Mythische Ajax-vernedering: ‘Ze moeten er nu 100 maken!’

Foto: Mythische Ajax-vernedering: ‘Ze moeten er nu 100 maken!’

Het Champions League-seizoen 2019-2020 staat in de geheugens van vele Ajax-fans gegrift. De Amsterdammers haalden de halve finale door onder meer Juventus en Real Madrid te verslaan. Vandaag 3 jaar geleden vernederde de ploeg van Erik ten Hag titelhouder Real Madrid in eigen huis.

De Ajax-helden 

Onana, Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico, Schöne, Van de Beek en De Jong, Ziyech, Tadic en Neres. Dit waren de namen die op 5 maart 2019 voor een wereldprestatie zorgen in Estadio Santiago Bernabéu. Stuk voor stuk zullen ze worden herinnerd vanwege dit hoogtepunt in de recente clubgeschiedenis van Ajax. Ze imponeerden heel de wereld met het aanvallende voetbal waar de club in de jaren ’70 groot mee werd.

In de achtste finale had Ajax al een wonderlijk resultaat geboekt tegen Juventus. Nadat het in Amsterdam 1-1 was geworden, was de ploeg van trainer Erik ten Hag in Turijn met 1-2 te sterk voor Cristiano Ronaldo en consorten. Hetzelfde kunstje werd herhaald tegen Real Madrid, dat ook met een team vol wereldtoppers aantrad, onder wie Raphaël Varane, Karim Benzema en Luka Modrić. 

Vliegende start 

In de Johan Cruijff Arena verloor Ajax met 1-2 en de beslissing moest vallen in de Spaanse hoofdstad. De return van de kwartfinale Champions League begon voorspoedig voor Ajax, want Hakim Ziyech werkte de allereerste kans meteen in het doel. Op aangeven van Dusan Tadic vanaf de rechterkant schoot hij de bal zonder aan te nemen tussen de paal. 

Ook bij de 0-2 was Tadic de aangever. Hij brak door de verdediging van Real Madrid met een pirouette en zette David Neres met een splijtende pass vrij voor de keeper. De Braziliaanse aanvaller passeerde doelman Thibaut Courtois met een stiftje. De Ajax-spelers, fans in het stadion en commentator Sierd de Vos waren door het dolle heen. “NERES! NERES! NERES! NERES! We danken je moeder en die van Ziyech ook, die jullie gebaard heeft.”

In de tweede helft ging Ajax verder met scoren. Dit keer was Tadic zelf de afmaker. Noussair Mazraoui hield de bal binnen bij de zijlijn, zo beoordeelde de scheidsrechter, en bediende Tadic, die met een geweldig schot de linkerbovenhoek bereikte. Real Madrid stond met de rug tegen de muur, maar deed via Marco Asensio wel wat terug door de 1-3 te maken. 

Honderd goals 

Twee minuten later kwam er alweer een memorabele Ajax-goal. Lasse Schöne mocht een vrije trap nemen aan de linkerkant net buiten de zestien. Waar iedereen een voorzet verwachtte, krulde de Deense middenvelder de bal om Courtois heen in de lange hoek. Opnieuw barstte de vreugde los bij Ajax, de supporters en de commentator. “Nu moet Real er honderd maken!”, riep Sierd de Vos. Dat lukte uiteraard niet. Ajax ging door naar de kwartfinale en behoorde voor het eerst sinds 2003 bij de beste acht clubs in de Champions League. 

De halve finale tegen Tottenham Hotspur liep uit op een deceptie, waar de Ajax-supporters een trauma aan overhielden. Liever denken ze terug aan de kwartfinale tegen Real Madrid, met de doelpunten als hoogtepunten en de dribbel van Frenkie de Jong als symbool voor de macht die Ajax had over Real Madrid. Met een kenmerkende actie op eigen helft vloerde hij Vinícius en Modrić, kort daarvoor verkozen tot beste speler ter wereld. Een beeld om drie jaar later nog eens te herinneren.

Verdien 2.05 keer je inleg als Ajax met meer dan één doelpunt verschil van Benfica wint!

Legendarisch?

  • Zeker
  • Mwah, nee
459+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie