Recordtransfer Feyenoord op losse schroeven

Foto: Recordtransfer Feyenoord op losse schroeven

Feyenoord hoopt deze zomer in ieder geval één grote uitgaande transfer te doen. De Rotterdammers hebben in Marcos Senesi al jaren een speler die op de kandidatenlijst staat voor een mooie transfer. Het record van Dirk Kuyt zal de Argentijnse verdediger echter niet uit de boeken transfereren. Als de Rotterdammers niet opletten, loopt het óók een mega-transfersom mis bij de toekomstige overgang van Luis Sinisterra. 

Feyenoord maakte een aantal geleden een koerswijziging in het aankoopbeleid. De Rotterdammers haalden de afgelopen jaren weinig winst op in de spelershandel. Niet alleen voor Nederlandse clubs zijn de opbrengsten uit de transfermarkt van levensbelang. Sterker nog: het zorgt ervoor dat een club uit zijn voegen kan groeien. AZ verdiende de afgelopen twintig jaar miljoenen euro’s op de transfermarkt en groeide, in combinatie met een verstandig (financieel) beleid, uit tot een team dat de traditionele top drie onder vuur nam en op basis van de prestaties én financiën van de afgelopen jaren de statuur van Feyenoord benadert. Als het aan de Rotterdammers ligt, komt daar snel verandering in. 

Feyenoord

Het is de Rotterdammers veel aan gelegen om een klapper te maken op de transfermarkt. Als je kijkt naar de grote transfers van de afgelopen jaren, dan valt er wel wat op. Van de top vijf duurste verkopen van de club, is alleen Dirk Kuyt van dat gezelschap aangekocht. De destijds 26-jarige aanvaller stapte in het seizoen 2006-2007 voor achttien miljoen euro over naar Liverpool. Dat bedrag staat nog steeds bovenaan de uitgaande transferlijst van de Rotterdammers. Terwijl de voetbalwereld de afgelopen tien jaar in financieel opzicht explodeerde, lukte het Feyenoord alleen hun slag te slaan op het moment dat er een zelf opgeleide speler een uitgaande transfer maakte. 

Naast Dirk Kuyt staan Rick Karsdorp (16 miljoen euro, AS Roma), Terence Kongolo (16 miljoen euro, AS Monaco), Jordy Clasie (15 miljoen euro, AS Roma) en Royston Drenthe (Real Madrid, 14 miljoen euro) in de transfer top vijf van de Rotterdammers. In de top tien staan nog twee andere aankopen: de transfer van Grazilano Pellè naar Southampton (11 miljoen euro) en de overgang van Julio Cruz naar Internazionale (2000/2001). Natuurlijk: zo’n lijst is een compliment voor de jeugdopleiding van Feyenoord en het laat zien dat het met de doorstroom naar het eerste elftal ook wel goed zit. Aangezien er meer spelers aangetrokken worden dan er doorstromen vanuit de jeugd, is het financieel gezien niet de meest gelukkige handelswijze gebleken. 

Niet alleen liep de club veel inkomsten mis doordat aankopen niet het gewenste rendement hadden. Daarnaast liep Feyenoord ook een aantal keer tegen de lamp als het ging om spelerscontracten. De transfer van Tonny Vilhena naar FK Krasnodar is daar een voorbeeld van, om maar te zwijgen over de meest spraakmakende Eredivisie-transfer van deze zomer (Steven Berghuis, red.). De Rotterdammers lijken nog niet helemaal geleerd te hebben van de dure fouten uit het verleden. Daardoor staan niet één, maar twee potentiële recordtransfers onder druk. 

Marcos Senesi

De transfer van Marcos Senesi was een begin van een nieuw tijdperk in De Kuip, maar ook het schoolvoorbeeld hoe moeilijk het werk van een technisch directeur is. Zo is het met de wijsheid van nu nog maar de vraag of Feyenoord 7,5 miljoen euro gaat neertellen voor een centrale verdediger. Dat is, op doelmannen na, de categorie voetballers die over het algemeen de minste transferwaarde hebben – of je moet Virgil van Dijk of Matthijs de Ligt heten. Daardoor is het in beginsel al moeilijker om een hoog rendement te halen uit deze aankoop, al maken Senesi en Feyenoord het elkaar ook niet heel gemakkelijk de afgelopen jaren. 

Er was voldoende interesse voor de Argentijnse verdediger. Feyenoord wilde Senesi, die uitgroeide tot een belangrijke kracht in de teams van Dick Advocaat en Arne Slot, niet kwijt. Volgens de geruchten zou onder andere Napoli zo’n dertig miljoen euro over hebben gehad om de linkspoot over te nemen. Aanbiedingen die Feyenoord links liet liggen of nooit kreeg, maar zelf ook niet kon toeslaan in de gesprekken over contractverlenging. Daardoor bevindt Feyenoord zich binnenkort in een vervelende spagaat. De club heeft 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in een speler die straks transfervrij de deur uitloopt als Feyenoord deze zomer te hoog in de boom gaat zitten in de transferonderhandelingen. 

Met een marktwaarde van twaalf miljoen euro is er sowieso niet veel speling om nog een winst uit de transferonderhandelingen te slepen. Daardoor lijkt ook Senesi in een rijtje aankopen aan te sluiten die lekker gaan in het Feyenoord-shirt en vervolgens voor een lage transfersom vertrekken omdat de contractsituatie daarom vraagt. Dat is, helemaal als de transfer miljoenen euro’s heeft gekost, een financieel risico dat Feyenoord eigenlijk niet kan nemen. Dat de club daarvan heeft geleerd, bewijst de overgang van Luis Sinisterra en de daarop volgende transfer van Patrik Walemark, die sinds januari in De Kuip speelt. 

Luis Sinisterra

De kans dat Sinisterra het transferrecord van Feyenoord op zijn naam zet, was sowieso al groter dan bij Senesi. Niet dat de Argentijnse verdediger de club minder dan achttien miljoen had opgeleverd op het moment dat Feyenoord eerder overging tot verkoop. De kans dat een club zo’n groot bedrag op tafel legt voor een aanvaller die uitblinkt is simpelweg veel groter dan de mogelijkheden op dat soort bedragen bij centrale verdedigers. 

Daarmee speel je alleen geen geschatte marktwaarde van zestien miljoen euro bij elkaar. Dat kreeg Sinisterra de afgelopen seizoenen wel voor elkaar. Daarmee is de buitenspeler op dit moment niet alleen meer waard dan Senesi. De winstmarge dat over de toekomstige transfer van Sinisterra gemaakt wordt, is door een aankoopsom van twee miljoen euro óók groter dan bij Senesi. Met andere woorden: Feyenoord boekte eigenlijk al dubbele winst voordat Sinisterra ook maar één minuut voor de Rotterdammers in actie was gekomen.
Of de Rotterdammes ook maximaal profiteren van de ontwikkeling van Sinisterra, ligt vooral aan de houding van de club zelf. Het contract van de Colombiaans international loopt nog tot de zomer van 2024. Daardoor heeft Feyenoord nog ruimte om een verlenging van het contract te regelen, maar zal het op hetzelfde moment ervoor moeten waken om niet in dezelfde istuatie te komen als met Senesi. De centrale verdediger wil graag in de Champions League spelen en daar lijkt het niet op uit te draaien voor Feyenoord dit seizoen. Met Sinisterra kan Feyenoord in hetzelfde schuitje een jaar later terecht komen. 

Belangrijke transferzomer

De komende maanden worden cruciaal voor de uiteindelijke transfersom die voor Sinisterra wordt betaald. Nu Feyenoord zich van een toekomst met hoofdtrainer Arne Slot en technisch directeur Frank Arnesen heeft verzekerd, kan een poging gedaan worden om de interesse voor Sinisterra te vlug af te zijn. Feyenoord ligt op koers voor de Europa League en daar gaan ook weer miljoenen mee gepaard, waardoor er mogelijk ruimte ontstaat voor een beter contract voor Sinisterra. Mocht Feyenoord zich deze zomer al kunnen verzekeren van één of twee extra jaren aan het contract van de Colombiaans international, zet het een hogere transfersom dan de geschatte marktwaarde ook een x-aantal jaar langer vast. 

Lukt het Feyenoord niet om Sinisterra de aankomende maanden langer vast te leggen, zal het een zomerse overgang langzamerhand gaan overwegen. Hoewel Sinisterra twee miljoen euro kostte, zal het Feyenoord waarschijnlijk alleen aankomende zomer een transferrecord kunnen zetten met de verkoop van Sinisterra. Natuurlijk is het mogelijk dat de Colombiaan uitblinkt in de Europa League van volgend seizoen en kan hij tijdens de interlandperiode indruk maken bij het nationale team. Of Feyenoord dat risico moet willen lopen, is een tweede. 

Helemaal op het moment dat de nieuwe buitenspeler steeds nadrukkelijker op de deur begint te kloppen. Walemark werd deze winter als ‘cash cow’ van Feyenoord gepresenteerd. De Zweedse buitenspeler heeft met Sinisterra het perfecte voorbeeld van hoe een ontwikkeling bij Feyenoord een enorme boost kan krijgen. Dat clubs als Atlético Madrid en FC Barcelona nu in het geruchtencircuit aan de Colombiaan gekoppeld worden, is niet alleen een compliment voor de buitenspeler zelf. Het zou fijn zijn dat ook Feyenoord de volle buit kan pakken na het slijpen van een ruwe diamant.

Pak 1.4x je inzet als Feyenoord van Partizan wint!

Wanneer gaat Sinisterra weg bij Feyenoord?

  • Deze zomer
  • Aankomende winter
  • Na 2023
  • Na 2024 (transfervrij)
  • Na 2024 (contractverlenging)
563+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:00
21+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
23+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
13+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
42+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
164+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
23+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
260+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
722+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
284+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
716+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
69+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
90+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
125+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
430+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
22:00
48+
Hiep hiep hoera: ORANJE, nee Duitsland EUROPEES KAMPIOEN! | Twee Viertje met jarige Aad #76
21:42
226+
‘Oranje-international in topvorm niet eens mee naar het EK’
21:17
62+
Jesus ontsteld na uitspraak racisme-incident: “Voel me erg verbitterd”
20:51
107+
Hagenees talent brak door bij Ajax: “Sommige vinden me dan een verrader”
20:26
40+
Opstelling Ajax Vrouwen: wonder in de maak of kansloze uitschakeling?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie