Van Dijk slachtoffer van groot Liverpool-drama

Foto: Van Dijk slachtoffer van groot Liverpool-drama

Virgil van Dijk steekt allerminst in een grootse vorm. De centrale verdediger moest het grootste gedeelte van afgelopen seizoen missen vanwege een blessure en is dit voetbaljaar nadrukkelijk op zoek naar wedstrijdritme. Het zorgt ervoor dat Van Dijk de laatste weken veel kritiek krijgt van de Engelse media. Zijn huidige vormcrisis is echter niet geheel op zijn conto te schrijven.

Liverpool is bijna onherkenbaar in vergelijking met de afgelopen seizoenen. Waar de Engelse topclub in het seizoen 2018/2019 het voor elkaar kreeg om de Champions League te winnen, hield Van Dijk een jaar later de Premier League-beker boven zijn hoofd. De overwinningen kwamen niet voor niets, want Jürgen Klopp had in een paar jaar een team gecreëerd dat met elkaar aanviel en verdedigde. Van de machine die daarbij ontstond was Van Dijk de trotse aanvoerder. Hij kon in de twee successeizoenen boven zichzelf uitstijgen, maar dat is dit jaar wel anders. 

Wie het duel met Chelsea zag, keek met stijgende verbazing hoe Liverpool een 0-2 voorsprong uit handen gaf. Sadio Mané en Mohamed Salah hadden de club binnen een half uur naar een comfortabele voorsprong gebracht, maar nóg voor rust was de stand gelijk. Het doelpunt van Mateo Kavacic viel van afstand, waardoor de Liverpool-defensie weinig was kwalijk te nemen, alleen bij Christian Pulisic was dat een ander verhaal. De uitblinker van Chelsea mocht zomaar door het centrum lopen en raakschieten.

Kwestie rondom Van Dijk

Het is een pijnlijke conclusie voor Van Dijk die de afgelopen jaren veel complimenten kreeg over zijn goede spel. Door de ontwikkelingen van de laatste wedstrijden krijgt de Nederlander steeds meer kritiek van de Engelse pers. Zo liet The Guardian weten: “Hij is niet meer de oude sinds zijn blessure. Hij was zeer kwetsbaar tegenover de snelheid van Chelsea.” De Liverpool Echo stelde zelfs dat De Dijk een groot gedeelte van het duel met de Londense concurrent in de war was, waardoor hij zelden de rust in zijn spel vond.

Waar Van Dijk zichzelf een groot gedeelte van zijn slechte vorm mag verwijten, liggen ook andere redenen eraan ten grondslag. De Oranje-international komt onder meer terug van een zware blessure die hem vorig jaar maandenlang aan de kant hield. Hoewel hij keihard werkte om op tijd fit te zijn, lukte het hem pas om aan het begin van het huidige seizoen weer bij de groep aan te sluiten. Het kost hem dit voetbaljaar daarom de nodige tijd om het vertrouwen in zijn eigen lichaam weer te herstellen, maar die kreeg hij nauwelijks van Liverpool.

Liverpool had ongetwijfeld de hoop dat Joël Matip eraan kon bijdragen dat Van Dijk zich weer snel in het team zou thuis voelen. De centrale verdediger vormde de vorige seizoenen samen met de Nederlander het hart van de defensie, waarbij Matip boven zichzelf uitstak. De Kameroener leunde daarbij echter op de brede schouders van Van Dijk en bleek alleen minder in staat te zijn om de verdediging te leiden. Tegen Chelsea mocht Ibrahima Konaté invallen vanwege een coronabesmetting voor Matip, maar ook hij kon niet zonder Van Dijk.

Verkeerde inschatting

De verwijten vliegen Van Dijk kortom de laatste weken om de oren, maar het is niet voor niets dat Klopp nog altijd het vertrouwen houdt in de kwaliteiten van de Nederlandse verdediger. Van Dijk blinkt nog altijd uit met zijn overzicht om met passes te strooien, zijn kopsterke kwaliteiten, zijn verdedigende intercepties en zijn talent om medespelers goed neer te zetten op het veld. Vergeleken met de oude Van Dijk speelt de centrale verdediger dit seizoen een stuk minder, maar het is nog altijd voldoende om bij Liverpool op de been te blijven.

Het is voor de Engelse topclub echter belangrijk om meer spelers om Van Dijk heen te verzamelen die het team kunnen dragen en zo in staat zijn om overwinningen uit het vuur te slepen. Aan de doelpunten van Chelsea was Van Dijk namelijk weinig te wijten. Het voetbal dat Klopp nog altijd wil spelen is zeer naar voren gericht, maar een van de belangrijkste aspecten van de gegenpressing van de oefenmeester is dat het achterin goed staat. En daar kan Van Dijk met al zijn kwaliteiten niet als enige voor zorgen.

Wanneer het verkeerd gaat bij een club, kijken de media vaak naar de blikvangers binnen het team. Zij moeten ervoor zorgen dat hun teamgenoten niet in de fout gaan en het ware gezicht van het team laten zien. In de praktijk is het echter onmogelijk voor een aanvoerder om dergelijke zaken te voorkomen. Een team valt en staat simpelweg bij de individuele kwaliteiten van een selectie, waarna de trainer en aanvoerder ervoor moeten zorgen dat een team ontstaat. En daarbij verdienen Klopp en Van Dijk alle steun. 

Wint Liverpool van Arsenal? Profiteer van een odd van 2.37!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Presteert Van Dijk onder zijn niveau?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1110+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:20
194+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
11+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
42+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
85+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
107+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
156+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
77+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
88+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
138+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
145+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
211+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
208+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
514+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2287+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
810+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
191+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
85+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
121+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
649+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie