Ajax heeft nieuwe Overmars als Neres-opvolger

Foto: Ajax heeft nieuwe Overmars als Neres-opvolger

Ajax dacht het goed voor elkaar te hebben. De Amsterdammers verkochten de overbodig geraakte David Neres voor vijftien miljoen euro en dachten met zijn opvolger Steven Bergwijn een kampioensgarantie binnen te halen. De droom van Ajax spatte uiteen, maar er is geen man overboord. Waarom Bergwijn halen als je de nieuwe Marc Overmars al in huis hebt? 

Ajax had een concreet plan op het moment dat de transfermarkt zijn deuren opende. Steven Bergwijn moest en zou naar Amsterdam komen. Eerst zou het om een huurtransfer gaan, daarna kwam naar buiten dat Ajax bijna twintig miljoen euro overhad voor de oud-speler van PSV en uiteindelijk zou een verbreking van het transferrecord (Sébastien Haller, 22,5 miljoen euro) ook niet genoeg zijn geweest om de buitenspeler los te weken uit Noord-Londen.  

Ajax

Met het vertrek van David Neres in het achterhoofd, is de tegenvallende Mohamed Daramy nu de aangewezen man om aanvoerder Dusan Tadic te vervangen. Tegenover het mislopen van Bergwijn staat wel de komst van Mohamed Ihattaren, die met een optie tot koop gehuurd wordt van Juventus. Het van zijn voetstuk gedribbelde wonderkind kan voor Erik ten Hag de sleutel voor een nieuwe Ajax-aanvalsvariant. Eén om de tegenstander te verrassen, maar vooral om voetbalvriend Marc Overmars eindelijk een opvolger te geven in het Ajax-shirt. 


Een speler met een sterk linkerbeen op de linkerflank. Het is concept is zo oud als voetbal die Marc Overmars onder zijn Ajax-blouse verstopt. Ajax doet dat eigenlijk sinds de komst van Dusan Tadic al. De Servische sterspeler levert al seizoenenlang het bewijs dat er wel degelijk een voordeel is als de bal voor je sterkste been ligt als je een voorzet geeft. Natuurlijk is het voor het publiek leuker om een speler vanaf de flanken naar binnen te zien trekken, de bal in de verre hoek te krullen of een medespeler met een voorzet te bedienen. Dat Ajax óók zonder de opkomende back een speler met een sterk linkerbeen op de linkerflank heeft, zorgt ervoor dat de Amsterdammers soms nét dat tandje sneller kunnen schakelen dan hun tegenstander. 

Bijna elke buitenspeler op de linkerflank kapt op het moment dat Tadic de bal al voor de goal geslingerd heeft. Daramy, maar in veel spelsituaties ook Steven Bergwijn, zal naar zijn rechterbeen draaien op het moment dat een medespeler de zestien meter in komt rennen. Op het moment dat je dan in één keer voorzet, kan je de bal in de looplijn van de inkomende medespeler passen – of dat nu door de lucht is of over de grond. Wanneer je op dat moment terugdraait, omhoog kijkt waar de vrije man staat en daarna een voorzet geeft of de opkomende back richting de achterlijn stuurt, staan die inlopende medespelers alweer in de (dubbele) dekking in de zestien meter, heeft het middenveld van de tegenstander alle tijd gehad om naar de zestien te rennen en het vervolg van de aanval af te slaan. 

David Neres

Dat Ajax in de persoon van David Neres onlangs een linkerbeen op de linkerflank uitzwaaide, laat zien dat niet elke linkspoot geschikt is voor de linksbuitenpositie. Een type zoals Tadic, die met zijn techniek, kracht en dodelijke pass- en schotprecisie geen snelheid nodig heeft om van doorslaggevend belang te zijn voor de Amsterdamse voorhoede (en de rest van de ploeg). Een speler zoals Neres mist de body van Tadic en moet het eigenlijk ook niet van zijn snelheid hebben. In de combinatie was de Braziliaan dodelijk en door zijn behendigheid en flair kon hij zichzelf uit benarde situaties redden. 


Wanneer je buitenom in plaats van binnendoor gaat, dribbel je dan als een type Neres jezelf eerder in de problemen dan richting een goede vervolgactie van een aanval. De Braziliaan kreeg van Ten Hag nog altijd meer kansen vanaf de rechterflank (16 keer dit seizoen) dan vanaf rechts (vijf keer dit seizoen), ook omdat zomeraanwinst Daramy de kans moest krijgen om in te kunnen schatten waar zijn niveau ligt. Dat Ajax naar verluidt een recordbedrag wilde neertellen voor de vervanger van Neres (Bergwijn, red.) terwijl Daramy nog geen half seizoen in Amsterdam speelt, laat zien hoe de Ajax-staf de Deens international op dit moment inschat. 

Dat Neres nu vertrokken is, heeft dus eigenlijk niet direct een gevolg voor bezetting van de linksbuitenpositie. Dat is Ajax’ geluk en ongeluk in één: op dit moment is het gewezen op een Deens international die bewezen heeft te onstuimig te zijn voor het eerste elftal en een leger aan talentvolle spelers die minder goed werden geacht op het moment dat er 13 miljoen euro voor Daramy werd neergeteld. De Deens international speelde 93 wedstrijden voor FC Kopenhagen, debuteerde vlak voor zijn eerste werkdag bij Ajax bij het nationale team van Denemarken en lijkt een beetje in dezelfde flow te zitten als Neres in zijn eerste maanden in Amsterdam.

Mohamed Ihattaren

Dat Ajax daags voor de transferdeadline zich wel verzekerde van de diensten van Mohamed Ihattaren, kan uitkomst bieden in de ‘linkerpoot op links’-voorkeur van Ten Hag. De 19-jarige aanvallende middenvelder maakte bij zijn stormachtige beginfase bij PSV indruk vanachter de spitsen en was later bij Schmidt in eerste instantie een slachtoffer van het systeem (zonder nummer tien) en werd door Juventus uit zijn Eindhovense lijden verlost. Na een mislukt verhuuravontuur bij Sampdoria mag de aanvallende middenvelder proberen de komende periode een vaste verbintenis in de Johan Cruijff ArenA in de wacht te slepen. 


Als je het spelersprofiel van Ihattaren bekijkt, dan krijg je eigenlijk een soort moderne versie van Tadic. Ihattaren is ook niet extreem snel, maar kan door zijn sterke lichaam en uitstekende techniek ervoor zorgen dat dit gebrek aan snelheid ook vanaf de flanken niet heel erg opvalt. Dat Ihattaren op basis van keuzes in het veld, positionering zonder bal en discipline veel van zijn Servische teamgenoot kan leren, zorgt ervoor dat Ajax op termijn een potentiële Tadic-vervanger in huis heeft. Ihattaren leek bij PSV niet helemaal thuis op de rechterflank, dus het is wel de vraag of het talent een plek op links ziet zitten. Aan de andere kant heeft de Juventus-huurling niet heel veel keuze op het moment dat Ten Hag dit van hem vraagt. 

Het nadeel van Ihattaren op linksbuiten is dat je als trainer geen écht alternatief hebt op Tadic. Spelers als Ihattaren en Neres zijn eigenlijk niet snel genoeg. Daramy heeft met zijn sterke rechterbeen een afwijkend spelersprofiel. Dat de Deens international het ook met zijn rechterbeen het verschil voorlopig nog niet kan maken voor Ajax, zorgt ervoor dat Ten Hag een oud concept uit de kast kan trekken om spitsen Haller en Brian Brobbey óók bij afwezigheid van Tadic van de juiste bediening te voorzien. 

Nieuwe Overmars

Als je een linksbenige speler wil gebruiken op de linkerflank, dan is snel zijn niet genoeg. Dan moet je snel snel zijn. Een ´klassieke´ buitenspeler, een die bij voorkeur buitenom gaat, moet zijn tegenstander eigenlijk al voorbij zijn op het moment dat deze denkt ´hij zet zijn actie in´. Het is de simpelste, en daarom misschien ook wel de meest moeilijke vorm van voetbal. Die bal in één keer langs je tegenstander spelen, hem voorbij rennen of de tackle ontwijken en dan die bal voor de box gooien. 


Dat lijkt simpel, maar is ongelofelijk moeilijk. Het lukte tot nu toe eigenlijk alléén Tadic en de Servische buitenspeler heeft ook de hulp nodig van de opkomende Nicolas Tagliafico of het inzicht en de positionering zonder bal van Blind om gebruik te maken van de ´optie buitenom´. Daardoor hoeft Ajax niet eens een rechtsbenige speler op links te zetten om een alternatief voor Tadic in te zetten. Het kan er ook voor kiezen om eens in de zoveel tijd Antony in de vroegere rol van Overmars te zetten en hem als een ´klassieke´ linksbuiten het veld in te sturen. 

Daarom is de komst van Ihattaren zo belangrijk voor de Amsterdammers. De voormalig sterspeler van PSV kan op elke positie van het aanvallende middenveld uit de voeten, maar heeft ongetwijfeld ook bij Ajax een voorkeur voor de plek achter de spitsen. Als je gaat kijken naar de spelersprofielen van de huidige nummer tien (Berghuis, red.) en Ihattaren, dan kan de oud-speler van Feyenoord beter op de flanken uit de voeten dan in de as. Door de komst van Ihattaren heeft Ajax óók zonder Berghuis een speler die vanuit de as het tempo van de aanvallen kan bepalen én zichzelf kan vrijspelen op het moment dat het moet. Als je dan ook nog een steekpass kan geven op een linksbenige linksbuiten, zelfs wanneer Tadic niet speelt, zal Ajax haar tegenstanders weer ouderwets kunnen verrassen.

Wint Ajax de Champions League? Dan win jij 15x je inzet!

Wie vervangt Tadic in tweede seizoenshelft?

  • Antony
  • Mohamed Daramy
  • Mohamed Ihattaren
  • Andere speler
1835+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie