Doelpunten Brobbey goud waard voor Raiola

Foto: Doelpunten Brobbey goud waard voor Raiola

Brian Brobbey maakte na een nieuwe aflevering van zijn transfersoap een huurtransfer naar Ajax. De 19-jarige aanvaller luisterde zijn rentree in de basis op met twee doelpunten tegen FC Utrecht (0 – 3) en bezorgde zich daarmee een vliegende herstart in Amsterdam. Daar zullen Brobbey en Ajax ongetwijfeld blij mee zijn. Bij Raiola is de vreugde mogelijk nog groter. 

Het moet voor Brian Brobbey een verlossing zijn geweest om aan de meet te kunnen starten bij een competitiewedstrijd. De Nederlandse spits kon zijn glimlach voor de aftrap niet onderdrukken. Hij was weer thuis, zoals de spits het na de afronding van zijn terugkeer vertelde. De Nederlandse spits legde zijn lot in handen van zaakwaarnemer Mino Raiola en zijn kompanen. Op basis van hun advies koos Brobbey voor Leipzig, tekende een contract voor drie miljoen euro per jaar en daarmee ook zijn lot als Raiola’s goudmijn. 

Brian Brobbey en Ajax

Voordat Brobbey überhaupt in Leipzig was aangekomen, vertrok RB Leipzig-trainer Julian Nagelsmann naar Bayern München. De transfer van André Silva, de spits die dit seizoen werd gekocht van Eintracht Frankfurt, bracht Brobbey in een nog moeilijke situatie in Oost-Duitsland. De enige momenten dat Brobbey in het nieuws verscheen, kwam omdat hij niet speelde of iets had gezegd dat Ajax nog steeds in zijn hart zat. Het was daarom ook geen verrassing dat Marc Overmars zijn stijlregel – voor spelers die transfervrij vertrekken bij Ajax wordt er over het algemeen niet over een terugkeer gesproken – brak en Brobbey een halfjaar terughaalde naar Amsterdam. 

Bij Ajax is Brobbey voorlopig eerste spits. De negentienjarige aanvaller vervangt de afwezige Sébastien Haller, die met Ivoorkust op de Afrika Cup actief is, en zal naar verwachting bij terugkeer van de Ivoriaan op de bank moeten plaatsnemen. In de tijd dat Haller niet beschikbaar is voor Ten Hag, pakte Brobbey in zijn eerste wedstrijd al zijn kans. De aanvaller had nog geen twintig minuten nodig om op aangeven van Tadic zijn eerste Ajax-treffer van dit seizoen te noteren. De Servische aanvoerder was ook bij de tweede treffer van de Nederlander de aangever. Daarmee kan de Brobbey-polonaise opnieuw van start gaan, maar dat is ook het pijnlijke van dit hele verhaal. 

De wedstrijd tegen FC Utrecht was eigenlijk typerend voor het leven van een Ajax-spits anno 2022: op het moment dat het elftal lekker draait, heb je als eindstation de tijd van je leven. Als de combinaties even wat minder lopen – en/of de tegenstander blijft lang gedisciplineerd spelen – dan ben je aan het vechten. Na de openingstreffer van Antony en de dubbelslag van Brobbey in de eerste helft speelde Ajax de wedstrijd in een lagere versnelling uit. Dat deed het niet uit eigen belang: daar werd het, óók door Brobbey, toe gedwongen. 

RB Leipzig-strategie

Ergens is het een pijnlijke conclusie voor Brobbey: hij is gewogen in de Bundesliga-top en voorlopig te licht bevonden. Natuurlijk vertrok met Julian Nagelsmann de trainer die de Nederlander gehaald had en vertrok later ook technisch directeur Markus Krösche bij de club. Daarmee kwam Brobbey bij een club waar de belangrijkste technische pionnen net begonnen en vanzelfsprekend hun eigen voorkeuren hadden. Dat de inmiddels ontslagen Jesse Marsch en diens opvolger Domenico Tedesco het niet zagen zitten in Brobbey, hoeft niet te betekenen dat de overgang één groot fiasco is – voor Leipzig dan. 

Brobbey tekende een contract tot aan de zomer van 2025 bij de Bundesliga-club. Het tienertalent legde daarmee een beslissende fase in zijn ontwikkeling (18 – 21 jaar) in het lot van een grote club uit een topcompetitie. Dat er in het voetballen voor een speler met het talent van Brobbey altijd wel markt is voor een tijdelijke transfer, is niet alleen het geluk van de spits zelf. Leipzig heeft dan op dit moment niets aan Brobbey. Dat betekent niet dat de club de investering die het deed in de Nederlander niet wil terugverdienen. Op het moment dat Brobbey naar Ajax transfereerde, was zijn marktwaarde volgens Transfermarkt 7,5 miljoen euro. Als je er vanuit gaat dat Brobbey drie miljoen euro per jaar verdient en een vierjarig contract heeft, dan kom je (minus tekenpremie van een x-bedrag) uit op een basisinvestering van 12 miljoen euro. Met andere woorden: bijna het dubbele van de huidige marktwaarde van Brobbey. 

Daarom is het voor Brobbey fijn dat hij bij Ajax zich verder kan ontwikkelen met meer speeltijd in het eerste elftal. Voor Leipzig is deze uitleenbeurt noodzakelijk om hun investering te laten renderen in de toekomst. Wanneer Brobbey vooral de bank warmhoud in de Bundesliga, hier en daar een kort invalbeurtje krijgt en met een beetje geluk in de bekerduels zijn opwachting mag maken, daalt die marktwaarde eerder dan dat ‘ie stijgt. Dat verandert als Brobbey doelpunten gaat maken in een nationale competitie, of nog beter: de Champions League. 

Sébastien Haller

Dat Ajax een tijdelijke vervanger nodig had om het gemis van Haller op te vangen, is maar één deel van het verhaal achter de komst van Brobbey. Sinds het vertrek van de snelle, technische aanvaller miste Ajax die belangrijke smaken in de keuzemogelijkheden als diepste aanvaller. Dat zegt alleen niet dat Brobbey, ondanks zijn vliegende start, beter is dan Haller. De twee aanvallers zijn eigenlijk te verschillend om langs één meetlat te leggen. Brobbey liet in de eerste helft zien dat hij door zijn snelheid veel gemakkelijker in de ruimtes kan komen waar Sébastien Haller al staat – en door zijn (kop)kracht nog steeds een doelpunt kan maken of een bal aan kan nemen. 

Daardoor gaat Brobbey vooral (weer) wedstrijden winnen voor Ajax op het moment dat hij samen met de Ivoriaanse spits kan spelen. We mogen er vanuit gaan dat Brobbey ook opgenomen wordt in de Champions League-selectie van de Amsterdammers, die in de eerste knock-out-ronde tegen Benfica spelen. Vooral in die wedstrijden kan Brobbey van de grootste waarde zijn voor de Amsterdammers, nog meer dan zijn dubbelslag van afgelopen weekend. Dat komt ook door de uiteenlopende spelersprofielen van Haller en Brobbey. 

Haller zal zijn doelpuntenwoede uit de groepsfase van de Champions League (zes wedstrijden, tien doelpunten) door willen zetten in de knock-out-fase. Dat Ajax met Benfica een tegenstander treft die weinig ruimtes weggeeft tussen de linies, komt voor een spits als Haller eerder goed dan slecht uit. Dat Ajax nu een Brobbey achter de hand heeft die in de laatste fase van de wedstrijd (vanaf zeventigste minuut) de moegestreden verdedigers eruit kan lopen en met zijn snelheid kan profiteren van de ruimtes, is de spits op zijn gevaarlijkst én heeft hij in de persoon van Haller de ideale bliksemafleider in de zestien. 

Geen terugkoopoptie

Brobbey heeft vorig seizoen al in de Eredivisie bewezen dat hij op deze manier met Haller kan samenspelen. Dat de 19-jarige aanvaller zowel met als in plaats van de Ivoriaans international kan spelen, kan een belangrijke reden zijn geweest voor Leipzig om géén optie tot koop in de huurovereenkomst op te nemen. Dat hoeft niet te betekenen dat de Duitse topclub nog écht toekomst ziet in de Nederlandse aanvaller, maar kan er ook met een toekomstige doorverkoop te maken hebben. 

Stel je voor: Ajax en RB Leipzig kwamen nu overeen dat Ajax Brobbey voor 10 miljoen euro over kon nemen. Brobbey maakte na zijn twee doelpunten tegen FC Utrecht de winnende tegen PSV, schiet Ajax een ronde verder tegen Benfica en is ook in de volgende rondes van de Champions League van waarde voor de Amsterdammers. Dan stijgt de marktwaarde van Brobbey boven de 10 miljoen euro en heeft Ajax dus een koopje binnen – 10 miljoen euro voor een tweede spits die altijd zijn doelpuntjes meepikt is een prikkie. Met andere woorden: de fout die Ajax maakte door Noa Lang voor zes miljoen euro te verkopen voordat de huurperiode begon, maakt RB Leipzig met Brobbey niet. 

Aan het einde van dit seizoen heeft de jeugdinternational van Oranje nog drie contractjaren tegoed in Duitsland, is zijn marktwaarde door nieuwe kansen in het eerste van Ajax verder gestegen en kan RB Leipzig gaan profiteren bij een eventuele definitieve transfer naar Amsterdam. Ajax zit daardoor in een bizarre situatie: hoe beter Brobbey presteert bij Ajax, hoe meer het de club kost om na dit seizoen ook nog over de spits te beschikken. Dat is, naast de miljoenen die Ajax hiermee praktisch weggooit, ergens ook puik handelen van Raiola. Hoe meer doelpunten Brobbey maakt in het shirt van Ajax, hoe groter het graantje is dat de zaakwaarnemer meepikt. Je zou bijna zeggen dat de voormalig pizzabakker daarom die transfer geadviseerd heeft.

Wie wint de topper tussen Ajax en PSV? Zet in en win bij bet365!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Wie wordt de grote winnaar van de Brobbey-soap?

  • Brobbey zelf
  • Ajax
  • RB Leipzig
  • Mino Raiola
178+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
12+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
145+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
31+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
69+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
94+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
1069+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
171+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
89+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
209+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
23+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
101+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
19:16
61+
Van Mosselveld nieuwe algemeen directeur van FC Groningen
19:00
386+
Joey Veerman naar Real Madrid | Stalen Snor #54
18:49
8343+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:30
3166+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
18:24
1063+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
688+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
17:32
573+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:18
337+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
17:15
212+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie