‘Van Gaal kiest deze Oranje-opstelling’

Foto: ‘Van Gaal kiest deze Oranje-opstelling’

De oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Denemarken van vanavond wordt best interessant. De wedstrijd gaat nergens om, maar betekent de ‘wedergeboorte’ van de 5-3-2-formatie van bondscoach Louis van Gaal. Of… zoals hij het zelf noemt: 1-3-4-3.

Het doet denken aan het wereldkampioenschap van 2014, toen Ron Vlaar een van de centrumverdedigers was. De oud-voetballer zegt in De Telegraaf: “Bij ons was het 1-5-3-2, maar nu wordt het 1-3-4-3 of zelfs 1-3-4-1-2 genoemd, omdat een opstelling met vijf verdedigers per definitie als verdedigend wordt gezien. Een wingback bestrijkt de hele flank, maar de naam back zegt het al: dat is in mijn optiek een verdediger. 1-3-4-3of 1-3-4-1-2 klinkt leuker, is een pr-stunt of een charmeoffensief. Het klinkt iets aanvallender en energieker.”

De hamvraag is: heeft Van Gaal wel genoeg tijd om een nieuwe speelwijze in te slijpen? “Wij kregen zes weken de tijd om de speelwijze in te slijpen en die hadden we ook nodig, waarbij het trainingskamp in Portugal heel belangrijk was. Als groep konden we twee keer per dag in het systeem investeren, terwijl de voorbereiding voor dit Oranje met de huidige trainingsweek in Zeist en de oefenwedstrijden tegen Denemarken (vanavond, 20.45 uur, red.) en Duitsland (dinsdag) al is begonnen.”

“Aan het einde van het jaar heeft het Nederlands elftal niet zo veel tijd en dat is wel een dingetje”, stelt de ex-international. “Natuurlijk is het systeem de afgelopen dagen trainbaar gemaakt. Maar woensdag keren de internationals weer terug naar hun clubs met hun eigen trainers en eigen speelwijzen. Bij ons lag de volledige focus op 1-5-3-2 en kwam er niets meer tussendoor. We voelden elke dag vooruitgang.”

NU.nl voorspelt de opstelling van Oranje: Flekken; De Ligt, Van Dijk, Blind; Dumfries, Koopmeiners, De Jong, Wijndal; Wijnaldum; Memphis, Danjuma

Verdien 1.83 keer je inleg als Oranje wint!

Goede opstelling?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
703+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie