Oranje na sterk herstel naast rivaal Duitsland

De vriendschappelijke kraker tussen Nederland en Duitsland heeft dinsdagavond geen winnaar opgeleverd. Na negentig minuten stond er in Amsterdam een 1-1 stand op het scorebord.

Bondscoach Louis van Gaal koos andermaal voor een 1-3-4-1-2 formatie. Ten opzichte van de ontmoeting met Denemarken (4-2 zege) waren er twee wijzigingen doorgevoerd: doelpuntenmakers Nathan Aké en Steven Bergwijn maakten plaats voor Tyrell Malacia en Donyell Malen. Als gevolg van die wijzigingen werd Daley Blind één van de drie centrale verdedigers aan Nederlandse zijde.

Tegen Denemarken imponeerde Oranje voor rust bij tijd en wijle, maar dat lukte tegen de oosterburen niet. De thuisploeg creëerde in de eerste helft niet veel meer dan een kopbal van Teun Koopmeiners (simpele redding Manuel Neuer) en een schot van Donyell Malen (naast). Duitsland kreeg de beste kans om de score te openen, maar Timo Werner kopte de bal op de lat.

Duitsland domineerde in de eerste helft en maakte het meest aanspraak op de openingstreffer. Op slag van rust kreeg de formatie van Hansi Flick, de opvolger van Joachim Löw, loon naar werken. Na een vlotte aanval van de Mannschaft bleef de bal uiteindelijk op de rand van de zestien liggen voor Thomas Müller en hij liet doelman Mark Flekken kansloos: 0-1.

Veerkracht bij Oranje

Na rust veranderde het spelbeeld in Nederlands voordeel. Matthijs de Ligt gaf na een hoekschop al een eerste waarschuwing af aan Duitsland, maar in de 68ste minuut viel de gelijkmaker dan toch. Van Gaal had Steven Bergwijn ingebracht voor de zwakke Malen en dat pakte uitstekend uit. Na goed voorbereidend werk van Denzel Dumfries schoot het goudhaandtje van Oranje de 1-1 binnen.

Nederland dacht er zelfs nog met de zege vandoor te gaan. Memphis Depay werd in het strafschopgebied gevloerd en dus wees de scheidsrechter naar de stip, maar op aanraden van de VAR besloot de Engelsman Craig Pawson zijn beslissing in te trekken. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord in de Johan Cruijff ArenA, al zag De Ligt nog een bal van de lijn gehaald worden.

Scoreverloop: 0-1 (45′) Thomas Müller, 1-1 (68′) Steven Bergwijn

Wint Oranje de Nations League-groep? De odd is 2.25!