Mega-transfer De Ligt ruïneert Juventus

Foto: Mega-transfer De Ligt ruïneert Juventus

De toekomst van Matthijs de Ligt blijft een populair onderwerp van gesprek. De Nederlandse verdediger speelt sinds zijn vertrek bij Ajax voor Juventus. De Oude Dame is tegenwoordig niet meer de grootmacht waar De Ligt voor tekende. Dat opent volgens zaakwaarnemer Mino Raiola de deur voor een vertrek. Mocht Juventus geen andere keuze krijgen dan instemmen met het vertrek van de 22-jarige Nederlander, is Juventus ook de grootsheid in de selectie verloren. 

Ergens is het niet eens gek dat Matthijs de Ligt als verdediger de best betaalde speler in de Serie A is. De oud-Ajacied kon naar elke grote club in Europa, maar koos enigszins verrassend voor Juventus. Alle Europese Elite-clubs waren in de race voor de jongste Ajax-captain ooit, de jongste Oranje-debutant na 1945, de jongste speler ooit in een Europese finale én de eerste minderjarige aanvoerder in de Eredivisie. Vlak na bekendmaking van de transfers vlogen de foto’s van een nog jongere De Ligt in het zwart-wit-gestreepte shirt van de Oude Dame over het wereldwijde web. De Ligt had zijn hart verloren aan de beste club in het land waar verdedigers het aanzien van aanvallers hebben. 

Matthijs de Ligt en Juventus

De Ligt herpakte zich na een aantal moeilijke eerste maanden in het shirt van Juventus. Hoe rustig de 22-jarige verdediger ook oogt, het kan niet anders dat een transfersom van meer dan tachtig miljoen euro op je schouders gaat rusten. Niet eens omdat De Ligt zich gek zou laten maken door de tientallen miljoenen die Juventus overmaakte naar Amsterdam, maar meer doordat zo’n zak met geld voor de buitenwereld de verwachting schept dat iemand al onaantastbaar is op het moment dat hij zijn eerste stappen bij zijn nieuwe club zet. 

Wanneer je dan in de fout gaat, komt die klap twee keer zo hard aan. Helemaal in het geval van De Ligt, die bij Ajax geruisloos het basiselftal in sloop. Dat de Nederlander later bij zijn Oranje-debuut in de fout ging zoals we dat de eerste periode bij Juventus ook zagen, liet eigenlijk al zien dat de voetbalwereld een talent als een vedette beschouwde. Dat is eigenlijk de bierkaai waar De Ligt tegen vocht in zijn eerste periode in Italië, op dit moment heeft de Juventus-verdediger heel andere problemen aan zijn hoofd. 

Juventus werd vorig seizoen door Internazionale onttroont als landskampioen van Italië. Trainer Andrea Pirlo werd verantwoordelijk gehouden voor de prestaties van Juventus. Diens opvolger Massimiliano Allegri gaat het echter niet beter af dan de oud-international van Italië. Juventus staat na 22 wedstrijden op 41 punten en staat daarmee op de vijfde plaats in de Serie A. De Champions League-plekken (één tot en met vier) liggen echter al wel weer binnen handbereik. Atalanta Bergamo staat op één punt en Napoli op vijf punten. Het gat met nummer twee Milan (zeven punten) en koploper Internazionale (negen punten) is wel aanzienlijk. 

Quasi Europese top

Alleen in de Champions League doet Juventus voorlopig echt mee om de prijzen. De Italiaanse grootmacht speelt in de achtste finale tegen Villarreal. Daar heeft het waarschijnlijk wel ‘gewoon’ de hulp van De Ligt bij – de eerste ontmoeting staat gepland voor medio februari. De ontmoeting met de Spaanse subtopper staat voor veel meer dan alleen een wedstrijd in het Miljardenbal. De status van Juventus staat op het spel: in eigen land speelt het al een aantal jaar een bijrol. Het ‘project Cristiano Ronaldo’ dat Juventus naar de Europese top moest brengen, kon na de transfer van de Portugese superster naar Manchester United als ‘mislukt’ bestempeld worden. Nu dreigt ook de laatste pilaar van de Europese Eilte-macht Juventus, de mega-transfer van een sterspeler zoals De Ligt, ook af te brokkelen. 

Het is aan de hand van de prestaties van Juventus eigenlijk al vast te stellen dat de club eerder quasi-top dan Europese top is op dit moment. Dat kan ook de belangrijkste reden zijn voor De Ligt om een vertrek te overwegen: een speler met zijn kwaliteiten hoort om de hoofdprijzen te spelen en zilverwerk is iets wat met het seizoen verder uit beeld raakt voor de Oude Dame. De club moet er in het restant van het voetbaljaar er alles aan doen om überhaupt op het hoogste clubniveau uit te mogen komen (Champions League, red.). Zonder kwalificatie voor het Miljardenbal en al de tientallen miljoenen die deelname oplevert, is niet alleen het sportieve lot van de Oude Dame getekend. Dan zal het spelers moeten verkopen om financiële ruimte te creëren voor nieuwe aanwinsten. 

Aangezien de voetbal-inkomsten dalen op het moment dat Juventus het niet lukt om in de Champions League te eindigen, zal Juventus ergens anders geld vandaan moeten halen. Dat dan spelers zoals De Ligt, die qua jaarsalaris zwaar op de begroting drukken en op hetzelfde moment ook de meeste restwaarde hebben, dan als eerste in beeld komen om te vertrekken, is een gegeven waar Mino Raiola uitstekend op inspeelde met zijn uitspraken over een mogelijk vertrek van De Ligt aankomende zomer. 

Nieuwe mega-transfer 

Daarmee voerde de machtige zaakwaarnemer eigenlijk de druk op Juventus alvast op. De tegenvallende prestaties van Juventus én De Ligt hebben immers nu al hun uitwerking op de marktwaarde van de 22-jarige verdediger. Toen de Nederlander in de zomer van 2019 zijn contract in Turijn tekende, was hij volgens Transfermarkt.nl 75 miljoen euro waard. Na zijn transfer naar Juventus, dat De Ligt op de piek van zijn marktwaarde voor 85 miljoen euro overnam, zorgde de aanpassingsproblemen en vormdip van De Ligt ervoor dat zijn marktwaarde in een paar maanden met bijna 17,5 miljoen daalde. Dat de Nederlander zich herpakte, zorgde voor een korte opleving in mei 2021 (weer 75 miljoen euro), maar inmiddels staat de marktwaarde van De Ligt op een all-time-low voor zijn Juventus-tijd: 65 miljoen euro. 

Dat met onder andere Chelsea en FC Barcelona nog steeds grote Europese verenigingen interesse hebben in De Ligt, zorgt ervoor dat vooral Juventus zich druk moet gaan maken over de toekomst van de defensie. Giorgio Chiellini (37) en Leandro Benucci (34) zijn geen opties voor de lange termijn, Merih Demiral werd op huurbasis naar Atalanta Bergamo gestuurd om meer ervaring op te doen en het laatste alternatief dat Juventus op dit moment heeft als centrale verdediger, heeft Daniele Rugani. Dat Juventus met Turks international Demiral een speler in huis heeft die De Ligt volgend seizoen al zou kunnen opvolgen, zorgt er echter niet voor dat een nieuwe mega-transfer betekent dat Juventus ook in één klap terug kan komen aan de Italiaanse top. 

De club maakt er al jaren een sport van om transfervrije spelers op te halen, maar zorgde daarnaast ook altijd voor steraankopen zoals De Ligt en Cristiano Ronaldo de afgelopen jaren. Dat niet alleen Ronaldo, maar ook De Ligt na een aantal jaar Juventus tot de conclusie komt dat hij een stap hogerop nodig heeft om zijn ambities te verwezenlijken, is een pijnlijk signaal voor de Oude Dame. Sterker nog: het enige positieve aan deze situatie is dat Juventus naar verluidt 150 miljoen euro rijker is op het moment dat een club de ontsnappingsclausule in zijn contract activeert. Een ontevreden speler met een marktwaarde die meer dan de helft (!) lager ligt dan de gelimiteerde afkoopsom is voor de kopende club echter altijd meer waard dan voor de verkopende partij. Een nieuwe mega-transfer ruïneert in veel opzichten het Juventus sinds de gedwongen degradatie naar de Serie B. Afgaande op de prestaties van de Oude Dame, is dat maar goed ook.

Juventus eindelijk Champions League-winnaar? De odd is 24x!

Matthijs de Ligt moet vertrekken bij Juventus

  • Ja, naar Chelsea
  • Ja, naar FC Barcelona
  • Ja, naar andere club
  • Nee, blijf bij Juventus
256+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:27
32+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
16+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
150+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
46+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
52+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
260+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
118+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
126+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
414+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
44+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
85+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
28+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
94+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
90+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
47+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
183+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
36+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
136+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9691+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1550+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie