De horror-Klassieker die een Ajax-litteken werd

Foto: De horror-Klassieker die een Ajax-litteken werd

27 januari is een datum die mooie herinneringen oproept bij supporters van Feyenoord. Vandaag drie jaar geleden vernederden de Rotterdammers hun aartsrivaal Ajax met een 6-2 overwinning. Vandaag is De Dag van een historische Klassieker. 

Ajax gooide in het seizoen 2018-2019 Europees hoge ogen. Het team met Frenkie de Jong, Mattijs de Ligt en Hakim Ziyech reikte tot de halve finales van de Champions League door Juventus en Real Madrid te verslaan. Maar in de vaderlandse Eredivisie liep de ploeg van Erik ten Hag een ongekend trauma op in De Klassieker tegen Feyenoord. 

Na achttien speelrondes stond Feyenoord onder coach Giovanni van Bronckhorst derde in de competitie. De achterstand op Ajax was elf punten en het gat met koploper PSV dertien punten. De titel was dus buiten bereik, maar met een zege op Ajax kon toch wat eer worden behaald. Feyenoord had echter al zeven jaar geen Klassieker mee gewonnen en dus waren de verwachtingen voorzichtig. Wat er vervolgens in De Kuip gebeurde, had niemand durven dromen.

Nerveus

Feyenoord begon nerveus aan de wedstrijd en werd door Ajax onder druk gezet. Via een vrije trap van Lasse Schöne kwam de uitploeg op voorsprong. Het Legioen vreesde voor een vreselijke ondergang, maar die angst werd snel weggenomen door een doelpunt van Jens Toornstra. Na ruim een kwartier stond het weer gelijk. 

Het geloof bij Feyenoord op een goed resultaat groeide en de opleving leidde ertoe dat Steven Berghuis de Rotterdammers op voorsprong zette. Namens Ajax maakte Hakim Ziyech snel gelijk, maar dankzij Robin van Persie ging Feyenoord toch met een 3-2 voorsprong de rust in. 

Emoties bij Van Persie 

Van Persie zag dat zijn teamgenoten en de supporters vertrouwen kregen in een goed resultaat, zo vertelde hij aan de NOS. “Toen het rust was en we terugliepen, had ik even een moment dat ik in mijn emoties zat. Ik keek om me heen en dacht: “Wauw, dit is toch heel erg mooi. Die fans en het geloof, je kon het echt zien bij iedereen.” 

De positieve spirit en strijdlust van Feyenoord zou in de tweede helft het verschil maken. Ajax kwam niet meer aan voetballen toe en werd overrompeld door het spel van de tegenstander. Feyenoord zat op rozen en bijna elke doelpoging was raak. Van Persie nam zijn jeugdliefde bij de hand met nog twee goals, waarna Tonny Vilhena en invaller Yassin Ayoub de vernedering voor Ajax compleet maakten. 

Historische dag 

De 6-2 overwinning werd groots gevierd in Rotterdam. De Kuip danste als vanouds en Het Legioen liet zich helemaal gaan. “Helemaal niets in Amsterdam”, klonk het vanaf de tribunes. Het werd een historische dag in Rotterdam; sinds 1964 was het niet meer gebeurd dat Feyenoord meer dan vier keer scoorde tegen Ajax. “Het was een tijdje geleden, daar moeten we eerlijk in zijn, dus het was de hoogste tijd”, zei Van Persie na afloop.

Voor Ajax was het een ‘horror-Klassieker’. Lasse Schöne noemde het zijn ‘slechtste dag als Ajacied ooit’. Later dat seizoen zouden de Amsterdammers wel kampioen worden en de beker winnen, onder anderen door wraak te nemen op Feyenoord in de halve finale. Maar de klap van de 6-2 zal altijd een litteken blijven voor de spelers van dat Ajax. In Rotterdam zullen ze de datum van vandaag juist met veel plezier herinneren als een absoluut hoogtepunt.

Zie jij Feyenoord alsnog kampioen worden? 26 (!) keer je inleg!

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie