PSV stunt met nieuwe droomspits

Foto: PSV stunt met nieuwe droomspits

PSV haalde deze transferwinter Joey Veerman al op bij sc Heerenveen. De Eindhovenaren zin daarmee eigenlijk nog niet klaar, maar veel tijd is er niet meer om een gewenste centrale verdediger en een spits aan te trekken. Vooral de laatste positie is na een nieuwe blessure van Maxi Romero en de huidige fysieke gesteldheden van Carlos Vinicius en Eran Zahavi misschien wel het belangrijkste aandachtpunt. 

PSV had een week om snel te vergeten. De Eindhovenaren waren eindelijk een aantal weken de koploper in de Eredivisie, maar na een dubieuze wedstrijd tegen directe concurrent Ajax (1-2 verlies, red.) moest de ploeg van Roger Schmidt de aartsrivaal uit Amsterdam weer voor zich laten op de ranglijst. Dat had ongetwijfeld ook te maken met het beschikbare spelersmateriaal dat Schmidt voor handen had. In de wedstrijd tegen Ajax, maar óók in de aankomende belangrijke competitiewedstrijden. Met onder andere een tweestrijd met AZ op het programma, zal PSV snel iets moeten verzinnen op het gapende gat in de punt van de aanval. 

PSV 

De coach kon al een aantal weken geen beroep doen op Eran Zahavi, zag tussentijds ook nog Carlos Vinicius met een blessure uitvallen en als klap op de vuurpijl moest ook spits Maxi Romero, die eindelijk weer fit was na lang blessureleed, ook weer op de behandeltafel van de fysiotherapeut. Daardoor groeide Mario Götze (weer) uit als valse nummer negen (lees: gelegenheidsspits). Dat de kleine Duitser zo enorm goed kan voetballen dat het hem niet uitmaakt of dat hij op ‘negen’ of op ‘tien’ staat, is echter niet altijd in het voordeel van PSV. Ten minste, op het moment dat PSV in dezelfde formatie blijft spelen als dat het dit seizoen doet (4-2-3-1, red.). 

Deze speelstijl vraagt, helemaal in het geval van een nationale topclub, een type spits die meteen doet denken aan Luuk de Jong. De aanvaller van FC Barcelona is, afgaande op de afgelopen seizoenen, hét schoolvoorbeeld voor een spits van PSV. Groot. Sterk. Overal in de as aanspeelbaar. Onnavolgbaar in de zestien meter. Sinds het vertrek van de Oranje-international (naar Sevilla, red.) hebben de Eindhovenaren moeite om een spits te vinden die net zo stabiel draait als De Jong. Vorig seizoen had PSV in de persoon van Donyell Malen nog een speler die zijn ploeg over de dode momenten heen kon tillen met een snelle individuele actie en een doelpunt of een assist. Dit seizoen zorgt de puntspeler van PSV voor meer discussie dan doelpunten. 

De belangrijkste aanwijzing dat Schmidt aan het zoeken is naar zijn ideale nummer negen, zijn de verschillende type spelers die al in de punt hebben plaatsgenomen dit seizoen. Zahavi, Vinicius en Romero zijn drie verschillende soorten spitsen, terwijl Götze helemaal een vreemde eend in de bijt is als het gaat om de diepste aanvallers. Op een blauwe maandag kan Schmidt er ook nog voor kiezen om Yorbe Vertessen als diepste spits op te stellen. Het Belgische talent komt vooral uit op de flanken, maar speelde in de jeugd van de Eindhovenaren eigenlijk altijd in de punt van de aanval.

Carlos Vinicius

Van dat gezelschap PSV-aanvallers heeft Carlos Vinicius in theorie het beste spelersprofiel dat bij de eisen voor de PSV-spits past. De Braziliaanse spits speelde in de eerste seizoenshelft echter vooral tegen zichzelf en de verwachtingen dan dat hij het zijn directe tegenstanders moeilijk maakte en/of het vijandige doel onder vuur nam. Dat is toch zonde: de 26-jarige aanvaller heeft de snelheid, de kracht en het technische vermogen om een veel dynamischer aanspeelpunt te zijn dan bijvoorbeeld een Luuk de Jong, die keert en draait als een volgeladen vrachtwagen en daarmee, naast ballen vasthouden in de punt van de aanval, ook voor tempo-vertraging zorgt door zijn mindere balbehandeling en de andere kant van de fysiek-de-sterkste-medaille.

In die zin is Vinicius een vooruitgang, zij het niet dat de 26-jarige aanvaller zich niet van zijn meest kalme kant laat zien. In zijn spel buiten de zestien, maar óók in de zestienmeter lijkt Vinicius te handelen volgens het on-Hollandse spreekwoord ‘haastige spoed is altijd goed’. De Braziliaan handelt soms zo ongepolijst dat hij zichzelf en zijn teamgenoten in situaties kan brengen die veel simpeler zijn op te lossen. In zijn eerste 22 wedstrijden voor PSV maakte Vinicius slechts vijf doelpunten en gaf hij net zo veel assists, een productie die hij vrijwel volledig te danken heeft aan een sterke fase in november van vorig jaar, waar Vinicius onder andere tegen FC Twente (één doelpunt, twee assists), sc Heerenveen (één doelpunt) en NEC Nijmegen (één doelpunt) voor PSV-punten zorgde. 

Daarmee presteert Vinicius in zijn eerste periode bij PSV eigenlijk al veel minder dan zijn ‘mislukte’ avonturen bij Tottenham Hotspur (22 wedstrijden, tien doelpunten, twee assists) en Benfica (50 wedstrijden, 24 doelpunten en dertien assists), maar zal hij voorlopig wel eerste keus blijven op het moment dat de spits weer fit is. Toegegeven: dat heeft echter meer te maken met de kwaliteiten van zijn concurrenten dan met zijn eigen spel. De verschillen tussen gelegenheidsspits Götze en Vinicius behoeven geen verdere uitleg, maar de verschillen tussen Vinicius en de rest van de mogelijke PSV-spitsen zijn soms zo klein dat het een detail kan opleveren die een wedstrijd beslist – en niet altijd in het voordeel van de Eindhovenaren. 

Eran Zahavi, Maxi Romero en Yorbe Vertessen

Vinicius presenteert zich eigenlijk als een complete spits, een aanvaller die zowel kan afmaken, in de opbouw van waarde is én individueel ook een actie kan maken die tot een schotkans leidt of waarna een teamgenoot (bijvoorbeeld) vrij voor de keeper gezet kan worden. Als je gaat kijken naar het kwaliteitenpalet van Vinicius, dan is dat eigenlijk niet de meest geschikte rol voor de aanvaller. Omdat Vinicius voor zijn lengte een snelle speler is, maak je al snel de vergissing dat je deze snelheid ook moet gebruiken voor individuele acties. De bewijsdrang van de 26-jarige Braziliaan, die al verklaarde via PSV het nationale team van de Zuid-Amerikaanse grootmacht, maakt voorlopig een einde aan dat besef. 

Dat Zahavi weer teruggekeerd is van een blessure (en een dubbele overval in zijn huis in Amsterdam) lijkt daarom een geschenk uit de voetbalhemel voor de Eindhovenaren. Zahavi blijkt dit seizoen echter meer de man van de assist dan het doelpunt en heeft net als Vinicius er een handje van om het vijandige doel als een kermisschiettent te gebruiken. Als de Israëlische spits de kans krijgt, haalt hij de trekker over, in welke hoek de ervaren aanvaller ook staat. Daardoor zet PSV de doelman van de tegenstander onder druk en aan het werk, maar zorgt het er op hetzelfde moment ook voor dat de aanvallen van PSV vroegtijdig eindigen bij Zahavi, die over het algemeen eerder voor het schot kiest dan overzicht houdt en kijkt of zijn medespelers niet in een betere scoringspositie staat – waardoor het eigenlijk extra knap is dat hij zoveel assist geeft dit seizoen. 

Het is daarom ook geen toeval dat Maxi Romero ook weer in de punt van de aanval verscheen. De Argentijnse aanvaller werd voor 10 miljoen euro overgenomen van Velez uit zijn thuisland, maar heeft sinds zijn transfer meer in de lappenmand gezeten dan op het trainignsveld gestaan, laat staan dat de 23-jarige doelpuntenmaker een serieuze kans heeft gekregen in het Phillips Stadion. Dat is zonde, helemaal in de wetenschap dat PSV zo’n pure afmaker en sterke puntspeler in dit opzicht goed kan gebruiken. Vertessen zou deze rol, net zoals in de PSV-jeugd, ook kunnen invullen en daarmee gebruik maken van zijn snelheid in het centrum van het veld. PSV heeft echter niet veel aan een snelle spits op het moment dat er weinig ruimte achter de defensie van de tegenstander ligt, iets wat gedurende de eerste zestig tot tachtig minuten van een wedstrijd vaak een utopie blijkt. 

Droomspits

Van alle aanvallers die Schmidt dit seizoen in de spits zette bij PSV, slaagde er eigenlijk geen één. Zahavi is doelgericht, maar heeft de kracht en de lengte niet om als volledige kapstok voor aanvallen te fungeren – en is daarnaast iets te egoïstisch om puur vanuit teambelang te denken. Vinicius heeft die kracht en lengte wel, maar is ongepolijst in het technische gedeelte van het aanvalsspel, inclusief de belangrijkste taak voor een puntspeler, doelpunten maken. 

Daardoor komt Maxi Romero eigenlijk het dichtste in de buurt van PSV’s droomspits, vooral door zijn kalmte voor het doel die zorgt voor de juiste beslissing in het afwerken, maar heeft de Argentijn de afgelopen jaren meer moeite om zichzelf fit te houden dan zich in de basiself van PSV te knokken. En ja, Vertessen krijgt (net zoals bijvoorbeeld Donyell Malen) in deze fase van zijn carrière nog geen kansen in de punt van de aanval, al zou zijn snelheid zoals gezegd in de slotfase van de wedstrijd wel van pas kunnen komen om een voorsprong te verwezenlijken of uit te breiden. 

Eigenlijk heeft PSV een mix nodig van alle aanvallers die Schmidt dit seizoen als spits gebruikte. Het doelpunteninstinct van Zahavi, de techniek van Götze, de fysieke mogelijkheden van Vinicius, de kalmte van Maxi Romero en als het kan ook nog de snelheid van Vertessen. Eén ding kunnen we nu alvast stellen: Cenk Tosun (Everton) is die spits in ieder geval niet. De Turkse aanvaller werd deze week plotseling in verband gebracht met een transfer naar PSV. Datzelfde geldt eigenlijk voor het feit dat PSV deze speler al in huis heeft, maar het vooral wachten is voordat Schmidt Cody Gakpo in de spits zet.

Wint PSV van AZ? Zet in en pak 1.65 keer je inzet!

Wie is de droomspits van PSV?

  • Carlos Vinicius
  • Maxi Romero
  • Eran Zahavi
  • Mario Götze
  • Cenk Tosun
  • Cody Gakpo
  • Luuk de Jong
  • Yorbe Vertessen
  • Andere spits
4764+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie