Preview PSV-Ajax: wie wordt kampioen?

Foto: Preview PSV-Ajax: wie wordt kampioen?

Wie had het toch kunnen voorspellen dat PSV en Ajax de twee ploegen zouden zijn die zouden overblijven om te strijden voor het kampioenschap? Nou, bijna iedereen. Wat men echter volgens mij niet had verwacht, is dat PSV het zó goed zou doen. Met 46 punten uit 19 wedstrijden staat het zelfs een punt boven Ajax, en het kan nu op eigen veld mogelijks de genadeslag uitdelen, zonder al te voorbarig te willen zijn. Dat zal echter allerminst een gemakkelijke opdracht worden, want Ajax kreeg dit seizoen nog maar vier goals tegen! Wie gaat er aan de haal met de belangrijkste drie punten van het seizoen? 

PSV: eerste plaats 

PSV staat misschien een beetje onverwachts op de eerste plaats, maar je kan dat zeker niet onverdiend noemen. Met 46 punten uit de maximaal te behalen 57 punten doen ze het meer dan prima. Een gelijkspel tegen Heerenveen en verliespartijen tegen Feyenoord, Willem II en uitgerekend Ajax weerhielden hen van die 11 punten. Voor de rest wonnen ze alle wedstrijden, maakten ze 47 goals en kregen ze er 24 tegen. Vooral dat laatste cijfer is toch opvallend voor een ploeg die eerste staat in de rangschikking. 

Statistieken tonen namelijk aan dat weinig goals tegen krijgen een quasi-noodzakelijke voorwaarde is om kampioen te spelen. Gemiddeldes variëren tussen 0,4 en 0,8 tegengoals per wedstrijd in de topcompetities de laatste jaren bij de landskampioenen. Uiteraard is weinig goals tegen krijgen geen voldoende voorwaarde. Er is veel meer nodig dan dat, zoals consistent resultaten halen, het uitblijven van grote blessure- (en tegenwoordig corona) golven, en je topwedstrijden tegen rechtstreekse concurrenten goed doen. Vooral op dat laatste domein is er nog een winstmarge voor PSV, en daar kan het eigenlijk meteen mee starten door Ajax niet met de volle buit naar huis te laten gaan. Zouden ze daarin kunnen slagen? 

Ajax: bewierookt in het buitenland 

Ajax laat een vorm van dominantie zien die we de laatste jaren nog maar zelden hebben mogen aanschouwen in de Europese competities. Dat is ook in het buitenland opgevallen. Ten Hag wordt bewierookt voor zijn prestaties met zijn ploeg, zowel in de eigen competitie als in de Champions League. In de groepsfase van het Europese kampioenenbal haalde hij zelfs de maximaal te behalen achttien punten met zijn ploeg, een bijna nooit geziene prestatie. Ajax won onder andere thuis 4-0 van Dortmund en herhaalde dat huzarenstukje in Duitsland door met een 1-3 overwinning te gaan lopen.
En toch, toch staat het niet eerst in de Eredivisie. 

De meeste analisten en bookies zijn het er wel over eens dat Ajax nog steeds het meeste kans maakt om de competitie te winnen. Alle factoren zijn hen namelijk gunstig gezind. Ze kregen slechts vier goals tegen in negentien (!) wedstrijden en verloren vooral op een ongelukkige manier punten. Bovendien hebben ze al meteen bewezen zonder topschutter Haller goede resultaten te kunnen boeken. Brobbey is terug van zijn minder succesvolle periode bij Leipzig en paste meteen in het plaatje tegen Utrecht. Hij scoorde twee keer en liet duidelijk blijken dat hij begreep welk voetbal deze ploeg wou brengen, wat de spelers rondom hem verwachtten. Met name Tadic was lovend over het nog steeds zeer jonge talent, en we mogen zeker nog een aantal goals verwachten van de Ajacied de komende weken. 

Wedtip: weinig goals 

Misschien een beetje een atypische wedtip, maar het zou zomaar kunnen dat er heel weinig of zelfs geen goals vallen in deze wedstrijd. Beide ploegen hebben uiteraard meer dan voldoende kwaliteiten om het net te vinden, maar voorzichtigheid zal ook zeer belangrijk zijn. Beiden hebben toch nog liever één punt dan geen punt in deze fase van de competitie, en dat zou wel eens z’n impact kunnen hebben op het spel. Dat er géén goal valt staat aan een odd van 14, en is misschien wel de moeite waard voor een klein bedragje. Voor de rest raad ik je aan om vooral te genieten van deze topper. Succes! 

De in dit artikel weergegeven odds kunnen veranderen. Check de quoteringen alsjeblieft vóórdat je inzet, bij welke bookmaker dan ook. 

Wie wint de wedstrijd?

  • Ajax
  • PSV
  • Gelijkspel
88+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:40
10+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
11+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
107+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
145+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
151+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
277+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
124+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
140+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
200+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
129+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
98+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
240+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
126+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
105+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
47+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
133+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
171+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
80+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
95+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie