‘Gigantisch conflict door betaald voetbal’

Foto: ‘Gigantisch conflict door betaald voetbal’

Een deel van Nederland is weer geopend, maar de voetbalstadions zijn nog altijd op slot voor voetbalsupporters. Vorige week dreigde een aantal clubs met ‘het demonstratief opengaan van de stadions’.

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong spreekt maandagochtend van ‘een noodkreet’. “Er zijn niet zoveel argumenten om het voetbal niet óók open te stellen”, legt hij uit aan het NRC. “Stadions zijn nooit besmettingshaarden geweest. Bij het binnengaan wordt iedereen om zijn QR-code gevraagd. En het is een geplaceerd buitenevenement, wat wil zeggen dat iedereen op een aangewezen plek zit.” Argumenten als ‘reisbewegingen’ gelden volgens hem niet voor veruit de meeste clubs.

‘Den Haag’ negeert deze signalen vooralsnog. Clubs komen weliswaar tot de conclusie dat de betaald voetbal-lobby nog niet overtuigend is, maar tegelijkertijd groeit de vraag of dit überhaupt een thema is voor de politiek. Om die reden dreigt het betaald voetbal nu met actie. Volgens het NRC leert navraag dat ‘álle clubs’ vanaf 28 januari aan maatregelen denken, maar nu al is duidelijk dat dit lastig gaat worden.

Reactie Depla

De lokale driehoek (burgemeester, politie en het openbaar ministerie) zal dit vrijwel zeker verbieden. Paul Depla, burgemeester van Breda en ‘voetbalburgemeester’, is duidelijk: “Wij kunnen niet zomaar voor één keer de andere kant opkijken. Als regels worden overtreden, wordt er áltijd handhavend opgetreden.” Ook vindt hij de situatie onvergelijkbaar. “Als je kijkt naar de horeca … die mensen hebben hun pensioen moeten opeten. Of naar de cultuursector, waarin mensen letterlijk omvallen. Met alle respect, maar zo zielig is het voetbal niet. Het is heel jammer dat we niet naar het stadion kunnen, maar bedenk ook wat dit statement met het imago van de sector doet. Het voetbal heeft altijd al een status aparte gehad. Toen heel Nederland op slot zat, kon het voetbal doorgaan.”

De Jong van de ECV vindt dat er wél een zwaarwegend belang is. “Wij zijn het vertier voor de gewone man en vrouw. Dat is ook cultuur. Het gaat om een gelijkheidsprincipe: kan het veilig of kan het niet veilig? Niet om of de een het nog zwaarder heeft dan de ander. Honderd miljoen euro extra verlies op een totale omzet van zeshonderd miljoen lijkt mij een steekhoudend argument. Het gaat erom dat je uitlegt waarom jij als sector op een verantwoorde manier open kan. Het gaat om het signaal dat we nu tijdig willen afgeven. Anders hadden we afgelopen weekend wel al de deuren open gezet…”

Odds PSV-Ajax: winst PSV 3.40, gelijkspel 3.75, winst Ajax 2.00

Moeten de clubs ingrijpen?

  • Ja, dit kan niet langer
  • Nee, ze moeten zich schikken
889+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
42+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
51+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
21+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
249+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
51+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
86+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
209+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
78+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
739+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
158+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
343+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
746+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
197+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
321+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
333+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie