Wijndal dwingt AZ tot Ajax-transfer

Foto: Wijndal dwingt AZ tot Ajax-transfer

Owen Wijndal staat op een kruispunt in zijn nog jonge loopbaan. De 22-jarige linksback staat al een tijdje op het lijstje van Ajax. De Amsterdammers weten dat de rivaal uit Alkmaar liever geen spelers naar de Johan Cruijff ArenA laat gaan, maar krijgt aankomende zomer geen keuze. Niet van Ajax, maar van Wijndal zelf. 

Owen Wijndal wilde er na de verloren halve finale van AZ tegen Ajax eigenlijk niet bij stilstaan. Een dag voor de wedstrijd gaf Ajax-trainer Erik ten Hag toe dat Wijndal “al een tijdje” op de wensenlijst van de Amsterdammers stond. Die bevestiging is op zich niets nieuws: het was immers al een publiek geheim dat de landskampioen een oogje had op de aanvoerder van AZ. Dat de Amsterdammers in het verleden met spelers van de Alkmaarders aan de haal gingen, denk bijvoorbeeld aan Mounir El Hamdaoui die na veel gesteggel uiteindelijk bij Ajax mocht tekenen. Logischerwijs zien directeuren Max Huiberts (technisch) en Robert Eenhoorn (algemeen) hun aanvoerder niet naar een potentiële titelconcurrent vertrekken. De belangrijkste bestuurders van de Alkmaarders hebben deze zomer echter weinig keus, zo lijkt het op. 

Owen Wijndal

Wijndal is het laatste telg van de gouden generatie van AZ. Samen met Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Calvin Stengs (OGC Nice) en Myron Boadu (AS Monaco) brak Wijndal door in het eerste elftal van de Alkmaarders. De linksback schopte het net als zijn generatiegenoten tot het eerste elftal, een basisplaats én het Nederlands elftal. Zijn maatjes uit de jeugd en het eerste elftal hebben hun geluk inmiddels elders beproeft. Dat Wijndal ook ooit een stap vooruit zou gaan maken, stond al met potlood opgeschreven. Helemaal na zijn debuut in het Nederlands elftal ging het snel voor de elfvoudig international van Oranje. Tot een transfer kwam het echter niet voor de 22-jarige linksback, die dit seizoen daardoor als aanvoerder van de ploeg van Pascal Jansen begon. 

Dit seizoen bewijst Wijndal nog maar eens zijn meerwaarde voor AZ. De 22-jarige verdediger speelde tot nu toe 32 wedstrijden over alle competities dit seizoen. De aanvallend ingestelde vleugelverdediger blijkt dit seizoen een uitstekend duo met linksbuiten Jesper Karlsson op de flanken. Door de naar binnen trekkende Zweed krijgt Wijndal over het algemeen alle ruimte voor zijn inmiddels karakteristieke rushes langs de zijlijn. Mede daardoor staat de Nederlands international op dit moment al op tien assists dit seizoen. In de Eredivisie kwam hij ook één keer tot scoren. In Europa wacht de Nederlander nog op zijn eerste goal van het seizoen. 

Het was daarom geen verrassing dat Ajax bovengemiddelde belangstelling heeft in de Nederlander. Ten Hag gaf vorige week al toe dat hij op het lijstje staat in Amsterdam, iets wat de geruchten over een zomerse overstap van Wijndal extra voeding heeft gegeven. Dat Wijndal zich na de wedstrijd tegen de Amsterdammers een stuk behoudender uitsprak, had natuurlijk ook met de wedstrijd te maken. Het kan er echter ook op wijzen dat Wijndal zijn opties openhoudt. Dat zou voor de 22-jarige verdediger misschien wel het verstandigste zijn: Amsterdam of een andere stad, er ligt sowieso een mooie stap voor Wijndal in het verschiet. 

Verkopen of verlengen?

Het huidige contract van Wijndal loopt nog tot de zomer van 2023. De partijen zijn sinds oktober 2021 met elkaar in gesprek over een nieuwe verbintenis voor de Nederlands international. Witte rook kwam er tot nu toe dus niet. Volgens het Noord Hollands Dagblad zijn de club en de speler ook ten tijden de verloren halve finale van de KVNB Beker nog steeds in gesprek met elkaar. Een contractverlenging is dus nog steeds niet helemaal uitgesloten, al kun je je wel afvragen of Wijndal niet beter gebruik kan maken van zijn bijna transfervrije status. En nee, daar hoeft zijn contract niet eens voor af te lopen. 

Wijndal zal zijn club het liefste verlaten voor een transfersom en afgaande op de interviews van de afgelopen jaren, lijkt de linksback ook één droombestemming te hebben. Dat die droombestemming ook de minst favoriete onderhandelingspartner van de clubleiding uit Alkmaar is, lijkt vooral voor Huiberts (directeur AZ, red.) een sta-in-de-weg. Daar ligt ook meteen het grootste risico voor de onderhandelingstactiek van de Alkmaarders. Op dit moment is het qua andere interesse vrij stil rondom Wijndal. De linksback werd in het verleden nog in verband gebracht met de grootste clubs op deze wereld, maar lijkt liever een tussenstap in de Nederlandse top of de Europese subtop te maken. 

Voor een transfer naar één van Europa’s Elite is de contractduur van een speler meestal niet heel belangrijk – geld is voor die clubs over het algemeen geen issue. Voor de laag onder die top is dat wél van belang. De financiële verschillen zijn in het voetbal dermate groot (geworden) dat bepaalde klasse spelers alleen voor de absolute top haalbaar zijn. Alleen wanneer zich een gunstige contractsituatie voordoet, zoals bij Wijndal vanaf aankomende zomer, hebben dat kaliber clubs eigenlijk een streepje voor op de grootste van Europa. Deze clubs hebben immers minder geld te besteden, spelen over het algemeen voetbal waar een opkomende back van levensbelang is en je hebt als speler het grote voordeel dat je in een topcompetitie speelt zonder de druk (lees: concurrentie) die bij een club van die statuur past. Het enige nadeel: over het algemeen is een Wijndal met een langdurig contract te duur voor de Valencia’s, de Leipzigs en de Atalanta Bergamo’s van deze voetbalwereld. 

Ajax

En ja: dat geldt al helemaal voor een club als Ajax. Dat heeft echter niets te maken met de financiële positie van de Amsterdammers of de contactsituatie waarin Wijndal zich bevindt bij AZ. De Alkmaarders doen principieel geen zaken met directe concurrenten. Ajax heeft daar al een paar keer mee te maken gehad, en dat kan zomaar de reden zijn dat er niet eerder concrete interesse is getoond in Wijndal. Dat de Amsterdamers het nu wél aandurven om in de openbaarheid te treden met de interesse in een AZ-speler, ligt toch in de maandenlange onderhandelingen tussen Wijndal en AZ. In Amsterdam weten ze immers: hoe langer de contractonderhandelingen duren, hoe kleiner de kans dat de speler ook daadwerkelijk bijtekent – toch, Nous? 

Er bestaat dus nog altijd een kans dat Wijndal zijn lot alsnog verbindt aan dat van AZ. De kans daarop lijkt echter net zo groot als contractverlenging van Mazraoui bij Ajax. Helemaal met de interesse van de Amsterdammers in het achterhoofd, zal het voor de Alkmaarders nóg moeilijker worden om een overeenkomst te bereiken met Wijndal. Dat was al geen gemakkelijke opdracht, anders ben je geen klein half jaar aan het onderhandelen, maar dat lijkt nu een onmogelijke opgave te gaan worden. En in alle eerlijkheid: net als bij Mazraoui, die zich sportief én financieel kan verbeteren, zijn er ook in Wijndals geval dan weinig spelers die ‘nee’ zeggen. 

Dat neemt echter wel een bijzondere situatie met zich mee. AZ wil niet onderhandelen met Ajax, maar wordt mogelijk wel naar de onderhandelingstafel gedwongen op het moment dat Wijndal zijn zinnen heeft gezet op een overstap naar Amsterdam. Dat de aanvoerder van AZ in een luxepositie zit, is al een tijdje bekend, maar de manier waarop Wijndal daar gebruik van kan maken op het moment dat AZ besluit níét in zee te gaan met Ajax, lijkt twee keer zo pijnlijk voor de Alkmaarders. Wijndal is met zijn 22 jaar geen extreem jong talent meer, heeft zijn sporen in de Eredivisie verdient én wil naar Ajax. 

Of Wijndal dat nu aankomende zomer- of winterstop doet voor een transfersom of in de zomer van 2023 met een vrije transfer, zal voor de back niets uitmaken. Voor AZ is het verschil wél enorm: met een marktwaarde van 12 miljoen euro zal dat ook de transfersom zijn die voor een eenjarig contract wordt betaald. Wanneer Wijndal dus écht alleen naar Ajax wil, dan kunnen de Alkmaarders beter eieren voor hun geld kiezen en de Nederlander alsnog verkopen aan de Amsterdamse concurrent. Anders speelt Wijndal er na 2023 sowieso en houdt AZ geen transfersom over aan de mooie vervolgstap voor de zelf opgeleide linksback.

Pak 29x je inzet als Ajax van RKC Waalwijk verliest!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Waar speelt Wijndal volgend seizoen?

  • Bij AZ
  • Bij Ajax
  • Bij buitenlandse club
  • Bij andere Eredivisie-club
1194+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:10
9+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
3+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
32+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
45+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
69+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
86+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
4+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
90+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
480+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
553+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
25+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
75+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
26+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1136+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
441+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
51+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1704+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
95+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
217+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
91+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie