Karim Benzema, Koning van de Galácticos

Foto: Karim Benzema, Koning van de Galácticos

Karim Benzema (34) is een voetballer van een uitstervend ras. De Franse vedette leidde Real Madrid met drie doelpunten over het ruim 120 minuten durende dode punt tegen Paris Saint-Germain. Daarmee bewees de Fransman van een ander soort Galáctico (buitenaardse) te zijn dan de Real Madrid-sterren voor hem.  

Het mooiste moment van Karim Benzema was niet eens zijn hattrick. De Franse aanvaller legde in de eerste helft aan voor een schot van een meter of twintig. Teamgenoot Luca Modic werd naar de grond gewerkt en keek vol ongeloof naar scheidsrechter Danny Makkelie, die de fluit van zijn lippen hield. De Kroatische middenvelder miste zo bijna de poging van zijn jarenoude teamgenoot. Benzema keek niet eens. Hij schoot gewoon, met die fantastische rechter in de linkerzone voor de vijandige zestien, en krulde de buitenkans in de beginfase van de wedstrijd er nog bijna in ook. 

Karim Benzema

Het zijn die buitenkansjes, die mogelijkheden die andere spitsen laten liggen, die er bij Benzema vrijwel altijd in gaan. En op het moment dat dit niet gebeurd, zoals in de beginfase van de wedstrijd, hebben twaalf jaar als spits van Real Madrid Benzema inmiddels geleerd dat er altijd een volgende kans volgt. Als dat niet voor hem is, dan wel voor één van zijn teamgenoten die over het algemeen véél beter konden voetballen dan de Fransman. 

Destijds waren er andere spelers met buitenaardse kwaliteiten. 


Op het moment dat de spits in Madrid tekende (2009) was hij nog een talentvolle spits die de doelpunten aan elkaar reeg voor Olympique Lyon. Bovengemiddeld getalenteerd, dat zeker, maar qua naam en faam nog lang niet van het statuur dat latere aankopen zoals Cristiano Ronaldo, Kaka’, Toni Kroos en ook Modric, die in 2012 bij Madrid terecht kwam, dat waren op het moment dat ze het maagdelijke wit over hun schouders trokken en de supersterren. 

Kylian Mbappé 

Dat laatste geldt ook voor de sterren die in de toekomst het shirt van Real Madrid zullen aantrekken. Kylian Mbappé, bijvoorbeeld. De achtste finale tussen Real en PSG draaide eigenlijk alleen maar om de 23-jarige aanvaller, van wie bekend is dat hij graag naar Madrid zou verkassen. De krachtige dribbels, overtuigende schijnbewegingen en loepzuivere schoten van PSG-ster waren een lust voor het oog, maar haalden het niet bij de dodelijke efficiëntie van de enige speler die Real Madrids eretitel van Galáctico mag dragen. 

De eerste hattrick van de Fransman in de knock-out-fase van de Champions League was de eerste kers op de taart die Benzema sinds 2009 aan het bakken is. De Fransman is nooit de beste speler geweest in de aanval. Maakte nooit de meeste doelpunten en was nimmer zo vaak de man van de wedstrijd na een belangrijke overwinning van de Madrilenen. Van al die Galácticos, die ‘buitenaardse’ aankopen die het beleid van Florentino Pérez over twee periodes tekenen, blijkt vooral Benzema’s impact op het spel van Real Madrid niet van deze wereld. Een impact die de Franse aanvaller altijd heeft gehad, getuige zijn 309 doelpunten en 156 assists in 592 wedstrijden voor De Koninklijke, maar prestaties waar de spits op zijn 34e pas échte waardering voor krijgt. 

Buitenaards simpel

Soms zit de schoonheid van voetbal in een wervelende actie. Soms kan het meest simpele antwoord op een gemiste kans ruim honderddertig minuten aan flutvoetbal – Real Madrid kwam er voor het grootste deel van de tweestrijd simpelweg niet aan te pas tegen PSG – helemaal goed maken. 

Dat gebeurde niet bij de 1-1, waar Real profiteerde van een fout in de PSG-defensie. Dat kwam ook niet door zijn tweede treffer van die avond, maar door de voetbeweging van Benzema’s derde treffer. In die voetbeweging, waarmee Benzema de bal met de buitenkant van zijn schoen naar de lange hoek stuurde, bleek meer waard dan talloze combinaties en de individuele kwaliteit van de PSG-aanval. 

Benzema deed in zeventien minuten wat hij al heel zijn Real-carrière doet: blijven bewijzen dat één buitenkansje meer waard kan zijn dan duizend doldwaze dribbels.

Door Bram Steenbeek

Wie is er beter op dit moment?

  • Kylian Mbappé
  • Karim Benzema
46+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie