Ajax stunt met vervanger Daley Blind

Foto: Ajax stunt met vervanger Daley Blind

Ajax en Nicolas Tagliafico zijn bijna van elkaar verlost. De Amsterdammers haalden de linksback een aantal jaar geleden voor een lage transfersom naar de Johan Cruijff ArenA. Tagliafico groeide uit tot vaste waarde in het team van Erik ten Hag en het Argentijnse nationale elftal. Een jaar geleden ging het echter mis voor Tagliafico, wiens opvolger bij Ajax een enorme opgave krijgt. Deze moet namelijk niet Tagliafico, maar Daley Blind vervangen. 

Er waren weinig mensen die van Nicolas Tagliafico hadden gehoord toen hij in januari 2018 bij Ajax meldde. De Amsterdammers hadden eerder een overeenstemming bereikt over een transfersom van vier miljoen euro met de Argentijnse topclub Indenpendiente. In veel opzichten was Tagliafico een vreemde Ajax-aankoop: hij had de leeftijd tussen een talent en een ervaren speler, speelde al bijna tweehonderd wedstrijden in de Argentijnse competitie en was al een jaar actief bij Real Murcia in Spanje. Na zijn overstap naar Ajax vestigde Tagliafico zijn naam definitief in het internationale topvoetbal en bewees de linksback dat je, ook wanneer je rond je midden twintigste de overstap naar Europa maakt als Zuid-Amerikaanse voetballer, een glansrijke carrière kan maken op het Beloofde Voetbalcontinent. 

Ajax en Nicolas Tagliafico

Inmiddels zijn we vier jaar en 154 wedstrijden voor Ajax, 15 doelpunten en twintig assists verder. De wereld van Tagliafico ziet er niet meer hetzelfde uit, al is dat op dit moment niet per se iets positiefs. De Argentijn was eigenlijk na twee extreem succesvolle seizoenen van de linksback klaar voor een nieuwe stap. Die mogelijkheden lagen er volgens de geruchten ook: met name Manchester City kwam tijdens de verschillende transferperiodes van eerdere seizoenen voorbij. Ajax zou een transfersom van 25 miljoen euro verlangen voor de linksback, een bedrag waar de Amsterdammers op dit moment alleen maar van kunnen dromen. 

Tagliafico is, met de inmiddels aan Shakthar Doenesk verkochte David Neres, óók het gevolg van het Ajax-beleid van de afgelopen seizoenen. De Amsterdammers deden verschillende pogingen om Tagliafico uit handen van de Europese top te houden en betaalt daar uiteindelijk zelf de rekening voor. De kleine linksback is al sinds het begin van het seizoen ontevreden bij Ajax, liet zich al een keer kritisch uit over zijn speelkansen in het eerste elftal van Ten Hag. Een grote boodschap had de trainer daar tot nu toe niet aan: Tagliafico speelde dit voetbaljaar slechts 15 wedstrijden voor de Amsterdammers. Ter vergelijking: bij directe concurrent Daley Blind staat de teller op 27 potten in het eerste van Ajax dit seizoen. 

Dat contrast is echter niet alleen op basis van de vorm van Tagliafico en Blind de meest gerechtvaardigde keuze van Ten Hag. Er schuilt veel meer achter de beslissing om de ontwikkeling Argentijnse linksback (en zijn transferrendement) te parkeren. Sterker nog: in de eerste periode dat Blind weer als linksback speelde, schoten veel voorhoofden in een frons. Natuurlijk, de positionele kwaliteiten van Blind zijn fenomenaal en met zijn linkerbeen kan de verdediger unieke dingen, maar het gebrek aan snelheid en zijn soms wegebbende concentratie maakten hem toch veel geschikter als centrale verdediger of verdedigende middenvelder? 

Daley Blind

In Nederland staren we ons vaak blind op Daleys minpunten. Zo erg dat we vergeten wat voor een fenomenale voetballer de 31-jarige verdediger al jaren is. Toegegeven, de traagheid van de verdediger is er niet minder op geworden, maar datzelfde geldt voor Blinds vermogen om die langzame benen en draaicirkel van een volgeladen vrachtwagen te camoufleren. Deze aspecten komen nog wel eens naar voren bij Blind, maar wegen in ieder geval voor Ten Hag niet op tegen de meerwaarde die Blind wekelijks heeft als linksback van Ajax.

 

De afgelopen seizoenen is de functie van de vleugelverdediger van Ajax veranderd. Eerst was een type Tagliafico daar ideaal voor: Ajax speelde met Tadic op de linkerflank, die vaak naar binnen trok en daardoor ruimte verschafte voor een snelle linksback met ijzeren longen en een sterk linkerbeen. Dat Tagliafico ook in het verdedigende aspect van het spel een pitbull bleek, zorgde er lang voor dat de Argentijnse verdediger één van de eerste namen was die op het wedstrijdformulier verscheen. De afgelopen anderhalf seizoen vraagt Ten Hag echter iets anders van zijn backs. Hun werkgebied veranderde van achterlijn-naar-achterlijn in een driedelige opdracht: vleugelverdediger, extra middenvelder én, als dat zo uitkomt, een verkapte vleugelaanvaller die vanaf de achterlijn de bal (laag) voorgeeft. 

Tagliafico streept met zijn spel van de afgelopen anderhalf seizoen eigenlijk maar één boxje af: die van verkapte vleugelaanvaller. De Argentijn mist het overzicht en de rust om zich in de juiste positie tussen de vleugelspelers en het (centrale) middenveld van de tegenstander te manoeuvreren, heeft zijn sprintnavigatie altijd op ‘alsmaar rechtdoor’ staan en hanteert die strategie over het algemeen ook bij het verdedigen. Tel daar een enorme bewijsdrang bij op, Tagliafico moet immers minuten maken om zijn transfer klaar te spelen en je komt tot de conclusie dat eigenlijk niet Ajax, maar Tagliafico het zichzelf te moeilijk heeft gemaakt door als een kip zonder kop te blijven voetballen, terwijl het Ajax-spel duidelijk om een andere aanpak vraagt. 

Tagliafico-opvolger

Daar zal Ajax ook rekening mee houden in de zoektocht naar een geschikte opvolger voor de Argentijn. Daar zullen de Amsterdammers haast mee moeten maken: Tagliafico is volgens de laatste geruchten dicht bij een overgang naar FC Barcelona. De Catalanen hopen de linksback deze transferperiode nog te kunnen presenteren als concurrent voor Jordi Alba, die in tegenstelling tot Blind wél een vergelijkbaar spelersprofiel heeft met die van Tagliafico. Daardoor lijkt een transfer naar FC Barcelona, of het eveneens geïnteresseerde Napoli of Olympique Marseille, de optie voor beide partijen. Zo boekt Ajax op basis van de betaalde transfersom (vier miljoen euro, red.) waarschijnlijk geen verlies, al staat dat miljoenenbedrag in schril contrast met de bedragen die in een eerder stadium genoemd werden. 


Het neemt wel een nieuwe uitdaging met zich mee. Voor Marc Overmars, die een linksback moet vinden die het prima vindt dat hij de eerste maanden, misschien wel een heel seizoen of langer, op het tweede plan kan eindigen omdat Blind met zijn spel zonder bal en passing te belangrijk is voor het Ajax-aanvalsspel. Aan de andere kant: de ervaren verdediger is inmiddels op een leeftijd aangekomen (31 jaar, red.) dat er nog twee, maximaal topjaren inzitten. Daar zal Ajax ook op moeten inspelen, zij het niet met jeugdspelers. Het grootste talent van de Amsterdammers op linksback, A1-speler Prince Anning, heeft echter nog geen profcontract én staat in de belangstelling van Borussia Dortmund én Bayern München. Bij Jong Ajax staat er in de personen van Terrence Douglas en Anass Salih-Eddine ook genoeg talent op de linkervleugel.

Met Devyne Rensch heeft Ajax 1 natuurlijk al een back-up klaarstaan die Blind aan de linkerkant zou kunnen opvangen. De 18-jarige verdediger is qua spelersprofiel misschien wel het beste geschikt als centrale verdediger, ook omdat de verdediger tweebenig is en hij eigenlijk niet de topsnelheid heeft die een back anno 2022 vrijwel altijd nodig heeft – de Daley Blinds van deze wereld daargelaten. Dat er maar weinig linksbacks zijn met de kwaliteiten van Blind, die óók vanaf de linkerflank ook met zijn passing belangrijk is voor de Amsterdammers, is precies de reden dat Tagliafico op het tweede plan is geëindigd. Daardoor moet Ajax niet op zoek naar een Tagliafico-opvolger, maar een Blind-vervanger. 

Nieuwe Ajax-stunt

Daardoor is er hoe dan ook een nieuwe Ajax-stunt in de maak. Er zijn kortweg twee type spelers die een geschikt alternatief voor Blind zouden zijn. Een speler met een vergelijkbare traptechniek, maar wel een back die meer snelheid heeft dan de 31-jarige Nederlander en op hetzelfde moment óók meer rust aan de bal en in het verdedigen heeft dan Tagliafico (de afgelopen anderhalf jaar, red.). Een type zoals Owen Wijndal bijvoorbeeld. De aanvoerder van AZ heeft al een jarenlange flirt met de Amsterdammers. De houding van de ploeg uit Alkmaar is echter duidelijk: het verkoopt geen spelers aan directe concurrenten. Met een marktwaarde van twaalf miljoen euro (Transfermarkt.nl) is Wijndal sowieso geen goedkope klant, al kan Ajax wel profiteren van de contractsituatie van de 22-jarige linksback.

 

Wijndal heeft nog een verbintenis tot 2023. Na dit seizoen wordt het voor AZ verlengen met de aanvoerder of het laatste lid van de ‘gouden lichting’ van AZ moet worden verkocht om een transfervrij vertrek te voorkomen. Daar kan Ajax dus wel een voordeeltje uit slaan, helemaal op het moment dat Wijndal liever nog een binnenlandse transfer maakt voordat de elfvoudig international van Oranje zich gaat testen in een buitenlandse competitie. Dat Wijndal als wingback, een positie waar je niet alleen met maar ook zonder bal vaker ‘met je hoofd’ moet spelen, geen indruk wist te maken, is echter een teken aan de wand voor een mogelijke Ajax-miskoop. 

Ajax heeft als Blind-vervanger eigenlijk een dynamischere versie van de 31-jarige Oranje-international nodig. De naam van Sergio Gomez viel een aantal maanden geleden al, maar sindsdien is het stil rondom de linksback van Anderlecht. Gomez kwam dit seizoen al tot 13 assists en zes doelpunten in dertig wedstrijden voor de Belgische topclub. Van origine is Gomez echter geen vleugelverdediger, maar een aanvallende middenvelder. Daardoor heeft Gomez iets wat linksbacks niet hebben, maar de Blinds van deze wereld wel: het overzicht, het gevoel voor ruimte én de technische bagage om optimaal gebruik te maken van die twee kwaliteiten.

Ajax wint Champions League? Jij wint 15x je inleg!


POLL: Wie is de ideale Tagliafico-opvolger?

Vandaag 23 Mei 2022

  • teaser
  • compact
<strong>'Benzema kan bloed Mbappé wel drinken'</strong>

'Benzema kan bloed Mbappé wel drinken'

<p>Het leek klaar als een klontje: Kylian Mbappé zou Paris Saint-Germain <a ...

680
<strong>Weekend der ontknopingen bij Circus: Premier League, Serie A, play-offs!</strong>

Weekend der ontknopingen bij Circus: Premier League, Serie A, play-offs!

<p>Het reguliere Eredivisie-seizoen is misschien afgelopen, de play-offs zijn inmiddels in volle ...

25
<strong>'Feyenoord-stunt in Conference League-finale'</strong>

'Feyenoord-stunt in Conference League-finale'

<p>Bij <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> kijkt ...

754
Ajax-aanhang ontploft: "Heeft hij gedronken?"

Ajax-aanhang ontploft: "Heeft hij gedronken?"

<p>Er heerst ongeloof bij de achterban van <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" ...

194

Gisteren 22 Mei 2022

FC Barcelona neemt troosteloos afscheid van seizoen

FC Barcelona neemt troosteloos afscheid van seizoen

<p>FC Barcelona heeft het seizoen op een vervelende manier afgesloten. Villarreal bezorgde de ...

18
Vitesse deelt sneer uit: "FC Utrecht deed dat ook"

Vitesse deelt sneer uit: "FC Utrecht deed dat ook"

<p>Vitesse is er zondagavond in geslaagd om FC Utrecht uit te schakelen in de play-offs om Europees ...

41
Mbappé richt zich tot 'teleurgesteld' Real Madrid

Mbappé richt zich tot 'teleurgesteld' Real Madrid

<p>Na maandenlange speculatie heeft Kylian Mbappé zaterdag de knoop doorgehakt: de steraanvaller ...

72
PSV-commissaris Dijkhoff knipoogt naar Ajax

PSV-commissaris Dijkhoff knipoogt naar Ajax

<p>Klaas Dijkhoff heeft zondag verlekkerd gekeken naar de titelstrijd in Engeland en Spanje. De ...

119
'Toekomst Matthijs de Ligt is al bepaald'

'Toekomst Matthijs de Ligt is al bepaald'

<p>De toekomst van Matthijs de Ligt staat vast. Volgens <i>La Gazzetta dello Sport</i> is de ...

55
Ophef bij amateurs: "Misschien wel matchfixing?"

Ophef bij amateurs: "Misschien wel matchfixing?"

<p>Er is opschudding ontstaan in het amateurvoetbal. MSV'71 uit Maassluis gaat maandag bij de KNVB ...

72
Droomafscheid blijft uit: "Manier waarop is wel treurig"

Droomafscheid blijft uit: "Manier waarop is wel treurig"

<p>De voetbalcarrière van Willem Janssen is een week eerder dan gehoopt ten einde gekomen. FC ...

22
'Ajax denkt serieus na over hereniging'

'Ajax denkt serieus na over hereniging'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> versterkt zich deze ...

477
Klopp lacht na zure afloop: "Verhaal van mijn leven"

Klopp lacht na zure afloop: "Verhaal van mijn leven"

<p>Liverpool droomde van een perfect seizoen qua prijzenjacht. Na twee gewonnen bekertoernooien had ...

81
United kondigt Ten Hag-presentatie aan

United kondigt Ten Hag-presentatie aan

<p>Manchester United maakt zich op voor de presentatie van Erik ten Hag. De succestrainer van <a ...

47
Aké koestert City-rol: "Er zit verbetering in"

Aké koestert City-rol: "Er zit verbetering in"

<p>Nathan Aké is zondag voor de tweede keer landskampioen geworden met Manchester City. De ...

29
Zaakwaarnemer Lewandowski: "Bayern verleden tijd"

Zaakwaarnemer Lewandowski: "Bayern verleden tijd"

<p>Robert Lewandowski wil Bayern München definitief verlaten. Volgens zaakwaarnemer Pini Zahavi ...

56
Van Hanegem over Feyenoord-finale: "Andere koek"

Van Hanegem over Feyenoord-finale: "Andere koek"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> maakt zich ...

93
Perez fileert Veerman: "Doet werkelijk he-le-maal niks"

Perez fileert Veerman: "Doet werkelijk he-le-maal niks"

<p>Kenneth Perez heeft zondagavond gehakt gemaakt van Henk Veerman. De boomlange spits mocht tijdens ...

96
Guardiola: "We zijn een stel legendes"

Guardiola: "We zijn een stel legendes"

<p>Pep Guardiola heeft zijn vierde landstitel in zes seizoenen bij Manchester City gepakt. Na de ...

61