Tadic staat voor vroegtijdig Ajax-vertrek

Foto: Tadic staat voor vroegtijdig Ajax-vertrek

Ajax leerde tijdens de interlandperiode een pijnlijke les. De Amsterdammers zagen Steven Bergwijn, het belangrijkste target van afgelopen winterwindow, met drie doelpunten in twee wedstrijden voor het Nederlands elftal uitblinken. De vorige keer dat Bergwijn een sterke periode kende, boorde hij zichzelf een overstap naar Amsterdam door de neus. Nu Ajax in de zomer vrijwel zeker een nieuwe poging waagt, zal Dusan Tadic de berichtgevingen met bovengemiddelde interesse volgen. 

De beleidsbepalers bij Ajax hebben zich afgelopen weken achter hun oren gekrapt tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal. Met twee doelpunten tegen Denemarken en een goal naar een invalbeurt tegen Duitsland was Steven Bergwijn de gevierde man aan de kant van het Nederlands elftal. De buitenspeler zit bij zijn club Tottenham Hotspur op een sterven-na-dood-spoor. Deze winter was de oud-speler van PSV naar verluidt dicht bij een overstap naar Ajax. Nadat de Amsterdammers voor de tweede winter op rij hun transferrecord niet wilde breken, ging de overgang alsnog niet door. Dat voelt Bergwijn in de speeltijd bij zijn club, terwijl Ajax de afgelopen weken liet zien wel een “kampioensgarantie” te kunnen gebruiken. 

Ajax

Ten minste, zo noemde Ten Hag Bergwijn terwijl de onderhandelingen tussen Ajax en Tottenham Hotspur in volle gang waren. Dat was sowieso een gedurfde uitspraak van de Ajax-trainer, die daarmee niet alleen de kwaliteiten van Bergwijn ophemelt maar ook indirect kritiek levert op zijn huidige spelersgroep. Toch valt er wel wat te zeggen voor de uitspraak van Ten Hag. Helemaal als je de prestaties van de Amsterdammers van de afgelopen weken in oogschouw neemt. Want in de grote wedstrijden in de Eredivisie kun je er blind vanuit gaan dat spelers zoals Tadic en Antony op hun scherpst zijn. Tegen de RKC Waalwijks en de Cambuurs van deze wereld, is dat een heel ander verhaal. 

Ook dat is geen unicum. In Madrid, in Parijs, in Londen: overal hebben clubs moeite om zich op te laden voor de ‘kleinere’ wedstrijden na een grote Champions Leauge-pot. Het belangrijkste verschil tussen Ajax en de Europese top zijn nog steeds de financiële mogelijkheden, vaak vertaald in de selectiebreedte. Niet de kwalitatieve (aantal), maar de kwalitatieve breedte van de selectie. In dat opzicht heeft Ajax zoals bekend nog een stap te maken. Helemaal als het gaat om de invulling van de linksbuitenpositie, de sterkste plek van Bergwijn. Achter Tadic heeft Ten Hag de keuze uit Mohamed Daramy, die gewogen werd in de eerste seizoenshelft en voorlopig te licht bevonden is, of jeugdspelers zoals Naci Ünüvar of de nog jongere Amourricho van Axel Dongen. 

Daar ligt ook de bron van de ‘kampioensgarantie’ claim van de Ajax-trainer. De club verkeert nu in de situatie dat het weinig tot geen alternatieven heeft op het moment dat de basisvleugelaanvallers (Antony en Tadic, red.) niet thuis geven, geen lekkere wedstrijd hebben of (voor langere tijd) geblesseerd zijn. Dat is alleen niet de kampioensgarantie die een Bergwijn-transfer had kunnen bieden. Dat komt door het afwijkende spelersprofiel van de buitenspeler van Tottenham Hotspur in vergelijking met het huidige aanbod in Amsterdam. 

Steven Bergwijn

Als je deze profielen voor de linksbuitenpositie naast elkaar legt, komen er al snel twee belangrijke verschillen naar voren. Tadic is stiekem een heel vreemde buitenspeler. Waar het gros van de flankenflitsers hun acties op snelheid succesvol afronden, heeft Tadic deze vlugge benen nooit gehad. Ondanks het ontbreken van topsnelheid lukt het Tadic nog steeds met regelmaat om zijn man voorbij te komen en zichzelf in een kansrijke positie te dribbelen. Dat is, elke keer weer, het bewijs dat Tadic van een ander niveau is dan de meeste spelers op de Nederlandse én Europese velden. 

Aan de andere kant neemt een dergelijk kwaliteitenpalet ook een nadeel met zich mee. Op het moment dat je Tadic aanspeelt, is dat niet om snel om te schakelen en ervoor te zorgen dat het team aan kan sluiten tijdens de hoge-snelheids-dribbel over de flanken. Op het moment dat Tadic in balbezit is op de flank, kan het team echter niet volledig aansluiten. Eén van de middenvelders moet zich kort aanbieden, Haller moet de punt van de spits verlaten en iets uitwijken naar de zijkant om zich over de grond aanspeelbaar te maken voor Tadic en als Blind eenmaal over de linksbuiten van de Amsterdammers heen gesnelwandeld is, ligt er pas een ‘open’ route naar de achterlijn voor de Ajax. 

Dat niet alleen: op zo’n moment heb je twee tot drie ‘schijven’ meer nodig om de bal op dezelfde positie te krijgen op het moment dat Bergwijn (of een andere rappe linksbuiten) met de bal richting de achterlijn gaat, naar binnen trekt en vanuit die positie op doel schiet, de spits in de diepte weg steekt, de inschuivende (aanvallende) middenvelder aanspeelt óf de opkomende back aan het werk zet. Als je dan tegen een team op Champions League-niveau / Europa League-niveau speelt, kan je hier nog mee wegkomen. Tegen de teams die ultra-defensief staan en negentig minuten lang gedisciplineerd spelen, loopt Ajax mét Tadic al jaren tegen dezelfde lamp. Snelheid en souplesse zijn twee van de belangrijkste ingrediënten als het combinatievoetbal niet lukt of onmogelijk gemaakt wordt. Tadic heeft die kwaliteiten niet. Bergwijn wél. 

Dusan Tadic

Dat brengt een pijnlijke ontwikkeling in beeld. Tadic is niet meer de speler van eind twintig die in 2018 bij Ajax tekende en Ajax is niet meer de club dat het vóór de komst van ervaren krachten zoals Tadic en Blind was. Daarmee heeft Ajax veel winst geboekt de afgelopen seizoenen, maar nu lijken de twee ervaren rotten het proces van de Amsterdammers eerder in de weg te zitten dan te bevorderen. ‘De Grote Dusan Tadic’, zoals Ten Hag de Servische aanvoerder vaker omschreef, leunt nu vooral op zijn grootse verleden in het shirt van Ajax en het gebrek aan alternatieven voor zijn trainer. Als hij dat zou moeten doen op de meest recente prestaties in het shirt van Ajax, zou hij met Bergwijn als teamgenoot waarschijnlijk de eerste elf niet halen. 

Dat heeft in eerste instantie te maken met de huidige vorm van Tadic. Maar nog meer met de verschillen in het spelersprofiel. In de basis is Bergwijn véél meer geschikt als Ajax-linksbuiten dan Tadic. Sterker nog: op het moment dat Ten Hag met een linkspoot op links wil blijven spelen en Tadic is niet beschikbaar / zit niet in de wedstrijd, kan hij nu Antony ook op de linkerflank zetten. Dat doet Ten Hag echter niet: Tadic zwerft vaak richting het centrum op het moment dat het op de flank niet loopt, waardoor het nóg drukker wordt in het al drukke centrum en je eerder combinaties om zeep helpt dan opzet. 

De ruimte ligt dan immers nog steeds op de flank (bij opkomende back, red.) die weer moeilijker te bereiken is omdat er een extra (verdedigende) pion in het centrum staat die de passlijn naar deze ruimte dichtzet. Met andere woorden: Ajax maakt het zichzelf een stuk lastiger door vast te blijven houden aan een ‘trage’ buitenspeler in de wedstrijden dat de tegenstander zich ingraaft – wat dus bijna wekelijks is in de Eredivisie. Op het moment dat Tadic het dan niet op zijn heupen heeft, heeft het hele elftal daar last van. 

Meer dan kampioensgarantie 

Daardoor is Bergwijn niet de kampioensgarantie doordat hij het net gemakkelijk weet te vinden, een hoog percentage geslaagde acties heeft of enorm veel belangrijke passes verstuurt. Bergwijn zou kampioensgarantie zijn door het alternatief dat hij Ten Hag binnen de wedstrijden biedt (lees: het alternatief dat Momhaed Daramy zou moeten zijn). Dat Ajax in de zomer opnieuw een poging gaat doen, en dan een kans heeft minder te hoeven betalen dan de dertig miljoen euro dat Spurs aan PSV overmaakte, is net zo logisch als gevaarlijk voor de Amsterdammers. De vorige keer dat er een aanvallende sterspeler werd aangetrokken (Steven Berghuis, red.) zorgde dat immers ook voor onrust rondom Tadic. 

Destijds werd de interesse van AC Milan nog afgewimpeld met een nieuw contract voor de Servische aanvaller. Nu Tadic de 33 jaar heeft aangetikt en er voor het eerst sinds zijn Ajax-transfer structurele kritiek is op de prestaties van de aanvoerder, is het de vraag of de Amsterdammers dit bij nieuwe interesse in de ervaren vleugelspeler opnieuw doen. 

De komst van Bergwijn betekent immers dat er al een alternatief voor handen ligt, je mag ervanuit gaan dat Daramy een stuk beter uit zijn ‘aanpassingsjaar’ bij Ajax komt én er ligt voor Ajax een kans om nog miljoenen over te houden aan de transfer van een speler die in de herfst van zijn loopbaan verkeert. Een periode die een speler zoals Tadic altijd in het veld wil meemaken. Of dat bij Ajax kan op het moment dat Bergwijn er ook speelt, is dat maar zeer de vraag.

Tadic eerste doelpuntenmaker tegen Groningen? Pak 6x je inzet!

Tadic vertrekt bij komst Bergwijn

  • Denk het wel
  • Denk het niet
  • Alleen als hij geen salarisverhoging krijgt
2110+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
25+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
23+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
8+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
8+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
67+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
91+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
20+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
37+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
42+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
95+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
58+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
34+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
48+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
31+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
76+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
176+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
269+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
230+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
550+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie