Hakim Ziyech zet in op laatste transferhoop

Foto: Hakim Ziyech zet in op laatste transferhoop

Ziyech heeft één transferoptie over
Hakim Ziyech is op dit moment speler van Chelsea, al is het nog maar de vraag hoe lang dat is. De oud-Ajacied heeft sinds zijn overgang zijn Amsterdamse niveau nog niet weten aan te tikken. De Marokkaans international is een belangrijk onderdeel van de selectie van Thomas Tuchel, die net als veel andere trainers eigenlijk geen plek heeft in zijn basiselftal. Dat probleem loopt als een rode draad door Ziyechs Chelsea-tijd en lijkt alleen op gelost te kunnen worden met een terugkeer naar Ajax. Dat laatste is op dit moment misschien wel Ziyechs beste optie, maar of dat op dit moment wederzijds is… 

Hakim Ziyech maakte vorig seizoen met grote verwachtingen de overstap van Ajax naar Chelsea. De Marokkaanse aanvallende middenvelder had al langer een vertrekwens uit de Johan Cruijff ArenA, maar zal inmiddels met weemoed terugdenken aan de tijd dat hij in het Ajax-shirt speelde. De aanvallende middenvelder werd op speciaal verzoek van destijds Chelsea-trainer Frank Lampard aangekocht voor veertig miljoen euro. Hoewel de voormalig international van Engeland een rol in gedachten had voor Ziyech die veel deed denken aan de manier waarop hij in Amsterdam acteerde, al zorgde een trainerswissel vorig seizoen ervoor dat de aanvallende middenvelder weer vanaf nul moest beginnen. 

Hakim Ziyech

De komst van Tuchel, die in de loop van vorig seizoen werd aangesteld, heeft het perspectief voor Ziyech laten veranderen. De Duitse oefenmeester heeft in tegenstelling tot Lampard, en menig ander Premier League-coach, geen sterke voorkeur voor twee flankenspelers en één spits. De oud-trainer van onder andere Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund maakte er vanaf het begin geen geheim van dat hij niet gecharmeerd was van twee spelers die vast op de flanken staan. In plaats van de klassieke buitenspeler, creëerde Tuchel een tactiek waarbij de vleugels doelbewust open gelaten worden voor de opkomende backs of één van de twee aanvallende middenvelders die achter de spits spelen. 


Dat Ziyech dit seizoen tot achttien wedstrijden, vier doelpunten en drie assists kwam in alle competities, laat echter wel zien dat Tuchel een bepaalde meerwaarde in de oud-Ajacied ziet. Desalniettemin kun je niet spreken van een ideale situatie bij Chelsea: aan het begin van het seizoen sukkelde Ziyech met zijn fitheid, maar tussen oktober en eind december kreeg de oud-speler van onder meer FC Twente en sc Heerenveen voldoende speelkansen in de Premier League en Champions League. Dat de aanvallende middenvelder in die wedstrijden geen onuitwisbare indruk wist achter te laten. Een assist in de wedstrijden met West Ham en Leicester City en een doelpunt tegen Watford waren niet genoeg. 

Tegen Everton (1-1) maakte Ziyech de negentig minuten nog vol als aanvallende middenvelder, in het competitieduel met Wolverhampton Wanderers (0-0) speelde hij vanaf het centrale middenveld, maar die competitiewedstrijd van 19 december is voorlopig de laatste keer dat Ziyech in actie kwam. Voor de wedstrijden tegen Aston Villa, Brighton & Hove Albion én de topper tegen Liverpool bleef Ziuyech negentig minuten op de bank, terwijl de eerste twee tegenstanders normaliter de clubs zijn waar tegen de oud-Ajacied mag opdraven. 

Chelsea

Daaruit kun je afleiden dat het vertrouwen van Tuchel in Ziyech af aan het nemen is. De aanvallende middenvelder is nu ongeveer één jaar een onderdeel van de selectie van de Duitse oefenmeester, die al met Chelsea de Champions League won vorig seizoen. Als je vanaf het begin tot aan nu kijkt, dan is er één constante te vinden in de prestaties van Ziyech: het is ‘net niet’. Dat komt het beste naar voren als je gaat kijken naar de kwaliteiten van de oud-Ajacied in het grotere Chelsea-plaatje. De Londenaren spelen onder Tuchel dus zonder buitenspelers, waardoor er ook extra gevraagd wordt van de aanvallende middenvelder. Deze moet het loopvermogen hebben om in de volledige aanvallende zone van waarde te zijn en daarnaast moet de aanvallende middenvelder ook in de eerdere opbouw zijn meerwaarde leveren. 


Daardoor is een aanvallende middenvelder van Chelsea op dit moment vooral bezig met (loze) meters maken en positie kiezen, terwijl Ziyech de bal in de voeten moet hebben om zijn (cross)passes hun werk te laten doen. Dat de Marokkaan zich niet kan focussen op dat gedeelte van het spel, iets wat hij onder Frank Lampard wél kon, zorgt er automatisch voor dat deze kernkwaliteiten van Ziyech niet optimaal gebruikt kúnnen worden, daarvoor moet Ziyech immers teveel meters maken op het (aanvallende) middenveld van Chelsea. Omdat hij één van de twee aanvallende middenvelders is in de ploeg, wordt zijn bewegingsruimte ook nog eens beperkt. Dat de 40-voudig international in de ruimtes tussen een centrale verdediger, een verdedigende middenvelder én een back uitkomt, zorgt voor meer problemen dan oplossingen voor Ziyech. 

Het is daarom niet opvallend dat Tuchel over het algemeen voor andere spelers als (aanvallende) middenvelder kiest. Centraal zijn types zoals Joriginho en N’Golo Kanté nu eenmaal veel nuttiger dan een type Ziyech en op het aanvallende middenveld hebben spelers zoals Christian Pulisic en Mason Mount (veel) meer snelheid dan Ziyech, terwijl iemand als Kai Havertz fysiek weer een grote voorsprong heeft op de Marokkaan. Dat de aanvallende middenvelder met zijn specifieke kwaliteiten in een later stadium van de wedstrijd (met een invalbeurt, bijvoorbeeld) wel het verschil kan maken bij één van de sterkste ploegen van Europa, lijkt de aanvallende middenvelder in deze fase van zijn carrière niet voldoende te vinden. En geef hem eens ongelijk: Ziyech wachtte jarenlang op een kans in een buitenlandse competitie. Daar ga je niet heen om overwegend de bank warm te houden. 

FC Barcelona

Er leek een oplossing voor Ziyech en Chelsea in de maak. FC Barcelona had de aanvallende middenvelder hoog op de verlanglijst gezet. De Catalanen hadden echter een andere eerste keuze: Ferran Torres van Manchester City werd onlangs gepresenteerd als 55 miljoen euro kostende aankoop. Dat ook FC Barcelona, een club wat bij uitstek een speler als Ziyech zou kunnen gebruiken op de flanken, ook voor een ‘klassieke’ buitenspeler gaat die het moet hebben van zijn snelheid en individuele actie, laat eigenlijk zien hoe moeilijk het in eerste instantie al was voor Ziyech om een geschikte club te vinden voor een speler met zijn kwaliteiten; er zijn immers weinig ploegen die met tactisch vernuft spelen zoals Chelsea en FC Barcelona. 


Er zou nog meer interesse zijn voor de aanvallende middenvelder. In Milaan zou hij bij de plaatselijke AC er goed opstaan en ook bij Borussia Dortmund werd zijn naam de afgelopen maanden veelvuldig genoemd. De aanvallende middenvelder heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over een mogelijke transfer, alleen dat hij niet hoefde te vertrekken bij Chelsea. De afgelopen weken kunnen daar wel iets in veranderd hebben. Dat Ziyech bij Chelsea wil blijven, valt te prijzen, maar dat Chelsea een investering van veertig miljoen ziet verdampen, is iets wat de club niet kan gebruiken. Daarom is het voor de club van belang dat Ziyech ook in de tweede seizoenshelft (Europees) competitievoetbal blijft spelen. 

Het kan een strategie zijn van de club om de keuze om Chelsea te verlaten voor Ziyech te vergemakkelijken – als je toch niet speelt, welke reden heb je dan om te blijven? In dat geval zou Ziyech een knieval moeten doen in zijn clubkeuze: er zijn immers veel meer aanvallend ingestelde ploegen die met één aanvallende middenvelder spelen in plaats van een spelmaker vanaf de vleugel. Dat Ziyech qua prijskaartje in een categorie valt die voor veel Europese subtoppers al moeilijk te betalen valt, zorgt dat er eigenlijk voor dat de aanvallende middenvelder maar één transferoptie overheeft als hij dicht bij zichzelf wil blijven.

Erik ten Hag en Ajax

De reden dat Ziyech voor Chelsea koos was niet Stamford Bridge, niet Londen, misschien een beetje de Premier League, maar vooral de garantie dat hij in zijn kracht kon spelen onder Lampard. De oud-middenvelder hield zich aan zijn woord, maar Tuchel bewijst dat Ziyech een fenomenale voetballer is zo lang je de omgeving op zijn kwaliteiten inricht. Probeer je Ziyech in een andere rol te drukken, dan is de aanvallende middenvelder een schim van zichzelf. De 28-jarige technicus heeft de tijd niet meer om zijn spel helemaal aan te passen aan de wensen van de trainer, extra spiermassa te creëren om het fysieke aspect van het Engelse voetbal beter aan te kunnen of leren slimmer te spelen zodat je uit deze duels kunt blijven. Ziyech móét presteren en op het moment dat je de aanvallende middenvelder niet gebruikt ‘zoals dat hoort’, doet hij dat niet. 


Dat Ziyech zich onlangs uitsprak over een terugkeer bij de Amsterdammers, iets wat hij over een paar jaar wel ziet gebeuren, zorgt natuurlijk voor nieuwe ‘transferspanning’. De aanvallende middenvelder is ongetwijfeld een toegevoegde waarde voor dit Ajax, maar Erik ten Hag zal met de komst van Ziyech ook zijn strijdplan aan moeten passen. Op dit moment is de aanval gebouwd op de snelheid en korte combinaties van Antony, terwijl Ziyech de langere passes prefereert. Alleen een bliksemtransfer van Antony zou een snelle overgang van Amsterdam een serieus onderwerp van gesprek maken. 

Los van Ajax was eigenlijk Ten Hag de grote man achter het succes van Ziyech. De Tukker plaatste de aanvallende middenvelder op de rechterflank en de rest is geschiedenis. Dat de trainer en de aanvallende middenvelder een klik hebben, is inmiddels wel duidelijk. Ziyech kan daarmee profiteren van een mogelijke overstap van Ten Hag naar één van Europa’s Elite. Zijn naam wordt genoemd bij Manchester City, Manchester United en Paris Saint-Germain. Dat zou de transferopties van Ziyech beperken tot één club (de werkgever van Ten Hag), maar daarmee heeft hij wel de garantie dat hij kan toveren zoals in Amsterdam.

Scoort Ziyech de eerste treffer tegen Tottenham? De odd is 8x!

Wat is de beste optie voor Ziyech?

  • Bij Chelsea blijven
  • Naar Borussia Dortmund gaan
  • Terugkeren bij Ajax
  • Tekenen bij de club waar Ten Hag tekent
  • Andere club
1146+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:40
10+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
13+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
110+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
147+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
154+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
281+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
124+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
143+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
201+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
129+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
98+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
241+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
126+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
105+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
47+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
133+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
171+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
80+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
95+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie