Manchester City vs Liverpool: de moderne Clásico

Foto: Manchester City vs Liverpool: de moderne Clásico

Vergeet Barcelona en Real Madrid maar eventjes, want er staan nieuwe grootmachten op het wereldtoneel. Het duel tussen Manchester City en Liverpool, tussen Pep Guardiola en Jürgen Klopp, biedt op dit moment het meeste spektakel. Ze halen op alle mogelijke manieren het beste in elkaar naar boven en eisen van elkaar om het onderste uit de kan te halen, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Pep en Klopp bejubelen elkaar voortdurend en noemen de ander steevast de beste trainer ter wereld, maar vanavond omstreeks 19u30 zullen we weten wie dat op dit moment écht is. 

Manchester City: alles te verliezen? 

Er wordt door heel wat voetbalfanaten gezegd dat Manchester City op dit moment alles te verliezen heeft. Ze stonden relatief comfortabel op kop en hadden op zich een haalbaar schema af te werken, misschien wel het meest haalbare mogelijk. Ze hebben namelijk bijzonder weinig last gehad van uitgestelde wedstrijden, aangezien er geen grote COVID uitbraken in de club zijn geweest, toch niet op cruciale momenten. De vraag is of die stelling terecht is, want Pep gaat alvast niet akkoord. Hij noemde de voorsprong altijd al ‘fake’ aangezien Liverpool nog zoveel wedstrijden in te halen had. 

Feit blijft dat Manchester City tegen Crystal Palace en Tottenham kostbare punten verloren heeft, terwijl Liverpool over werkelijk iedereen heen stoomt, waardoor de potentiële voorsprong verkleint is tot één puntje.
Dat toont tegelijkertijd heel mooi aan op welk niveau deze strijd gevoerd wordt. Elk puntje is belangrijk en elke kleine misstap wordt afgestraft. De ‘margin of error‘ is historisch klein, want in de niet zo lang geleden geschiedenis was je al bijna zeker van een titel met 73 punten na 30 speeldagen. De tijden zijn echter drastisch veranderd, mede door de introductie van data-analyse in het voetbal, waardoor alles veel planmatiger en berekender wordt aangepakt. Van welke positie er geschoten mag worden tot hoeveel minuten iemand op het veld staat, niets blijft gespaard van data in het moderne voetbal, niet in het minst de evaluatie van spelers en ploegen. 

Liverpool: stoomtrein 

Liverpool is op dit moment weer aan zo’n onwaarschijnlijke run bezig. Als je alle competities samen neemt, hebben ze tegen Inter een vrij onbelangrijke nederlaag geleden zes wedstrijden geleden, maar daarbuiten kunnen ze fenomenale statistieken voorleggen. In de Premier League won het nu maar liefst elf keer na elkaar en dateert het laatste verlies nog van 2021. Winnen tegen Manchester City, in Manchester, dat zal een ander paar mouwen worden, maar als er één ploeg is die dat kan, dan is het wel die van Klopp. 

Liverpool heeft er goed aan gedaan om versterking te halen in de voorlinie. Luis Díaz heeft zich in geen tijd aangepast aan het spel van Liverpool en de intensiteit van de Premier League. Hij draait mee alsof hij al jaren deel van de ploeg is. Het geeft Klopp zo veel meer opties in die voorlinie dan de klassieke Salah, Firmino en Mané. Hij kan nu eens Jota in de spits zetten en Diaz op links, of Salah laten rusten en Mané of Diaz op rechts laten postvatten, om maar enkele voorbeelden op te noemen. Klopp heeft op dit moment een niveau van ‘squad depth’ die hij eigenlijk nog nooit gehad heeft bij Liverpool en het loont duidelijk de moeite. 

Wedtip: geniet van de wedstrijd! 

Normaal gezien voorzien we jullie altijd van een wedtip, maar voor dergelijke topwedstrijd kunnen we eigenlijk maar een ding meegeven: ga in je stoel zitten, neem je favoriete drankje erbij, doe een lekker zakje chips open, en geniet van de wedstrijd. Veel kijkplezier!

Wie wint er de Premier League?

  • Manchester City
  • Liverpool
18+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie