Bazoer maakt of kraakt landskampioenschap Feyenoord

Foto: Bazoer maakt of kraakt landskampioenschap Feyenoord

Riechedly Bazoer is nu al dé hoofdrolspeler van Feyenoord – Vitesse. De Arnhemmers hopen het gat met de directe concurrent te verkleinen, terwijl Feyenoord winst nodig heeft om mee te blijven strijden met PSV en Ajax om het landskampioenschap. Dat allemaal terwijl één van de dragende spelers van Vitesse (Bazoer) de belangrijkste transferkandidaat is voor Feyenoord. Daardoor maakt of kraakt Bazoer het landskampioenschap en daar hoeft hij niet eens een transfer naar Feyenoord voor te maken. 

Riechedley Bazoer verzorgt de headliner van de Eredivisie-zaterdagavond. Feyenoord, dat Bazoers werkgever Vitesse aanstaande zaterdag in De Kuip ontvangt, wil de verdediger annex middenvelder graag overnemen van de competitiegenoot. De nummer drie en nummer vier van onze vaderlandse competitie hebben hun batterijen opgeladen in de winterstop. Het duel staat natuurlijk in teken van het onderlinge verschil op de ranglijst (zes punten in voordeel van Feyenoord, red.). Ondanks die grote belangen, een verliespartij van Feyenoord kan voor een gat van vijf punten met Ajax zorgen en dan komt Vitesse op drie punten, staat Feyenoord – Vitesse vooral in teken van de Rotterdamse interesse in één van de smaakmakers van de Arnhemmers. 

Riechedly Bazoer en Feyenoord

Bazoer brak op jonge leeftijd door als Ajacied, speelde zich in de belangstelling van Europese topclubs, maar kwam door verschillende incidenten, akkefietjes en vormdips op het tweede plan bij de Amsterdammers terecht. De destijds verdedigende middenvelder verliet Amsterdam voor een avontuur bij VfL Wolfsburg, maar ook in Duitsland kwam de bewegelijke voetballer, die naast een schot, een dribbel en een pass ook over een bovengemiddelde techniek beschikt, niet tot zijn recht. Datzelfde gold ook voor zijn tijd bij bij FC Porto. Pas toen Bazoer terugkeerde in de Eredivisie, dit keer bij FC Utrecht, kwam dat gruwelijke talent weer binnen de lijnen.

Want voetballen, dat kan die 25-jarige Utrechter als geen ander. Op het moment dat een piepjonge speler zoals Bazoer met zo’n overtuiging het spel verdeelt, aanvallen van de tegenstanders tegenhoudt en ook in de persoonlijke duels ondanks zijn jonge bouw de meest ervaren krachten van de bal wist te houden. De polonaise die nu al twee jaar achter Ryan Gravenberch wordt gelopen, was eerst die jubelende massa die zich achter Bazoer schaarde op het moment dat hij zich met simpele doch de meest ingewikkelde trucs uit de drukte wist te spelen. 

Sterker nog: Bazoer beschikt nog steeds over iets waar Gravenberch alleen van mag dromen. De negentienjarige middenvelder Oranje speelt leunt, net als Bazoer in het begin van zijn loopbaan, al jarenlang op zijn talent. Daardoor voetbalt Gravenberch nu nog steeds alsof hij een balletje aan het trapt met zijn vrienden. Maar ook op het moment dat Gravenberch die tempowisselingen in zijn spel krijgt: de manier waarop Bazoer versnelt, kapt en draait doen eerder denken aan een Frenkie de Jong dan een Frenk Rijkaard. 

Feyenoord

Feyenoord ging in eerste instantie helemaal niet voor de oud-speler van onder andere Ajax en PSV. Het liefst waren de Rotterdammers in zee gegaan met Joey Veerman. De oud-middenvelder van sc Heerenveen stond al ruim een jaar in de belangstelling van Feyenoord. De club van Arne Slot deed tot twee keer toe een bod op de verdedigende middenvelder, maar zagen uiteindelijk PSV aan de haal gaan. Daarom schakelde Feyenoord door naar Bazoer, maar ook die onderhandelingen verlopen voorlopig niet vlekkeloos. Vitesse zou drie miljoen euro verlangen voor de Nederlander terwijl Feyenoord, dat ook de mogelijkheid heeft om met Bazoer over een contract per volgend seizoen te onderhandelen, voorlopig niet verder zou willen gaan dan anderhalf miljoen euro (Feyenoord Transfermarkt). Een persoonlijk akkoord zou volgens dezelfde bron al wel op tafel liggen, waardoor Bazoer in theorie aankomende zaterdag nog tegen zijn toekomstige werkgever speelt, of nog meer bizar: tégen Vitesse. 

Dat Feyenoord bij Bazoer uitkomt, is met de interesse van de Rotterdammers in Joey Veerman natuurlijk geen grote verrassing. Sterker nog: in veel opzichten kan Bazoer van veel grotere waarde zijn in het elftal van Arne Slot dan bij Roger Schmidt. Dat komt niet omdat Bazoer niet goed genoeg is voor PSV, anders zouden de Eindhovenaren ook hun interesse niet kenbaar hebben gemaakt, maar omdat hij in theorie veel meer zou kunnen toevoegen aan de selectie van de Rotterdammers dan van de Eindhovenaren. PSV heeft op elke positie waarop Bazoer uit de voeten kan, al minimaal één topspeler (voor Eredivisie-begrippen). Daardoor begint Bazoer eigenlijk overal als tweede of derde man, terwijl hij bij Feyenoord net zo belangrijk, of misschien wel belangijker, kan worden als zijn tijd in het shirt van Vitesse. 

Arne Slot

Feyenoord heeft natuurlijk een heel andere selectieopbouw dan de titelconcurrent uit Eindhoven. De Rotterdammers hebben niet de financiële armslag dat de ploeg van trainer Roger Schmidt wél heeft. Dat is ook terug te zien in de selectie, vooral de kwaliteit in de breedte. PSV heeft, helemaal met Veerman en een (tijdelijke) vervanger van André Ramalho, die voor een aantal weken moet toekijken met een blessure. Bij Feyenoord heeft Bazoer niet alleen te maken met minder goede concurrentie, ook de mogelijkheden binnen het spelplan van Arne Slot zijn veel groter dan zijn kansen binnen het systeem van Schmidt. 

De belangrijkste reden daarvoor is de positie van Bazoer. Dan hebben we het niet direct over de startpositie van de centrale verdediger annex middenvelder, maar meer dat deze multifunctionaliteit Feyenoord in het veld een bepaalde dynamiek kan brengen die ervoor zorgt dat Bazoer als verdedigende middenvelder in aanvallend opzicht de ruimte krijgt om zijn individuele actie of een (steek)pass, terwijl hij in defensief opzicht zich terug kan laten zakken tussen centrale verdedigers Gernot Trauner en Marcos Senesi, terwijl Bazoer ook zijn uitstekende positionele keuzes, die in defensief opzicht door zijn tijd als centrale verdediger alleen maar beter zijn geworden, ook belangrijke passes in de tegenaanval kan onderscheppen. 

Daardoor heeft Bazoer niet alleen een veel betere persoonlijke concurrentiepositie als hij voor een transfer naar Feyenoord kiest. De 25-jarige verdedigende middenvelder kan voor Slot een welkom alternatief zijn voor Trauner en vanuit deze positie kan de Nederlander sowieso meer voetbal brengen dan de Oostenrijkse verdediger. Daarnaast is Bazoer qua spelersprofiel een heel ander type speler dan Fredrik Aursnes. De Noorse verdedigende middenvelder is een mannetjesputter pur sang en heeft ook in de opbouw een belangrijke meerwaarde voor de ploeg van Arne Slot. De souplesse die een talent zoals Bazoer met zich meebrengt aan de bal, dat mist de Noors international echter. Daardoor zal Bazoer, die in theorie ook de rollen van Orkun Kökçü (spelmaker) en Guus Til (dynamische middenvelder) kan invullen. 

Landskampioenschap Feyenoord

Daardoor kan de transfer van Bazoer, en met name de keuzemogelijkheden voor Arne Slot die de middenvelder met zich mee brengt, een belangrijke rol gaan spelen in de kampioensambities van de Rotterdammers. Feyenoord spreekt het liever niet uit, maar doet boven verwachting mee om de bovenste plaats in de Eredivisie. Voor een selectie die zo smal is als die van de Rotterdammers – buiten de basisspelers heeft Slot vooral keuze uit jonge talenten – kan het Eredivisie-programma én een Europese knock-out-fase een (te) hoge belasting veroorzaken. In dat geval is het handig om een speler zoals Bazoer achter de hand te hebben: of het nu gaat om de centrale verdediger, de verdedigende middenvelder of één van de twee centrale middenvelders: de multifunctionaliteit van Bazoer, in combinatie met het spelersprofiel van een complete middenvelder (offensief en defensief van meerwaarde, red.) de sleutel naar Slots Feyenoord-succes voor de lange termijn. 

Daar ligt ook meteen Feyenoords grote probleem voor de aankomende wedstrijd: Bazoer speelt hoogstwaarschijnlijk nog ‘gewoon’ in basis van Vitesse-trainer Thomas Letsch. De 25-jarige Nederlander speelde dit seizoen 26 wedstrijden voor de Arnhemmers en deed dat 25 keer als centrale verdediger. Als één van de drie verdedigers heeft Bazoer altijd de ruimte om zijn stekkie achterin te verlaten en een man-meer-situatie op het middenveld te creëren. Daar begint vaak een hoopvolle Vitesse-aanval, waardoor Feyenoord eerst serieus rekening houden met Bazoer voordat hij een serieuze kandidaat wordt voor een basisplaats bij Feyenoord. 

Los van het Bazoer-hoofdstuk van Feyenoord – Vitesse, hebben de Rotterdammers eigenlijk maar één optie voor aanstaande zaterdag: winnen van de Arnhemmers. Zonder die drie punten, en met een mogelijk positief resultaat van Ajax (tegen FC Utrecht, red.) en PSV (tegen FC Groningen, red.) in het vooruitzicht, is draait puntverlies de kampioensambities nog de nek om voordat de Rotterdammers met Bazoer een extra impuls halen om ook in de tweede seizoenshelft ervoor te zorgen dat Ajax en PSV hun traditionele titelconcurrent behouden.

Feyenoord landskampioen? De odd is 11x!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Wat doet Bazoer met titelambities Feyenoord?

  • Maken
  • Kraken
  • Gaat niet naar Feyenoord
214+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:17
0+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
9+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
11+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
35+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
9+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
10+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
126+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
30+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
36+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
531+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
165+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
73+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
120+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
564+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
27+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
4398+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
202+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
347+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
08:40
424+
‘Ajax streept volgende kandidaat door’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie