‘Eredivisie heeft gigantisch probleem’

Foto: ‘Eredivisie heeft gigantisch probleem’

We hebben een Eredivisie-speelronde achter de rug die gekenmerkt werd door de nodige keepersblunders. Feyenoord-goalie Justin Bijlow kwam bijvoorbeeld uit zijn doel en schonk Vitesse (Loïs Openda) een goal… Hebben we te maken met een trend?

Volgens Khalid Sinouh, oud-doelverdediger van RKC, AZ en PSV, wel. Hij zegt namelijk in De Telegraaf: “Nee, het is niet de eerste keer dat ik word gebeld over het keepersprobleem in Nederland. Het is iets van de laatste jaren dat de keepers hier niet van een hoog niveau zijn. De kwaliteit was een aantal jaren geleden veel hoger.”

“Spelen, spelen, spelen!”

“Vooropgesteld: ik heb ook veel fouten gemaakt, zoals iedere doelman”, gaat hij verder. “Maar het is gewoon een ervaringsvak. Hoe meer keeperservaring er is in een competitie, hoe minder fouten er gemaakt worden. Daar ben ik van overtuigd. Als je jong bent, moet je spelen, spelen, spelen!”

Sinouh weet wel wat er misgaat… “Vroeger, en dat is niet eens heel lang geleden, bleven keepers in de Eredivisie veel langer bij hun club. Toen ik bij RKC speelde, had je Gabor Babos bij NAC, Harald Wapenaar bij FC Utrecht, Henk Timmer bij Feyenoord, Oscar Moens daarvoor nog bij AZ en Hans Vonk bij Heerenveen. Allemaal ervaren gasten, die jaren bij hun club speelden. Daar word je beter van als keeper. Maar je ziet het amper nog. Keepers gaan nu veel te snel weg.”

Carrièreplanning

Jan Willem van Ede, die in het verleden onder de lat stond bij FC Utrecht en PSV, is het hiermee eens: “Over de hele linie is de carrièreplanning van jongere keepers voor verbetering vatbaar. Getalenteerde, jonge keepers als Justin Bijlow, Maarten Paes en Kjell Scherpen hadden al veel meer wedstrijden achter hun naam moeten hebben dan nu het geval is. Keepen is een ervaringsvak en alleen door veel wedstrijdminuten te maken, worden keepers beter. Je ziet het nu ook weer bij Jay Gorter. Die keept dan wel zijn wedstrijden bij Jong Ajax, maar het zou hartstikke goed zijn geweest voor zijn ontwikkeling om een heel seizoen met Go Ahead Eagles in de Eredivisie te draaien…”

Verdien 1.90 keer je inleg als Bijlow de nul houdt tegen NEC!

Is dit inderdaad een groot probleem?

  • Ja
  • Nee
279+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie