Nederlandse UECL-stunt in de maak

Foto: Nederlandse UECL-stunt in de maak

Het wordt een belangrijke week voor het Nederlands voetbal. Feyenoord en PSV houden de vaderlandse eer hoog in de kwartfinales van de Conference League. Het toernooi blijkt in het eerste jaar al een mooi podium voor Nederlandse clubs, die aanstaande donderdag de eerste stap richting een stunt kunnen zetten.

De opdracht voor Feyenoord en PSV is natuurlijk hetzelfde: door bekeren naar de halve finales van de Conference League. De Nederlandse topploegen hebben daar gezien hun tegenstanders in de kwartfinale een tegenovergestelde route voor uitgestippeld gekregen. De Rotterdammers nemen het op tegen de Tsjechisch kampioen en bekerhouden Slavia Praag, terwijl PSV het opneemt tegen de doorgegroeide stuntploeg uit de Premier League, Leicester City. Met de andere tegenstanders in het achterhoofd (AS Roma, Bödo/Glimt, Olympique Marseille en PAOK) had dat in beide gevallen zowel beter als slechter gekund, wat de aankomende tweestrijd van de ploegen van Arne Slot en Roger Schmidt in meer dan één opzicht interessant maken – afgezien van de mogelijkheid op Europese glorie, uiteraard. 

Feyenoord, PSV en Conference League

Vooral voor Feyenoord is het derde Europese toernooi een laatste uitlaatklep. In de Eredivisie speelt de ploeg van Slot vooral voor het verdedigen van de derde plek, die recht geeft op directe kwalificatie voor het Europa League-toernooi van volgend seizoen. Het geluk én ongeluk voor de Rotterdammers is het feit dat de tegenstander in de kwartfinale ook in de groepsfase al tegenover Feyenoord stond. Slavia Praag én Feyenoord bekerden allebei door in groep die voor de rest bestond uit Union Berlin en Maccabi Haifa. 


De Rotterdammers wonnen in De Kuip met 2-1 en speelden 2-2 in Tsjechië. Daardoor kun je ervanuit gaan dat de ploeg van Slot ook in de kwartfinale van de competitie de belangrijkste kandidaat is om door te gaan naar de halve finale. Al weet Slot ook dat in het verleden geboekte resultaten niets waard zijn in de toekomst. Feyenoord zal op oorlogssterkte komen, maar dat geldt ook zeker voor de tegenstander. Niet alleen voor de tegenstander van Feyenoord, maar ook van PSV. 

Als er één ploeg de naam van stuntexperts mag dragen, dan is het Leicester City. The Foxes kroonden zich verrassend tot landskampioen van Engeland terwijl het dat seizoen aftrapte als één van de belangrijkste degradatiekandidaten. Dat stuntsucces heeft de club een nieuw elan gegeven: inmiddels draait Leicester mee in de middenmoot en subtop van de Premier League en maakt de club bijna jaarlijks kans op Europees voetbal. Dat PSV en Leicester City het liefste op dezelfde manier voetballen, zorgt voor een bijzonder interessante strijd tussen de ploegen van Schmidt en ex-Liverpool en Celtic-trainer Brandon Rodgers. 

PSV – Leicester City

De teams doen dat in hun vaderlandse competities eigenlijk op verschillende manieren en om verschillende redenen. PSV wordt in de Eredivisie vaak gedwongen tot toeslaan uit de omschakeling omdat in het Schmidt-voetbal aanvalsspel gebaseerd is op de snelste route naar het doel (= omschakelvoetbal) in plaats van via de opbouw een opening creëren en daarvan profiteren (= dominant voetbal waar je (korte) combinaties voor nodig hebt). Dat Leicester City niet alleen onder kampioenmaker Claudio Ranieri op de omschakeling speelde, maar dat wel op een andere manier doet onder Rodgers, zorgt ervoor dat PSV twee enorm lastige avonden tegemoet gaat. 


De vorige seizoenen eindigde Leicerster in de top vijf van de Premier League en won het vorig jaar de FA Cup, maar dit jaar is het met een 10e plaats een stuk minder succesvol. In vergelijking met het Ranieri-voetbal is Leicester City nu een aanvallende ploeg. Dat leverde dit seizoen meer problemen op dan de voorgaande jaren onder Rodgers, maar het werpt ook zijn vruchten af. Sterker nog: de Engelse middenmoter is volgens de bookmakers één van de grote favorieten voor de eindoverwinning. Voor PSV zal het vooral een wedstrijd vol herkenbare situaties worden: Leicester City zal zoals altijd vanuit een strakke organisatie spelen en in de omschakeling de pijlsnelle aanvallers aan het werk willen zetten om te profiteren van de ruimte achter de (Eindhovense) defensie. En als je de ruimte die PSV over het algemeen weggeeft in het achterhoofd neemt, kan dat nog wel eens voor problemen gaan zorgen in de omschakeling. 

Rodgers laat zijn elftal vaak in een 4-1-4-1 of 4-2-3-1-opstelling opereren. Dat geeft Schmidt en PSV de kans om de opstelling te spiegelen zonder dat de ploeg van de huidige formatie hoeft af te wijken. Aan de andere kant kan Schmidt terugvallen op zijn 4-2-2-2 om de middenvelders van de Engelsen vast te zetten in de opbouw en de passlijnen naar de vleugelspelers en/of centrumaanvaller eruit te halen. Met beide strategieën loopt PSV echter wel het risico in de eigen val te lopen: te offensief ingesteld staan is nog altijd dodelijk tegen Leicester City, ook al spelen ze aanvallender voetbal dan voorheen. 

Wint PSV van Leicester City? De odd is 3.2x!

Feyenoord – Slavia Praag

In dat opzicht heeft Feyenoord een gunstigere loting dan hun Eindhovense concurrenten. Slavia Praag is op papier niet de minste tegenstander, maar door de sterke optredens van Bödo/Glimt tegen AS Roma, Celtic en AZ wordt er toch meer rekening gehouden met de Noorse stuntploeg dan de Tsjechisch kampioen. In de eerste wedstrijden tegen Slavia Praag in de groepsfase liet Feyenoord al zien waarom. In de knock-out-fase kunnen het echter heel andere spelbeelden worden dan in de groepsfase van de Conference League. 

De Tsjechische topploeg deed een aardig jasje uit door het vertrek van Abdallah Sima (Brighton, 6,7 miljoen euro) en David Zima (Torino, 5,9 miljoen euro). In de winterstop verloor het ook Roemeens international Nicolae Stanciu (WH Three Towns, 6 miljoen) én doelpuntenmaker Jan Kutcha (Lokomotiv Moskou, vijf miljoen euro) aan andere clubs. Daardoor lijkt de opdracht van Feyenoord een heel stuk gemakkelijker te worden, maar in defensief opzicht veranderde er weinig bij Slavia, waardoor de stabiele defensie uit de groepsfase nog wél overeind staat bij de Tsjechen.
Daardoor wordt het voor Slot vooral zoeken naar de ideale balans tussen aanvallen en verdedigen. 

Slavia is dan wel zijn belangrijkste doelpuntenmaker (Kutcha, red.) en bron van creativieit op het middenveld (Stanciu) kwijtgeraakt in de winterstop. Daardoor zal het misschien nog minder aanvallende intenties vertonen dan in de eerdere wedstrijden tegen Feyenoord, iets wat goed uit kan pakken voor de Rotterdammers, helemaal met ee nstekre spits zoals Cyriel Dessers in de punt. Nadeel van veel ballen in de zestien, waarschijnlijk van de vleugels, is dat het middenveld extra schepr moet zijn op het winnen van de tweede ballen. Eén van dat soort duels verliezen kan meteen een tegenaanval betekenen, en profiteren van een counter zou elke voetballer die betaald krijgt voor zijn kunsten toch wel moeten kunnen. 

Een overwinning van Feyenoord tegen Slavia Praag is 1.66x je inzet waard!

Nederlandse CL-stunt 

En toch hebben de tegenstanders vrij weinig te maken met het feit dat er een Nederlandse Conference League-stunt in de maak is. Dat komt niet omdat er ‘onze’ ploegen de meeste kwaliteit herbergen. De selecties van AS Roma, Leicester City en misschien ook Olympique Marseille zijn kwalitatief (veel) sterker dan PSV en Feyenoord. Dat zijn echter ook teams die er in hun competitie minder comfortabel voor staan als de Nederlandse clubs, waardoor zij hun prioriteiten mogelijk niet bij de Conference League hebben, maar liever hun sterkste spelers (deels) sparen voor de eindfase van de competitie. 


PSV lijkt na het puntverlies tegen FC Twente van afgelopen weekend (3-3, red.) vier punten achterstand op koploper Ajax, terwijl het zeven punten voor staat op nummer drie Feyenoord. Met nog acht Eredivisie-duels op het programma lijkt er niet veel meer te winnen of te verliezen in de Eredivisie. De focus van Leicester City hoeft echte rook niet meer bij de competitie te liggen, de tiende plek van de ploeg zorgt ervoor dat er geen degradatiezorgen zijn maar ook geen Europese ambities gemaakt hoeven worden. Als Leicester City zijn favorietenrol ook op het veld wil waarmaken, heeft PSV wellicht de grootste kans. Anders loopt het in de eigen ‘aanvallen-uit-de-omschakeling-val’. 

Voor Feyenoord is Slavia eigenlijk dé ideale tegenstander. Niet extreem goed, maar ook niet zo slecht dat het gedwongen wordt tot het ingraven op eigen helft door de Rotterdammers. Dat levert de aanvallers en de middenvelders over het algemeen meer ruimte op dan in de Eredivisie, waar spelers als Orkun Kökçü en Luis Sinesterra toch wel mee om moeten kunnen gaan. Daardoor is er eigenlijk geen pijl te trekken op de kansen van de Nederlandse clubs in de kwartfinale. Alleen de wetenschap dat een halve finale-plek het einddoel zó dichtbij brengt dat er, ondanks de mogelijkheid op teams als AS Roma in de (halve) finale, een Nederlandse Conference League-stunt in zit. Dat maakt de eerste kwartfinalewedstrijd misschien wel het belangrijkste van alle aankomende ‘finales’ in de Conference League: als je hier het fundament niet legt, kun je ook niet bouwen aan een nieuw stuntverhaal.

Houdt Drommel donderdag tegen Leicester de nul? Odd 4.33!

Nederlands succes in de Conference League?

  • Ja, PSV heeft beste kans
  • Ja, Feyenoord heeft beste kans
  • Ja, allebei even grote kans
  • Nee, allebei niet goed genoeg
231+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:48
57+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
27+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
35+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
38+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
131+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
90+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
118+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
169+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
234+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
112+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
87+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
71+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
171+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
30+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
18+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
429+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
47+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1265+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
258+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie