Ajax-probleem na stunttransfers

Foto: Ajax-probleem na stunttransfers

Ajax heeft haar verlanglijst voor de zomerse transfermarkt klaar, zo schreef Voetbal International. De Amsterdammers hebben Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) opnieuw torenhoog op de wenslijst gezet, terwijl ook Owen Wijndal (AZ) mag dromen van een overgang naar de Johan Cruijff ArenA. Een definitieve transfer van Brian Brobbey moet de supertransferzomer van Ajax compleet maken, al begint het werk dan pas voor trainer Erik ten Hag. 

Ajax werd de afgelopen weken flink wakker geschud door de prestaties in de Eredivisie en de Champions League. De Amsterdammers leken een zorgeloze beslissende fase van het seizoen in te gaan. In de Eredivisie stond PSV op een veilige achterstand en werd er met overtuigend voetbal gewonnen. Met Benfica als tegenstander in de achtste finale was de kans op een kwartfinale groter dan een teleurstellende afgang. 

Ajax

Dat niet alleen in Portugal, maar ook in Amsterdam de ‘usual suspects’ van Ajax het lieten afweten, lijkt alleen niet iets dat alléén dit seizoen voorkomt. Dat twee van de drie transfertargets van de Amsterdammers op de positie spelen van verschilmakers zoals Daley Blind en Dusan Tadic, licht een tipje van de transfersluier van aanstaande zomer op. Dat er een opvolger moet komen voor de twee ervaren rotten aan op de linker Ajax-flank, dat stond al een aantal jaar vast. Dat de Amsterdammers in de wedstrijden waar het om gaat niet altijd de juiste vervanging heeft klaarstaan om een vormdip op te vangen, zorgt er niet alleen voor dat Ajax haastig een nieuwe linksbuiten en -back zoekt. 

Ajax zoekt die alternatieven al langer dan vandaag. De lat ligt hoog. Alleen spelers die nóg meer dan Blind en Tadic binnen de filosofie van de club passen, komen nu nog in aanmerking. Dat terwijl De Klassieker van afgelopen weekend bewees nog maar eens hoe belangrijk een goede bank kan zijn. De Amsterdammers hadden tegen Feyenoord het veldoverwicht, maar het lukte Ajax voor een groot deel van de wedstrijd niet om dit om te zetten naar doelrijpe kansen. De tactische keuzes van Arne Slot waren daar van invloed op. Dat werd echter óók voor een deel in de hand gespeeld door de spelersprofielen van Blind en Tadic. En vooral: de wisselwerking die de twee ervaren Ajacieden hebben, los van de keuzes die Ten Hag daar omheen maakte

Dat Ten Hag de zijkant vaak gecomplimenteerd heeft voor de camera, vertelt niet het hele verhaal. Natuurlijk: Blind voegt met zijn linkerbeen en zijn intelligente spel vanaf de zijkant een nieuwe bron van passes. Tadic is in en rondom de zestien nog steeds een klasse apart. Maar op het moment dat het puntje bij paaltje komt, bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Benfica en in topwedstrijden zoals tegen Feyenoord, en deze spelers leveren niet, hebben zij het ook niet (meer) in zich om alsnog een verschil te maken. 

Daley Blind & Dusan Tadic

Dat was toch de reden dat het ervaren duo in eerste instantie werd aangetrokken. Ajax had een aantal jaar geleden een talentvolle groep zonder ervaren krachten om zich aan op te trekken. De komst van Tadic en Blind heeft dat zeker mogelijk gemaakt. De Amsterdammers hebben echter (nog) niet gedeald met het feit dat er ook een einde komt aan de voetbalcarrières van de twee onbetwiste basiskrachten van de Amsterdammers. Sterker nog: Ajax heeft zoveel ingezet op Tadic en Blind dat de alternatieven niet de kwaliteit hebben die nodig is om deze spelers te kúnnen vervangen (Mohamed Daramy & co) of zo lang buiten beeld gelaten worden dat er ontevredenheid ontstaat (Nicolas Tagliafico). 

Daardoor ontstaat er een ongezonde teambalans. Waar de spelers in het middenrif moeten vechten om hun plek, kunnen Tadic en Blind als het ware met twee vingers in hun neus trainen en voetballen. Of ze nu goed of slecht spelen: de kans dat Ten Hag hen passeert, is nihil. Ja, dat heeft te maken met de kwaliteiten van Tadic en Blind. Ja, dat heeft ook te maken met de klasse van het alternatief. En ja, dat zorgt er ook voor dat deze spelers steeds minder reden krijgen om honderd procent scherp aan de aftrap of een training te verschijnen. Dan kun je zeggen: “je bent speler van Ajax, meer motivatie heb je toch niet nodig?”. Dat is echter niet hetzelfde als een de concurrentiepositie binnen je selectie zo uitbalanceren dat óók de sterspelers op het scherpst van de schede moeten zijn om hun basisplek te behouden.

De inmiddels vertrokken Marc Overmars kreeg veel complimenten vanwege de spelers die hij verkocht. Op het aankoopbeleid is, naast mislukkingen zoals Lisandro Mallagan en andere miljoenenmiskopen, ook aan te merken dat de selectie van de Amsterdammers eigenlijk helemaal niet in verhouding is. Het alternatief is in sommige gevallen een paar klassen minder dan de basisspeler. Dat Ajax daarom de interesse in linksbuiten Steven Bergwijn en linksback Owen Wijndal waarschijnlijk (opnieuw) gaat concretiseren deze zomer, is het logische gevolg daarvan. Of dit ook dé oplossing voor het breedteprobleem op de linkerflank van de Amsterdammers, is echter wel een vraag. 

Voetbalkunst

Los van tientallen miljoenen euro’s aan transfersommen die er betaald moeten worden om de contracten van Bergwijn en Wijndal af te kopen, creëert Ajax een tegenovergestelde situatie van de huidige selectieopbouw op het moment dat de spelers van respectievelijk Tottenham Hotspur en AZ worden aangetrokken. Dan heb je in plaats van twee basisspeler en twee alternatieven die veel minder zijn, vier spelers die op basis van hun status, salaris én transfersom een plek bij de eerste elf verdienen. Met andere woorden: op het moment dat je Tadic én Bergwijn in je selectie hebt, zal je één van de twee sterspelers moeten teleurstellen. Voor Wijndal en Bind is dit hetzelfde verhaal. 

Het illustreert nog maar eens hoe lastig fenomeen ‘doorselecteren’ is in het voetbal. Over de hele wereld proberen technisch directeur het mogelijke vertrek van een sterspeler voor te zijn of de club te verzekeren van kwaliteit op het moment dat een ervaren speler zijn eerdere niveau niet (meer) haalt. Blind en Tadic komen de laatste weken angstvallig dicht bij dat tweede profiel, met de interesse in jongere spelers op dezelfde positie als het logische gevolg. Bij een transfer van de speler van AZ en/of Tottenham Hotspur, los je mogelijk het probleem niet op. 

Met de komst van Wijndal en/of Bergwijn teken je ook voor het vertrek van Blind en/of Tadic. Bij een transfer aankomende zomer zitten Wijndal en Bergwijn niet te wachten op een plek op de bank: dat is niet de reden dat ze een transfer maken en met een WK op de kalender aan het einde van dit jaar, kan Wijndal noch Bergwijn zich een plek op de reservebank permitteren. Daardoor komt Ajax voor een belangrijke keuze te staan aanstaande zomer, anders heeft de club een groter probleem dan dat het nu heeft. 

Ajax-probleem

Daardoor dreigt Ajax het probleem aan de linkerflank op te lossen door een nieuw probleem te creëren. In plaats van twee basiswaardige spelers, heeft Ajax straks vier spelers op de linkerflank die wekelijks moeten spelen om tevreden te blijven en, in het geval van Bergwijn en Wijndal, hun transfersommen terug te verdienen op het veld, hun marktwaardes te laten stijgen en mogelijk voor een hoger bedrag doorverkocht te worden. Het ding is: op het moment dat Blind en/of Tadic nog steeds in Amsterdam spelen, gaat dat plannetje al niet door. 

Want met alle respect voor de Daramy’s en Neressen van deze wereld: Bergwijn en Wijndal zullen geen halfjaar tot een jaar nodig hebben om een meerwaarde te hebben voor het eerste team. Dat zijn Oranje-internationals. Die staan er meteen, en dan staat Blind of/en Tadic in de weg. Inderdaad, precies hetzelfde probleem waardoor Ajax in eerste instantie in de positie kwam dat twee sterspelers geen enkele vorm van concurrentie ervaren binnen het elftal. Door dan twee basiswaardige spelers te halen, lijkt het probleem opgelost, alleen zijn gekrenkte ego’s wellicht een nóg groter hoofdpijndossier dan alternatieven die het gewenste niveau niet halen.

Win 13x je inzet als Ajax van FC Groningen verliest!

Wat is jouw droomlinkerflank van volgend seizoen?

  • Blind – Tadic
  • Wijndal – Tadic
  • Blind – Bergwijn
  • Wijndal – Bergwijn
595+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:20
195+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
11+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
45+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
87+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
110+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
159+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
77+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
88+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
139+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
146+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
211+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
210+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
514+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2296+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
811+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
191+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
85+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
121+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
649+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie