeftijd heeft dat je hem voor een groot bedrag kunt doorverkopen (lees: 10 miljoen euro of meer), is het ook lastig voor Feyenoord om naast sportief rendement ook nog financieel rendement uit de transfer te halen. Dat laatste lijkt de afgelopen jaren een belangrijke randvoorwaarden te zijn op het moment dat Feyenoord een speler aantrekt. Of in ieder geval: een belangrijke kadering. Natuurlijk zijn buitenkansjes zoals Fredrik Aursnes en Alireza Jahanbakhsh een ideale manier om meer ervaren spelers voor een zachte prijs vast te leggen. Aangezien Dessers in zijn eentje zo’n beetje hetzelfde moet kosten als de twee Feyenoord-aanwinsten van afgelopen zomer, is het alleen maar logisch dat Feyenoord éérst naar andere opties gaat kijken voordat het opnieuw bij Dessers uitkomt. 


Het is op dit moment vooral het momentum dat Dessers ogenschijnlijk meer dan vier miljoen euro waard maakt. De doelpunten van de spits in Europa zijn van onschatbare waarde, zijn rol in het 2-2 gelijkspel tussen Feyenoord en PSV was opnieuw groot, maar is er een club die na volgend seizoen een veelvoud van dat bedrag op tafel gaat leggen voor Dessers? Die kans lijkt kleiner dan wanneer Feyenoord overschakelt naar die andere belangrijke kandidaat voor de spits: Ajacied Danilo Pereira. De Braziliaan staat volgens Feyenoord TM voor een overgang naar Rotterdam en daarmee heeft na Ajax ook Feyenoord zijn ‘Berghuisje’ te pakken. Dat dit waarschijnlijk ook betekent dat Dessers een definitieve overgang naar Feyenoord gedag kan zeggen, heeft echter meer met de randvoorwaarden van de transfer te maken dan het spelersprofiel zelf. 

Waar Dessers er al een half voetballeven op heeft zitten, moet de carrière van Danilo eigenlijk nog beginnen. De Braziliaanse aanvaller mocht na een goed seizoen bij FC Twente het proberen als tweede spits van de Amsterdammers, maar na de komst van Brian Brobbey vertrok het perspectief op speelminuten voor Danilo. De Braziliaanse spits is een stuk kleiner dan Dessers (1,74 meter), maar is ondanks het feit dat hij klein is voor een diepe spits, nog steeds enorm sterk in de duels en heeft binnen de zestienmeter vergelijkbare kwaliteiten met Dessers. En daarbij: Danilo kost geen transfersom omdat hij uit zijn contract bij Ajax loopt én is met 23 jaar nog minimaal drie jaar verwijdert van de leeftijdscategorie waar een voetballer naar zijn top toewerkt/op zijn top komt (26-30+ jaar). 

Danilo Pereira

Kijk je naar het sentimentele en he sportieve aspect (van dit seizoen, red.), dan is de keuze voor Dessers unaniem. Kijk je naar de lange termijn en de noodzaak om spelers te kopen, te ontwikkelen en daarna voor een miljoenenbedrag de deur uit te doen, dan hoeft de clubleiding van Feyenoord niet lang na te denken en schotelt het de Ajax-spits een contract voor. Dat proces lijkt inimddels van start te zijn gegaan, waardoor na de Dessers-polonaise van de afgelopen weken er een groot Dessers-drama aan het einde van het seizoen plaats kan gaan vinden. Feyenoord is dan wel zo goed als zeker van Europa League-voetbal volgend seizoen, Pereira én Dessers lijkt een beetje te veel van het goede. 


Helemaal als je het doorlopende contract van Robert Bozenik, die dit seizoen op huurbasis bij Fortuna Düsseldorf voetbalt, in het achterhoofd houdt. Op dat moment heeft Feyenoord eigenlijk de gewenste variatie in het spelersprofiel voor de spits: een grote, sterke afmaker die je kunt brengen op het moment dat de nood hoog is en er een doelpunt gemaakt moet worden (Bozenik) en anders een klein maar (technisch) sterk aanspeelpunt die er voor kan zorgen dat de opbouw via de spits, iets wat op dit moment ook beter gaat als Linssen in de punt staat, een stuk vloeiender verloopt dan wanneer een speler met een houterige techniek (Dessers/Bozenik) de bal in die situaties krijgt. 

Want de Feyenoord-spits kwam dit seizoen al vaak in de situatie dat hij óók buiten het strafschopgebied de meest effectieve keuze moet maken. Helemaal als Slot zijn speelstijl nog beter ingeslepen krijgt en meer spelers tot zijn beschikking heeft die binnen zijn filosofie vallen, gaat Feyenoord alleen maar beter voetballen – en tegenstanders zullen zich daardoor defensiever gaan opstellen. In dat geval komt Feyenoord ook veel vaker in de situatie dat het een spits nodig heeft die doelpunten kan maken, maar óók goed is in het meevoetballen. Het nadeel voor Feyenoord daarin is: deze spelers kosten over het algemeen geen vier miljoen euro, maar tientallen miljoenen. Vandaar dat het ook het beste langs het grote Dessers-sentiment heen kan kijken en zich te richten op die spotgoedkope optie die deze miljoenen in het laatje van Feyenoord kan brengen.

TIP: Scoort Dessers tegen Heracles Almelo? Dat is 2.13x je inzet waard!

POLL: Voor wie zou jij gaan?

Vandaag 28 Mei 2022

  • teaser
  • compact
<strong>Champions League-finale en apotheose play-offs bij Circus!</strong>

Champions League-finale en apotheose play-offs bij Circus!

<p>Dit weekend zijn alle ogen natuurlijk gericht op de Champions League-finale tussen Liverpool en ...

12
<strong>'Feyenoord-blunder dreigt'</strong>

'Feyenoord-blunder dreigt'

<p>Wim Kieft vraagt zich af of <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" ...

587
<strong>'Ajax-blunder met Suárez'</strong>

'Ajax-blunder met Suárez'

<p>Luis Suárez is <a href="https://www.soccernews.nl/transfergeruchten/" target="_self" ...

1857
Kraay looft Oranje-klant: 'Feyenoord heeft zitten slapen'

Kraay looft Oranje-klant: 'Feyenoord heeft zitten slapen'

<p>Komende week gaat het Nederlands elftal spelen in de Nations League; mogelijk mag Jerdy Schouten ...

9
'Cruciale Dessers-belletjes in komende dagen'

'Cruciale Dessers-belletjes in komende dagen'

<p>Cyriel Dessers sloot een voor hem uitstekend seizoen helaas af met een domper: de spits kwam er ...

40
Gepasseerde Oranje-klant sneert naar Van Gaal met 3 emoticons

Gepasseerde Oranje-klant sneert naar Van Gaal met 3 emoticons

<p>In de selectie van het Nederlands elftal richting de Nations League zitten enkele opvallende ...

84
'Frenkie de Jong laat transferbom ontploffen en ruziet'

'Frenkie de Jong laat transferbom ontploffen en ruziet'

<p>Eventjes leek alles in kannen en kruiken: Manchester United was bereid te voldoen aan de ...

135
Uitkomst CL-finale van grote invloed voor Ajax

Uitkomst CL-finale van grote invloed voor Ajax

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> zal zaterdagavond ...

147
'PSV eindigde fors boven zijn stand in Eredivisie'

'PSV eindigde fors boven zijn stand in Eredivisie'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" target="_self" rel="">PSV</a> zag dit seizoen in de ...

106
'PSG doet Mbappé enorme handreiking'

'PSG doet Mbappé enorme handreiking'

<p>Paris Saint-Germain doet er alles aan om Kylian Mbappé tegemoet te komen. De Franse topclub is ...

21
'Ajax-deal rond: medische keuring ingepland'

'Ajax-deal rond: medische keuring ingepland'

<p>De <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-periode van Ryan ...

251
'Van Leeuwen zorgt voor bizarre NEC-situatie'

'Van Leeuwen zorgt voor bizarre NEC-situatie'

<p>Er wacht een drukke transferzomer bij NEC. Volgens <i>Omroep Gelderland</i> moet de selectie op ...

52
"Toen zei Klaas-Jan: 'Dan stuur ik je meteen weg'"

"Toen zei Klaas-Jan: 'Dan stuur ik je meteen weg'"

<p>Lassina Traoré verruilde <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" ...

136
'Danny Buijs op rand van nieuwe baan'

'Danny Buijs op rand van nieuwe baan'

<p>Danny Buijs zet zijn trainersloopbaan vrijwel zeker voort bij KV Mechelen. De Belgische cultclub ...

40
'Groen licht voor Lewandowkski na toptransfer Bayern'

'Groen licht voor Lewandowkski na toptransfer Bayern'

<p>Robert Lewandowski is een stap dichterbij een transfer naar FC Barcelona. Zijn werkgever Bayern ...

81
'Erik ten Hag doet Frenkie de Jong grote belofte'

'Erik ten Hag doet Frenkie de Jong grote belofte'

<p>Erik ten Hag hoopt Frenkie de Jong deze zomer te verleiden tot een overstap naar Manchester ...

129
'Droomtransfer voor Edson Álvarez'

'Droomtransfer voor Edson Álvarez'

<p>De kans is reëel dat Manchester United binnenkort opnieuw aanklopt bij <a ...

204
'Barça-statement: géén cut-price voor Frenkie'

'Barça-statement: géén cut-price voor Frenkie'

<p>Frenkie de Jong moet de eerste topaankoop worden van Manchester United-manager Erik ten Hag. Dat ...

30

Gisteren 27 Mei 2022

Kritiek op Oranje-selectie: "Begrijp er niets van"

Kritiek op Oranje-selectie: "Begrijp er niets van"

<p>Valentijn Driessen zet vraagtekens bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal. De chef ...

313
UEFA-baas kiest duidelijk partij in rel rond Mbappé

UEFA-baas kiest duidelijk partij in rel rond Mbappé

<p>UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin steunt Paris Saint-Germain in de zaak rond Kylian Mbappé. Met ...

129
Letsch over toekomst: "Natuurlijk heb ik ambities"

Letsch over toekomst: "Natuurlijk heb ik ambities"

<p>Thomas Letsch sluit zondag in Alkmaar zijn tweede seizoen af als trainer van Vitesse. De Duitser ...

37
Lyrische Tadic: "Samen met Ten Hag de beste"

Lyrische Tadic: "Samen met Ten Hag de beste"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-aanvoerder Dusan ...

163
Derksen prijst Ajax-duo: "Een uitstekende keuze"

Derksen prijst Ajax-duo: "Een uitstekende keuze"

<p>Johan Derksen juicht toe dat Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch hun loopbaan voortzetten bij ...

221
'Van Gaal maakt Nederlands elftal belachelijk'

'Van Gaal maakt Nederlands elftal belachelijk'

<p>Louis van Gaal heeft voor grote verbazing gezorgd in Mexico. Media vinden het onbegrijpelijk dat ...

489
Van Dijk stelt Liverpool én Nederland gerust

Van Dijk stelt Liverpool én Nederland gerust

<p>Virgil van Dijk is fit voor de Champions League-finale tegen Real Madrid. De verdediger rekent ...

54
Fàbregas ziet één nadeel in spel Frenkie de Jong

Fàbregas ziet één nadeel in spel Frenkie de Jong

<p>Frenkie de Jong zorgt al enige tijd voor discussie bij FC Barcelona. Zijn naam valt zelfs ...

101
Ancelotti: "Al duizelig van de gedachte"

Ancelotti: "Al duizelig van de gedachte"

<p>Real Madrid staat zaterdagavond andermaal in de finale van de Champions League. De Spaanse ...

62
Ribéry (39) plakt er een seizoen aan vast

Ribéry (39) plakt er een seizoen aan vast

<p>Franck Ribéry blijft actief als voetballer. De Fransman heeft besloten om er nog een seizoen aan ...

69
'Apetrotse' AZ-trainer: "Heel bijzonder"

'Apetrotse' AZ-trainer: "Heel bijzonder"

<p>AZ-trainer Pascal Jansen is onwijs trots op Bruno Martins Indi. De centrale verdediger heeft zich ...

78
Tadic: "Er gebeurde bijna elke dag iets"

Tadic: "Er gebeurde bijna elke dag iets"

<p>Dusan Tadic heeft afgelopen seizoen moeite gehad met de gebeurtenissen bij <a ...

183
'Ajax neemt beslissing over peperdure transfer'

'Ajax neemt beslissing over peperdure transfer'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> is gelinkt aan een ...

365
Ajax geeft Deen niet op en stuurt Huntelaar op pad

Ajax geeft Deen niet op en stuurt Huntelaar op pad

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> is Victor Jensen nog ...

322
'Feyenoord móét sterkhouder verkopen'

'Feyenoord móét sterkhouder verkopen'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> moet deze ...

222