Berghuis wacht groot gevaar bij Ajax

Foto: Berghuis wacht groot gevaar bij Ajax

Steven Berghuis verraste een half jaar geleden vriend en vijand door een contract te ondertekenen bij Ajax. De voormalig Feyenoorder leek geen problemen te hebben met de sentimenten en had de overtuiging dat hij in Amsterdam kon slagen. Ondanks de concurrentie lukte het Berghuis zich in het basisteam te spelen. Berghuis moet echter snel stappen zetten, want succes in het verleden biedt geen garantie voor de toekomst.

Toen Berghuis in de Johan Cruijff Arena begon te spelen, was het publiek nogal sceptisch over zijn kwaliteiten. Waar hij in de eredivisie Ajax zeker van waarde leek te kunnen zijn, waren de verwachtingen voor de Champions League niet hooggespannen. Het tegendeel was echter waar, want Berghuis bleek uitstekend te passen in het creatieve spel van de Amsterdammers. Opvallend genoeg gebruikte Erik ten Hag hem echter niet op zijn gebruikelijke rechtsbuitenpositie, maar besloot hij hem als aanvallende middenvelder te positioneren.

Het was een pijnlijke constatering voor Davy Klaassen die in de zomer van 2020 juist naar de hoofdstad was teruggekeerd om weer aan spelen toe te komen. Berghuis bleek echter in de eredivisie uitstekend in staat te zijn om zijn steentje bij te dragen en voor nóg meer creativiteit op het middenveld te zorgen. Evenals elke trainer besloot Ten Hag dat hij een succesformule nooit moest storen en deelde hij Klaassen mede dat Berghuis voorlopig zijn keuze had. Berghuis moet echter uitkijken dat hij zijn concurrent de komende periode eveneens voorblijft.

Productie

De Oranje-international weet namelijk als geen ander dat het bij een topclub belangrijk is dat je blijft leveren, aangezien de oefenmeester anders voor een andere speler kiest. Waar Berghuis erin slaagde om in de eredivisie doelpunten te maken tegen Cambuur, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk, is zijn productie in de topwedstrijden een stuk lager. Uitsluitend tegen PSV (thuis) lukte het hem om een treffer op zijn naam te zetten. In de uitduels met PSV en Feyenoord slaagde hij daar niet in en liet hij het over aan zijn medespelers.

Afgelopen weekend werkte hij tegen de Eindhovenaren hard voor zijn ploeg en droeg hij zijn steentje bij aan de 1-2 overwinning. Nadat Daley Blind de bal wist binnen te houden (een situatie die de afgelopen dagen in een groot discussiepunt resulteerde), kwam de bal op het zestienmetergebied terecht. Berghuis hield daarin het overzicht en besloot de vrijstaande Noussair Mazraoui op te zoeken. De Marokkaanse rechtsback kapte naar zijn linkerbeen en haalde verwoestend uit door de bal tegen de binnenkant van de paal binnen te schieten.

Ondanks die assist was Berghuis behoorlijk onopvallend in het spel van de Amsterdammers. Ajax had door de blessure van Brian Brobbey en het invallen van Danilo Pereira een grote behoefde aan een aanvallende middenvelder die voortdurend aanspeelbaar was en de juiste dingen met de bal deed, maar in plaats daarvan verstopte hij zich te vaak achter zijn tegenstander. Het resultaat was dat het Ajax niet lukte om de voorsprong uit te bouwen en zo de wedstrijd op slot te gooien. Berghuis weet daarom wat hem de komende periode te doen staat.

Nieuwe doelen

Aangezien Berghuis inmiddels weet dat hij het niveau van Ajax aan kan, is voor hem een nieuwe periode in zijn voetballeven aangebroken. Waar hij bij Feyenoord de belangrijkste speler was waar alles om draaide, zit hij bij Ajax in een situatie waar meerdere jongens belangrijker zijn. Berghuis maakte deze zomer een slimme beslissing door zich te schikken in zijn rol en zichzelf dienstbaar op te stellen. Inmiddels heeft hij echter bewezen even belangrijk te zijn als zijn teamgenoten, waardoor hij meer van zichzelf mag vragen.

Door de jaren heen speelde op de ‘nummer 10-positie’ veelal een speler met een duidelijk karakter. Jari Litmanen, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Christian Eriksen waren lang niet allemaal jongens met een grote mond, maar ze durfden op het veld wél de bal op te eisen en te bepalen waar deze in de aanval naartoe ging. Het is essentieel om met de club nieuwe stappen in de ontwikkeling van het team te zetten. Berghuis mist voorlopig deze vorm van lef nog, maar de komende maanden heeft hij voldoende tijd om dit in zich te krijgen.

Wil Berghuis in de toekomst een grote stap zetten en wellicht naar een buitenlandse topclub willen verkassen, dan moet hij ervoor zorgen dat hij iets extra’s binnen Ajax brengt. De laatste maanden bewees hij meermaals over een hoog niveau te beschikken, maar vooralsnog zagen we niet de topspeler die zijn team bij de hand neemt. Ten Hag zal Berghuis echter inpeperen dat alles op zijn tijd komt en dat het belangrijk is dat hij zijn eigen spel blijft speelt, al moet hij oppassen dat ‘koning van de 1-0’ Klaassen hem niet voorbijstreeft.

Wint Ajax de Champions League? Pak 15 keer je inzet!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Wie is beter?

  • Berghuis
  • Klaassen
1666+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie