Ajax bereidt zich voor op vertrek Tadic

Foto: Ajax bereidt zich voor op vertrek Tadic

Dusan Tadic is dit seizoen wederom onmisbaar voor Ajax. De Serviër manifesteerde zich de afgelopen jaren tot absolute leider in het Amsterdamse team, zowel op als naast het veld. Bovendien liet hij met zijn prestaties zien van groot belang te zijn voor de club. Marc Overmars realiseert zich achter de schermen echter goed dat er een tijd komt dat Tadic niet meer in het rood-witte shirt te bewonderen is. Wie moet zijn opvolger zijn?

Erik ten Hag keek eind december terug op het voetbaljaar en kwam eveneens tot de conclusie dat Tadic een van de belangrijkste spelers was in zijn team. De oefenmeester liet daarom blijken maar al te goed te weten dat Ajax een goede vervanger moet aantrekken wanneer Tadic een keer vertrekt. Afgelopen zomer was een overgang al dichtbij toen AC Milan interesse toonde en de aanvaller liet weten niet onwelwillend tegenover een transfer te staan. Gericht aan Overmars communiceerde Ten Hag daarom dat een toekomstige vervanger van cruciaal belang zou zijn.


Eenvoudig is het echter niet om Tadic op te volgen, alleen al naar de prestaties van hem in 2021 gekeken. De Servisch international bekroonde zich namelijk tot assistenkoning door maar liefst 37 maal een voorzet op een scorende speler af te leveren. Hij deed dit maar liefst 31 maal voor Ajax, terwijl hij ook zesmaal voor zijn land belangrijk kon zijn. Dit seizoen speelde Tadic in alle 18 wedstrijden en maakte hij daarin zeven doelpunten. Daarnaast zorgde hij voor 11 assists. Welke speler kan aan dergelijke cijfers komen?

Potentiële Tadic-vervangers

De meest logische opvolger van Tadic lijkt Hakim Ziyech te zijn. De Marokkaan speelde tussen 2016 en 2020 voor de Amsterdammers, waarbij hij vele successen beleefde. Zo stond hij met de club in 2017 in de finale van de Europa League en liet hij twee jaar later een nog groter kunstje zien door de halve finale van de Champions League te bereiken. Bij Chelsea heeft hij het dit seizoen wederom niet naar zijn zin, waardoor een transfer op de loer ligt. Hoewel het de vraag is of hij een terugkeer naar de eredivisie al ziet zitten, is hij een poging meer dan waard.

Mocht het niet lukken om Ziyech te overtuigen dan kan Steven Bergwijn eveneens een goede optie zijn. De Oranje-international kan bij Tottenham Hotspur rekenen op weinig speelminuten en flirtte al openlijk met Ajax. Achter de schermen is de club al druk bezig om Bergwijn terug naar Amsterdam te halen en daarin lijkt Ajax een goede kans te maken. Waar Ajax een goede buitenspeler erbij kan hebben die al ruimschoots liet zien op Champions League-niveau mee te kunnen, is het voor de aanvaller een ideale mogelijkheid om speelminuten op te doen.


Wanneer Ajax volledig out of the box zou denken dan komt eveneens de naam van Memphis Depay op. De voormalig PSV’er, die zowel in het centrum als aan de zijkanten uit de voeten kan, doet het goed bij Barcelona, maar moet door concurrentie vrezen dat hij zijn basisplaats kwijtraakt. Met het Nederlands elftal in zijn achterhoofd, waarbij Louis van Gaal meermaals liet weten dat hij uitsluitend fitte spelers meeneemt, is dit een groot risico voor Memphis. Met zijn Europese ervaring en werklust kan hij van grote waarde zijn voor de selectie van Ajax.

Benodigde kwaliteiten

Een vertrek van Tadic zal voor een grote verschuiving zorgen binnen de selectie. De aanvoerder van de regerend landskampioen heeft niet alleen zijn rol in het systeem, maar brengt sinds zijn komst ook een bepaalde vorm van mentaliteit binnen het team. Tadic is het langst in het krachthonk terug te vinden, traint meer uren dan nodig is en verzorgd zijn lichaam als een echte topsporter. Hoewel Ziyech, Bergwijn en Memphis grote spelers zijn die Ajax verder kunnen helpen, zullen zij nooit het complete pakket kunnen leveren.

Overmars en Ten Hag moeten zich daarom niet alleen bezighouden met het binnenhalen van een speler die doelpunten kan maken en assists kan afleveren, maar die eveneens in staat is om het team op sleeptouw te nemen. Wanneer dit onmogelijk blijkt te zijn dan heeft Ajax op een andere positie een speler nodig met leiderschapskwaliteiten. Het zal voor het tweetal zeker niet eenvoudig zijn om een dergelijk scenario voor te bereiden, mede omdat de praktijk vaak anders uitpakt dan de theorie, maar Ajax zal wel moeten om aan de hoge verwachtingen te blijven voldoen.

Voorlopig kan Ajax echter nog over de creatieveling beschikken. De komende weken bereidt Tadic zich voor op de tweede seizoenshelft en zal hij ervan dromen om zijn steentje bij te dragen aan de prijzen die de club hoogstwaarschijnlijk in de wacht gaat slepen. Daarvoor is fitheid van cruciaal belang. Met zijn 33-jarige leeftijd weet Tadic als geen ander hoe belangrijk het voor hem is om zijn lichaam goed te blijven verzorgen en te leven voor het voetbal, zodat de kans op het oplopen van blessures zo klein mogelijk is. 

Maakt Tadic de openingstreffer tegen FC Utrecht? Pak 5 keer je inzet!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Wie is de beste vervanger voor Tadic?

  • Ziyech
  • Bergwijn
  • Memphis
3050+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:27
0+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
12+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
102+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
38+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
45+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
245+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
111+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
120+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
395+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
42+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
84+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
28+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
91+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
88+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
44+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
183+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
36+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
133+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9671+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1546+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie