Hakim Ziyechs ogen zitten vol duistere magie

Foto: Hakim Ziyechs ogen zitten vol duistere magie

Soms, als ik mijn ogen dicht doe, zie ik Ziyech in een Ajax-shirt schitteren in het Estadio Bernabeu van Real Madrid. In die wedstrijd, en eigenlijk tijdens elk ‘laatste’ jaar van Ziyech bij Ajax, was het niet dat fabelachtige linkerbeen, dat lichaam dat altijd in balans is om in een mum van tijd een tegenstander te passeren of een pass of één van de doelpunten en de assists die hij als Wizard of AMS uit zijn hoge hoed toverde. Dat was die twinkeling in zijn ogen na een geslaagde actie of de volgende oogstrelende aanval van de Amsterdammers. 

 Als je Ziyech op dit moment in een Chelsea-shirt over het veld ziet strompelen, dan vraag je jezelf af waar die speler is gebleven die de wereld op zijn kop zette met dat linkerbeen op de rechterflank. Ziyech is daardoor in Nederland, en misschien wel wereldwijd, Marokko’s bekendste kunstenaar. In Nederland kennen we hem vooral als de Hans Klok op noppen, de bijna-Oranje Harry Potter en als een speler die, wanneer je de juiste snaar raakt, de voetbalwereld voor je opensplijt met zijn passes. Dat Tuchel die snaar nog steeds probeert te zoeken, bleek wel uit zijn reactie op het ingetogen juichen van Ziyech na zijn doelpunt tegen Brighton & Hove Albion (1-1). 

Hakim Ziyech

Dat Ziyech in Tuchel een gedisciplineerde trainer treft, botst een beetje met de speler die Ziyech is. De Marokkaan kan eigenlijk maar één ding en dat is voetballen zoals hij leeft: vanuit zijn hart en op zijn gevoel. Als hij zich goed voelt, lacht zijn lichaam en kan Ziyech toveren zijn voeten. Op het moment dat hij zich kut voelt, zitten zijn ogen ook na de mooiste treffers vol duistere magie. 


Dat is niet zo alarmerend, vond ook Tuchel. Hij mocht er wel twintig maken en zo blijven juichen, vertelde de Duitse trainer. Wat het meest interessante was van het hele juichen van Ziyech, was niet eens de ingetogenheid terwijl zijn teamgenoten hem om de nek vlogen. Dat was de passie waarmee Ziyech het gesprek aanging met middenvelder Mason Mount, een speler die met zijn loopvermogen en teamdiscipline veel meer in het straatje van Tuchel past dan Ziyech. De Duitse trainer weet ook dat hij een speler als Ziyech nodig heeft om het verschil te kunnen maken, ook al lukte het Chelsea niet de voorsprong te verdedigen of uit te breiden. 

Dat gesprek met Mount, waar je niets van kon verstaan en toch schreeuwde dat Ziyech het anders wilde, is de Wizard of AMS ten voeten uit. Daar begon het allemaal mee voor de oud-speler van sc Heerenveen en FC Twente in Amsterdam. Er was ook een tijd dat Ziyech uitgejouwd werd door het publiek, niet de waardering kreeg die hij dacht te verdienen en antwoordde op de beste manier: door het spel dusdanig naar je toe te trekken dat de trainer geen andere keuze heeft dan zijn tactische plannen op hem af te richten. 

Magie

Dat lukte bij Ajax. Wanneer zijn teamgenoten steeds meer naar Ziyech gaan luisteren, gaat dat bij Chelsea ook lukken. Want niet alleen de manier waarop Mount speelde was onderwerp van de discussie met Ziyech. Ook Romelu Lukaku voerde Kamerdebatten op het veld met de Marokkaans international. Daarom zijn de woorden van Tuchel, net als de blik van Ziyech na zijn doelpunt en zijn discussies met Mount en Lukaku, eerder bemoedigend dan beangstigend. 


Er is voor een trainer geen betere versie van Ziyech dan een Ziyech die de wereld het ongelijk wil bewijzen. Dat is de situatie waarin de oud-Ajacied zit: in Nederland kijken we van een afstandje hoe een oud-sterspeler van de Eredivisie tussen bank en basis balanceert. Feit is wel dat Chelsea één van de grootste clubs ter wereld is. Ziyech speelde daar dit seizoen al 23 wedstrijden voor. Dat is niet alles en het zijn lang niet allemaal volledige wedstrijden, het onderschrijft wel dat Ziyech mee doet met de absolute top van Europa. Dat dit nog niet zo gaat zoals Ziyech het graag wil en dat de creatieveling er geen moeite voor doet om dit te verbergen, laat in ieder geval zien dat de aanvallende middenvelder zichzelf durft te zijn in het team van Tuchel. 

Het is voor Ziyech, en misschien ook wel voor Chelsea, te hopen dat de Duitse oefenmeester de komende maanden meer en meer overtuigd raakt van de kwaliteiten, maar vooral het volledige spelersprofiel van Ziyech. De oud-Ajacied heeft immers een trainer met ballen nodig, iemand die het lef heeft om het creatieve plan van de ploeg op zijn grillen af te stemmen. Doe je dat goed, dan ligt de wereld aan je voeten op het moment dat Ziyech de bal krijgt.

Ziyech scoort? Jij wint bij bet365!

Door Bram Steenbeek

Ziyech groeit uit tot sterspeler Chelsea

  • Ja, dit seizoen nog
  • Ja, volgend seizoen
  • Nee, niet goed genoeg
  • Nee, niet genoeg vertrouwen trainer
152+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
60+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
58+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
573+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
339+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
367+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
358+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
123+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
433+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
649+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
273+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
641+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
408+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1524+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie