Karatekick van Cantona verwoestte leven Palace-fan

Foto: Karatekick van Cantona verwoestte leven Palace-fan

Eric Cantona is het bewijs dat gek en geniaal dicht bij elkaar liggen. De filosofische Fransman stond bekend als een intellectueel en kunstliefhebber, maar kende ook momenten van kortsluiting. Zijn bekendste uitbarsting is ongetwijfeld de karatetrap die hij gaf aan een supporter van Crystal Palace. Vandaag is De Dag van Eric Cantona.

In zijn geboorteland Frankrijk kenden de mensen Eric Cantona als een jongen met een handleiding. Hij had een unieke flair en geweldige technische kwaliteiten, maar was ook een enfant terrible met bijpassend temperament. Voordat Cantona naar Engeland kwam, had hij al meerdere incidenten achter zijn naam staan; van het slaan van zijn eigen keeper bij Auxerre tot extreme overtredingen, slaande ruzies en het beledigen van trainers en medespelers. 

Cantona werd in 1991 voor twee maanden geschorst nadat hij een bal in het gezicht van een scheidsrechter gooide en daarna de Franse bond beledigde. Hij besloot zijn carrière per direct te beëindigden, maar keerde op aandringen van onder anderen toenmalig bondscoach Michel Platini terug op het veld. Cantona maakte de oversteek naar Leeds United, waar hij kampioen werd, maar ook met ruzie vertrok richting rivaal Manchester United.

Opvliegend karakter

 

Ondanks al zijn misdragingen kreeg Cantona een kans op Old Trafford. ‘King Eric’ groeide uit tot dé sterspeler van de club en wordt gezien als één van de beste spelers van de jaren ’90. Na een roemloze periode hielp hij United erbovenop met vier kampioenschappen in vijf jaar. Maar ook hier achtervolgde zijn opvliegende karakter hem.

Op 25 januari 1995 zou Cantona de wereldpers halen. Manchester United speelde een wedstrijd bij Crystal Palace en de Franse sterspeler werd de hele wedstrijd intensief gedekt door Richard Shaw. In de 48ste minuut uitte Cantona zijn frustratie met een overtreding op de verdediger van Crystal Palace, waarop hij met rood van het veld werd gestuurd.

Karatetrap 

Tijdens zijn aftocht naar de kleedkamer werd Cantona uitgescholden door het publiek op Selhurst Park. Cantona reageerde door met een vliegende karatetrap over de boarding te springen richting een supporter genaamd Matthew Simmons. Na de rake trap volgden ook nog wat klappen van Cantona.

Simmons was naar eigen zeggen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij was op weg naar het toilet toen hij Cantona zag naderen, rende elf traptreden naar beneden en zou Cantona hebben beledigd met de woorden: “Ga terug naar je land, verdomde Fransman”. Hij raakte een gevoelige snaar bij Cantona, die doelgericht een karatetrap inzette.

 

Grote gevolgen 

Cantona werd door de Engelse voetbalbond voor negen maanden geschorst. Ook kreeg hij een taakstraf van 120 uur en een boete van 30.000 pond. Manchester United liep dat seizoen de landstitel mis, en dat werd vooral gewijd aan het ontbreken van Cantona. Maar ook voor Simmons had de karatetrap grote gevolgen. 

“Wat ik hem heb gezegd, rechtvaardigt niet wat er sindsdien met mij gebeurd is. Cantona beschuldigde mij van vreselijke dingen. Hij heeft mijn leven verwoest”, vertelde Simmons jaren later aan The Guardian. De voetbalsupporter verloor zijn baan, raakte gebrouilleerd met zijn familie en voelt zich opgejaagd door de pers, die hem beschuldigde van extreemrechte ideologieën. De Engelsman is overigens niet helemaal het onschuldige type, gezien zijn veroordeling in 1992 voor een poging een tankstation te overvallen en een vermeende mishandeling in 2006. 

Spijt?

Cantona kwam het seizoen na zijn schorsing terug en was sterker dan ooit. In 1996 vierde hij de landstitel, besliste hij de FA Cup-finale tegen Liverpool en werd hij verkozen tot Voetballer van het Jaar in Engeland. Anderhalf jaar later zette hij op zijn dertigste onverwachts een punt achter zijn loopbaan, tot verdriet van de supporters van Manchester United. Zij verkozen Cantona in 2001 tot ‘speler van de eeuw’. 

Vandaag de dag is Simmons werkzaam als metselaar. Hij wacht nog altijd op excuses van Cantona, maar die zullen waarschijnlijk nooit komen. Toen de Franse voetballer werd gevraagd of hij spijt had van het incident, reageerde hij: “Mijn enige spijt is dat ik hem niet harder heb geraakt.”

Verdien 1.57 keer je inleg als Manchester United van Burnley wint!

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
94+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
217+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
72+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
21+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
657+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
74+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
261+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
550+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
304+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
456+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
144+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
103+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
473+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
302+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
238+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
583+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
67+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
116+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie