El Ghazi-besluit vergroot kansen bij Oranje

Foto: El Ghazi-besluit vergroot kansen bij Oranje

Anwar El Ghazi gaat het komende half jaar aan de slag bij Everton. De aanvaller moest het bij Aston Villa voornamelijk doen met reservebeurten, maar lijkt in Liverpool weer volop aan spelen toe te komen. Het is geweldig nieuws voor Louis van Gaal die hem in gedachten zal houden om aan het einde van het jaar mee te nemen voor het wereldkampioenschap in Qatar.

De Marokkaanse Nederlander speelde in zijn jeugd in Nederland voor verschillende verenigingen. Zo kwam hij uit voor Feyenoord, maar speelde hij eveneens bij Sparta Rotterdam en Ajax. In Amsterdam maakte hij uiteindelijk zijn debuut voor het eerste team. Onder Frank de Boer deed hij het uitstekend en kreeg hij het voor elkaar om een basisplaats te bemachtigen. Toen Peter Bosz echter aan het roer kwam te staan en een ander soort speelstijl voorstond, besloot El Ghazi eieren voor zijn geld te kiezen en uit Nederland te vertrekken.

Frankrijk was zijn volgende bestemming. Bij LOSC Lille bleek het voor hem echter niet eenvoudig om in zijn kracht te spelen, waardoor hij na anderhalf jaar alweer vertrok. De overstap naar Aston Villa bleek beter te zijn. De aanvaller schoot zijn club hoogstpersoonlijk naar de Premier League en wist ook daarin belangrijk te zijn. Dit seizoen raakte een basisplaats echter steeds meer uit zicht en dat veranderde allerminst toen Steven Gerrard aan het roer kwam te staan. Zijn overstap naar Everton kan zijn hoop op het Nederlands elftal echter weer vergroten.

Grote talenten

El Ghazi is voor het Nederlandse publiek alweer een tijdlang uit beeld verdwenen, maar dat neemt niet weg dat de buitenspeler nog altijd over fantastische kwaliteiten beschikt die het Nederlands elftal verder kunnen helpen. Wie El Ghazi ziet voetballen, valt direct zijn indrukwekkende loop op. Waar veel spelers bij het maken van een sprint met de lichaam naar voren gaat, heeft de aanvaller van Everton het talent om zijn bovenlijf recht te houden. Het zorgt ervoor dat hij meer overzicht op het veld houdt om bij een balverovering het juiste te doen.

Zijn loop heeft echter niet de consequentie dat hij veel snelheid verliest. Bij Ajax bewees El Ghazi al levensgevaarlijk te kunnen zijn in de tegenaanval en dat was bij Aston Villa eveneens het geval. Het was niet voor niets dat het hem lukte om te slagen bij de Engelse club, want bij balveroveringen slaagden zijn teamgenoten er veelal in om El Ghazi in de diepte weg te sturen. Met zijn scorende vermogen en balbehandeling was hij een plaag voor vrijwel alle verdedigingen, waardoor de voorhoedespeler knappe statistieken op zijn naam kon zetten.

Het enige wat bij El Ghazi ontbrak, waren speelminuten. Hij verwacht echter dat hierin snel verandering komt, zo vertelt hij op de clubwebsite. “Toen Everton kwam, was dat een heel mooie kans voor mij, want Everton is een grote club”, liet hij weten. “Ik heb met Benitez gesproken en die speelt meestal met buitenspelers, dus ik zie kansen om meer minuten te gaan pakken. Bij Villa werd gespeeld met nummer tiens die meer aan de binnenkant moeten spelen, dus ik denk dat ik hier bij Everton zeker meer mogelijkheden ga krijgen.”

Nederlands elftal

Hoewel hij het niet met zoveel woorden zal uitspreken, heeft El Ghazi ongetwijfeld de hoop dat hij aan het einde van het jaar met Oranje mee mag naar het eindtoernooi in Qatar. Het lijkt geen vreemde gedachten te zijn als Van Gaal voor hem kiest. De oefenmeester heeft in de aanval uit niet veel smaken te kiezen, terwijl het juist zijn handelsmerk is om een divers palet aan spelers in zijn selectie op te nemen. El Ghazi lijkt voor het Nederlands elftal daarom de ideale invaller te zijn om iets in een wedstrijd te forceren.

De Oranje-international is in de Premier League als geen ander gewend om uit de reactie te voetballen, waardoor de ploeg van Van Gaal zich in moeilijke duels kan ingraven en El Ghazi met lange ballen kan bedienen. Eenzelfde soort tactiek gebruikte Van Gaal in 2014 toen hij bij het Nederlands elftal met Robin van Persie en Arjen Robben voor snelheid voorin zorgde. Tegen kleinere landen heeft de hoofdtrainer dan de mogelijkheid om meer op techniek te selecteren en El Ghazi op de reservebank te laten plaatsnemen.

El Ghazi zal kortom hopen op zijn kans bij Oranje, maar alles valt of staat met de vorm die hij het komende halve jaar bij Everton laat zien. Wanneer het hem in Liverpool lukt om een basisplaats te bemachtigen en ook nog eens belangrijk is voor de vereniging dan zal Van Gaal hem in maart tijdens de oefenduels met Denemarken en Duitsland naar verwachting een kans geven om zichzelf te laten zien. Die mogelijkheid kan hij echter op zijn buik schrijven als hij ook bij Everton de reservebank gaat warmhouden. Dat knoopt hij ongetwijfeld in zijn oren.

Maakt El Ghazi een treffer tegen Norwich City? Profiteer van een odd van 3.40!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Is El Ghazi goed genoeg voor Oranje?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
47+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
0+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
7+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
5+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
48+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
41+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
93+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
183+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
605+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
227+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
46+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
86+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
110+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
203+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
199+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
131+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
233+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
439+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
25+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie