Ihattaren bevestigt nieuwe status Ajax

Foto: Ihattaren bevestigt nieuwe status Ajax

Mohamed Ihattaren werkte de afgelopen maanden individueel aan zijn rentree in het profvoetbal. Sinds zijn vertrek bij PSV deze zomer speelde hij geen enkele wedstrijd meer. Broodheer Juventus verhuurde het talent direct aan Sampdoria, waar Ihattaren tegen dezelfde problemen opliep als in zijn laatste periode bij PSV. Met Ajax als belangrijkste kandidaat, halen de Amsterdammers niet alleen een groot talent in huis. Het zorgt voor harde keuzes in Amsterdam, maar niet alleen dat... 

Mohamed Ihattaren en Ajax. Het stond bijna in de sterren geschreven. Vorig seizoen wist de 19-jarige aanvallende middenvelder de vaderlandse voetbalwereld op zijn kop te zetten door na de pijnlijke uitschakeling van de Eindhovenaren vanuit de kleedkamer zijn felicitaties over te brengen aan Brian Brobbey, die destijds met Ajax wél de volgende ronde haalde van de Europa League. Het betekende voor de Marokkaanse aanvallende middenvelder het nekschot van zijn PSV-carrière. De relatie met trainer Roger Schmidt was vanaf de eerste werkdag van de Duitser al moeilijk. Toegegeven: Ihattaren deed zelf ook niet zijn best om de trainer te overtuigen door naar de aanwijzingen van de Duitser te luisteren. Daardoor maakte Ihattaren het zichzelf niet alleen onmogelijk bij de Eindhovenaren, maar later dus ook bij Sampdoria en Juventus, de Italiaanse clubs waar Ihattaren onder contract stond/staat maar nog geen enkele euro salaris heeft ontvangen. 

Mohamed Ihattaren

Het dwong Ihattaren al eerder terug naar Nederland. De aanvallende middenvelder hield zijn conditie op peil, trainde individueel met Gerard Vanenburg en diens Ajax-connecties lijken de eerste stappen naar een (huur)overgang naar de Johan Cruijff ArenA in gang gezet te hebben. Dat Ihattaren met trainer Erik ten Hag en directeur spelerszaken Marc Overmars twee bewonderaars van zijn talent heeft, spreekt natuurlijk in het voordeel van de jongeling. De oud-speler van PSV zou al een uitgebreid gesprek hebben gehad met Ten Hag, die in dat spreken ongetwijfeld de mentaliteit en de verwachtingen voor de komende maanden heeft besproken met het enfant terrible. 


Ajax was al op zoek naar versterkingen voor het aanvallende middenveld. De club heeft met Steven Berghuis, Davy Klaassen, Zakaria Labyad én de geblesseerde Mohamed Kudus voldoende keuzemogelijkheden als aanvallende middenvelder en in de jeugd lopen spelers zoals Kian Fitz-Jim en Victor Jensen, maar de jeugdspelers van de Amsterdammers krijgen op dit moment niet de kansen in het eerste elftal die zij vroeger kregen. De komst van spelers zoals Berghuis en de terugkeer van Klaassen liggen daar ten grondslag aan, met als gevolg onder andere de transfer van Jürgen Ekkelenkamp naar Hertha BSC. 

In die gedachtegang lijkt Ihattaren in dezelfde situatie terecht te komen als hij bij PSV zat: zijn voetbaltalent staat buiten kijf, er zijn spelers die meer ervaren zijn, meer krediet hebben bij de trainer én met hun prestaties al jarenlang vertellen dat zij een stabielere kracht zijn dan de grillen van Ihattaren. Dat Ihattaren graag de ‘absolute top’ wil halen, en daar op zijn negentiende nog steeds alle tijd voor heeft, is echter niet de belangrijkste reden om Ajax te verkiezen boven FC Utrecht. Dat is die gekrenkte eer, die gepassioneerde drive die we in West-Europa niet of nauwelijks in onze mentaliteit hebben, die ook spelers zoals Hakim Ziyech tot ongelofelijke hoogtes kan duwen. 

Christan Eriksen

Voor Ajax is de keuze voor Ihattaren wel opmerkelijk te noemen. De Amsterdammers waren de afgelopen maanden meerdere malen in verband gebracht met een andere aanvallende middenvelder. Christian Eriksen liet zijn contract bij Internazionale ontbinden omdat hij niet met een inwendige defibrillator mocht voetballen in de Serie A. De concurrentie om de transfervrije sterspeler van Denemarken, die ondanks zijn hartstilstand op het EK 2020 ‘gewoon’ mee wil doen aan het WK in Qatar van dit jaar, is stevig: clubs uit Engeland en Denemarken hengelen naar de diensten van de creatieveling. De komst van Ihattaren maakt een Eriksen-transfer naar Ajax extra onwaarschijnlijk, helemaal omdat clubs zoals Tottenham Hotspur de Deense aanvallende middenvelder voetbal op een hoger niveau (lees: betere voorwaarden) kan bieden dan de Amsterdammers. 


Op het eerste oog zou je zeggen: ga toch voor Eriksen. De Deense aanvallende middenvelder heeft zich al lang en breed bewezen op de Europese velden, is al jaren dé ster van het nationale team en heeft een karrevracht aan ervaring in topcompetities zoals de Premier League, de Serie A en natuurlijk de Champions League. Er is echter één belangrijk argument om voor Ihattaren te kiezen in plaats van Eriksen: de Deense aanvallende middenvelder móét spelen als hij in de Johan Cruijff ArenA onder contract staat. Je deelt geen miljoenencontract uit om een ervaren speler jonge talenten te laten begeleiden en de bank warm te houden. Daardoor doet Ajax er eigenlijk alleen maar goed aan om Eriksen links te laten liggen en vol voor Ihattaren te gaan. 

De oud-speler van PSV heeft op dit moment de status van een gevallen toptalent. In de inleidende gesprekken tussen Ten Hag en Ihattaren zal ongetwijfeld de beoogde speeltijd van de aanvallende middenvelder ter sprake zijn gekomen, zal Ten Hag hem verteld hebben dat hij geen minuten kan beloven en dat Ihattaren er zelf verantwoordelijk is om speeltijd te verdienen. Dat zijn eisen die je tegen een 19-jarig talent kan maken, en beslissingen die Ihattaren bij Ajax waarschijnlijk eerder accepteert dan bij PSV, maar op gefronste wenkbrauwen leidt op het moment dat je Eriksen zo’n plan voorschotelt. 

Ajax

Daardoor past Ihattaren leeftijdstechnisch ook veel beter in de Ajax-selectie dan Eriksen. De negentienjarige aanvallende middenvelder speelde al 74 wedstrijden in het eerste elftal van PSV en is daardoor voor een jonge speler al aardig ervaren. Daarmee heeft de Nederlander een voorsprong op Ajax-talenten als Fitz-Jim en Jensen, maar is hij op hetzelfde moment ook minder stabiel dan spelers zoals Berghuis en Klaassen. Daardoor zal Ihattaren ook bij Ajax op de bank beginnen, maar is het speelschema van de Amsterdammers in combinatie met de keuzemogelijkheden van Ten Hag als aanvallende middenvelders wel belangrijke punten aan de horizon voor de aanvallende middenvelder. 


Berghuis is een speler die met zijn passes het spel kan versnellen of verleggen. Daarmee is de aanvallende middenvelder een belangrijk onderdeel van het Ajax-spel, alleen heeft de oud-speler van FC Twente, VVV-Venlo, AZ, Watford en Feyenoord in de kleine ruimte moeite om fysiek overeind te blijven, is hij zo nu en dan slordig in de korte passing en mist Berghuis de flair en de balans om ook in stevige duels overeind te blijven ondanks dat de tegenstander sterker is dan hijzelf. Met Klaassen heeft Ten Hag een alternatief op het moment dat Ajax het spel meer wil controleren en regulieren, bijvoorbeeld om een kleine voorsprong te verdedigen. 

Ihattaren zorgt voor een extremere vorm van Berghuis op het aanvallende middenveld. De 19-jarige contractspeler van Juventus is veel explosiever dan Berghuis, is in zijn acties ook een stuk meer onbevangen dan de 29-jarige aanvallende middenvelder. Dat is over negentig minuten niet ideaal voor een trainer, daarom zal Ten Hag ook in het vervolg van de competitie voor Berghuis kiezen. Op het moment dat Ajax iets moet forceren, heeft het straks niet alleen Brian Brobbey om in te brengen. Daar kan de creativiteit van Ihattaren ook een grote rol in gaan spelen. 

Nieuwe Ajax-status

Daardoor heeft Ihattaren eindelijk de rol die bij een talent van zijn statuur past. De jongeling werd door Mark van Bommel op jonge leeftijd al tot dé creatieve kracht van PSV gekroond, net zoals de jeugdtrainers dat in Ihattarens tijd op de Herdgang (trainerscomplex PSV, red.) deed. Bij Ajax ligt er een andere rol voor de Nederlander in het verschiet, en dat is niet alleen qua clubstatus een betere optie dan een uitleenbeurt bij bijvoorbeeld een FC Utrecht. Bij de Utrechters komt Ihattaren in eenzelfde situatie terecht bij PSV: alle ogen zijn gericht op de jongeling en dat neemt een druk mee die Ihattarens schouders tot nu toe niet konden dragen – welke reden dat ook heeft. 


Bij Ajax krijgt Ihattaren eigenlijk de omgeving die hij bij PSV nodig had: een trainer die vertrouwt op zijn kwaliteiten, teamgenoten die meer ervaren zijn en een status in het internationale voetbal hebben waardoor Ihattaren zich kan optrekken aan andere spelers in plaats van dat andere spelers zich aan hem optrekken. Dat maakt deze overgang, mochten Ajax en Juventus er definitief uitkomen, meer dan alleen een middelvinger van Ihattaren naar PSV. Ook Ajax zal in het vuistje lachen op het moment dat Ihattaren zijn huurcontract (met mogelijke optie tot koop) van handtekening voorziet. 

Het zal de nieuwe status van Ajax extra kracht bijzetten. Helemaal wanneer de Amsterdammers ook de transfer van Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) afronden deze transferperiode en het ook lukt om Ihattaren naar Amsterdam te halen, hebben de Amsterdammers in één seizoen drie (!) ex-sterspelers van titelconcurrenten binnen gehengeld. Daarom zal de transfer van Ihattaren zijn status als toptalent weer nieuw leven inblazen, maar zorgt ervoor dat Ajax nóg een stap dichter bij het Bayern München van Nederland is.

Wint Ajax van PSV? Pak 1,9x je inleg!

POLL: Wie is een betere aanwinst voor Ajax?

Vandaag 23 Mei 2022

  • teaser
  • compact
<strong>'Benzema kan bloed Mbappé wel drinken'</strong>

'Benzema kan bloed Mbappé wel drinken'

<p>Het leek klaar als een klontje: Kylian Mbappé zou Paris Saint-Germain <a ...

708
<strong>Weekend der ontknopingen bij Circus: Premier League, Serie A, play-offs!</strong>

Weekend der ontknopingen bij Circus: Premier League, Serie A, play-offs!

<p>Het reguliere Eredivisie-seizoen is misschien afgelopen, de play-offs zijn inmiddels in volle ...

25
<strong>'Feyenoord-stunt in Conference League-finale'</strong>

'Feyenoord-stunt in Conference League-finale'

<p>Bij <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> kijkt ...

755
'PSV wil Mexicaanse revelatie langer binden'

'PSV wil Mexicaanse revelatie langer binden'

<p>PSV wil&nbsp;Erick Gutiérrez&nbsp;graag langer in Eindhoven houden. Volgens het <i>Eindhovens ...

1
'Dessers blijft: Feyenoord tikt vier miljoen af'

'Dessers blijft: Feyenoord tikt vier miljoen af'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_blank" rel="nofollow">Feyenoord</a> ...

47
Ajax-aanhang ontploft: "Heeft hij gedronken?"

Ajax-aanhang ontploft: "Heeft hij gedronken?"

<p>Er heerst ongeloof bij de achterban van <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" ...

284

Gisteren 22 Mei 2022

FC Barcelona neemt troosteloos afscheid van seizoen

FC Barcelona neemt troosteloos afscheid van seizoen

<p>FC Barcelona heeft het seizoen op een vervelende manier afgesloten. Villarreal bezorgde de ...

32
Vitesse deelt sneer uit: "FC Utrecht deed dat ook"

Vitesse deelt sneer uit: "FC Utrecht deed dat ook"

<p>Vitesse is er zondagavond in geslaagd om FC Utrecht uit te schakelen in de play-offs om Europees ...

71
Mbappé richt zich tot 'teleurgesteld' Real Madrid

Mbappé richt zich tot 'teleurgesteld' Real Madrid

<p>Na maandenlange speculatie heeft Kylian Mbappé zaterdag de knoop doorgehakt: de steraanvaller ...

107
PSV-commissaris Dijkhoff knipoogt naar Ajax

PSV-commissaris Dijkhoff knipoogt naar Ajax

<p>Klaas Dijkhoff heeft zondag verlekkerd gekeken naar de titelstrijd in Engeland en Spanje. De ...

162
'Toekomst Matthijs de Ligt is al bepaald'

'Toekomst Matthijs de Ligt is al bepaald'

<p>De toekomst van Matthijs de Ligt staat vast. Volgens <i>La Gazzetta dello Sport</i> is de ...

73
Ophef bij amateurs: "Misschien wel matchfixing?"

Ophef bij amateurs: "Misschien wel matchfixing?"

<p>Er is opschudding ontstaan in het amateurvoetbal. MSV'71 uit Maassluis gaat maandag bij de KNVB ...

94
Droomafscheid blijft uit: "Manier waarop is wel treurig"

Droomafscheid blijft uit: "Manier waarop is wel treurig"

<p>De voetbalcarrière van Willem Janssen is een week eerder dan gehoopt ten einde gekomen. FC ...

29
'Ajax denkt serieus na over hereniging'

'Ajax denkt serieus na over hereniging'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> versterkt zich deze ...

554
Klopp lacht na zure afloop: "Verhaal van mijn leven"

Klopp lacht na zure afloop: "Verhaal van mijn leven"

<p>Liverpool droomde van een perfect seizoen qua prijzenjacht. Na twee gewonnen bekertoernooien had ...

97
United kondigt Ten Hag-presentatie aan

United kondigt Ten Hag-presentatie aan

<p>Manchester United maakt zich op voor de presentatie van Erik ten Hag. De succestrainer van <a ...

57
Aké koestert City-rol: "Er zit verbetering in"

Aké koestert City-rol: "Er zit verbetering in"

<p>Nathan Aké is zondag voor de tweede keer landskampioen geworden met Manchester City. De ...

32
Zaakwaarnemer Lewandowski: "Bayern verleden tijd"

Zaakwaarnemer Lewandowski: "Bayern verleden tijd"

<p>Robert Lewandowski wil Bayern München definitief verlaten. Volgens zaakwaarnemer Pini Zahavi ...

61
Van Hanegem over Feyenoord-finale: "Andere koek"

Van Hanegem over Feyenoord-finale: "Andere koek"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> maakt zich ...

97
Perez fileert Veerman: "Doet werkelijk he-le-maal niks"

Perez fileert Veerman: "Doet werkelijk he-le-maal niks"

<p>Kenneth Perez heeft zondagavond gehakt gemaakt van Henk Veerman. De boomlange spits mocht tijdens ...

109
Guardiola: "We zijn een stel legendes"

Guardiola: "We zijn een stel legendes"

<p>Pep Guardiola heeft zijn vierde landstitel in zes seizoenen bij Manchester City gepakt. Na de ...

66