Ajax-stunt zorgt alarmbel bij Feyenoord

Foto: Ajax-stunt zorgt alarmbel bij Feyenoord

Ajax en Feyenoord lijken ook buiten de Eredivisie-velden in een flinke strijd verwikkeld. Volgens De Telegraaf heeft in navolging van de Rotterdammers ook de ploeg van Erik ten Hag belangstelling voor Joey Veerman. De Amsterdammers zijn het echter nog niet eens over de toegevoegde waarde van de sterspeler van sc Heerenveen. Het mogelijk langer aanblijven van Ten Hag kan daar verandering in brengen, iets wat slecht nieuws lijkt voor Feyenoord. 

Ajax-fans kijken ongetwijfeld met een angstige ogen richting de laatste weken van het huidige seizoen. Hoofdtrainer Erik ten Hag rijgt al jarenlang de prijzen aan elkaar in de Johan Cruijff ArenA en gaf een aantal weken geleden, nadat Ole Gunnar Solskjaer werd ontslagen als trainer van Manchester United, dat de coach na dit seizoen toe zou kunnen zijn aan een nieuwe uitdaging. Als we de geruchtenstroom mogen geloven, dan is de kans nog steeds aanwezig dat Ten Hag na dit seizoen naar Old Trafford vertrekt, maar datzelfde geldt voor een mogelijke transfer naar Manchester City of Paris Saint-Germain. Afgaande op uitspraken die de hoofdcoach deed bij VoetbalTijd is het inmiddels niet meer zo zeker dat Ten Hag aan het einde van dit seizoen vertrekt. 

Ajax en Erik ten Hag

Ten Hag vormt samen met Marc Overmars en Edwin van der Sar al jarenlang het kloppend voetbalhart van Ajax. De clubleiding van de Amsterdammers zorgden er al voor dat Overmars een neiuw contract tekende en afgaande op berichtgevingen in de media is er ook een nieuwe overeenkomst voor Van der Sar in de maak. Dat Overmars tot de zomer van 2026 verbonden is aan Ajax, zegt wat over het succes van de huidige manier van werken in Amsterdam. Maar ook: het lukt Ajax steeds beter om hoofdrolspelers in succesverhalen, bijvoorbeeld een directeur spelerszaken, een trainer, maar bijvoorbeeld ook een sterspeler zoals Hakim Ziyech, langer in de Johan Cruijff ArenA te houden. 

Dus waarom zou dat bij Ten Hag niet lukken? 


Het lukte Ten Hag immers om na de succesvolle Champions League-campagne met een halve finaleplek als resultaat dit seizoen wellicht nóg meer te imponeren in Europa. Dat leverde de hoofdtrainer de nodige interesse op van grote buitenlandse verenigingen, maar de nuchtere Tukker lijkt zich daar niet van de wijs door brengen. Natuurlijk streelt het de oefenmeester dat het grote Manchester United hem als ideale kandidaat ziet om de club weer naar het Sir Alex Ferguson-tijdperk te brengen. Dat terwijl dé ultieme uitdaging van Ten Hag bij Ajax bij snelle knock-out in de Champions League nog steeds een punt op de horizon blijft. 

Joey Veerman

Daarom geeft Ten Hag ook aan dat hij nog steeds punten van verbetering ziet: die felbegeerde Europese hoofdprijs staat nog niet in zijn Ajax-prijzenkast. Om daar écht kans op te maken, heeft Ajax meer smaken nodig in de selectie. Vooral op het defensieve middenveld ontbreekt er een speler die vanuit de tweede lijn de aanvallers met één pass aan het werk kan zetten. Op dit moment vervult Edson Álvarez die rol het vaakste, maar de Mexicaans international is defensief nog altijd sterker dan opbouwend. Ryan Gravenberch heeft wel de dribbel, maar niet de fluwelen pass die daarvoor nodig is en Davy Klaassen is meer een ‘doorgeefluik’ dan een spelverdeler als het gaat om passes. 


De enige optie die Ajax overheeft, Kenneth Taylor, is nog aan zijn snuffelstage (invalbeurten) bezig om aan te kunnen haken bij het gevraagde niveau. Dat Ten Hag en Overmars (en Van der Sar, red.) een stevige vinger in het transferbeleid hebben van Ajax, is inmiddels bekend. Vooral Ten Hag en Overmars hebben een belangrijk aandeel in het aankopen van spelers, maar voeren geen autoritair beleid in de scoutingskamer van de Amsterdammers. Volgens De Telegraaf staat Joey Veerman niet alleen op het lijstje van Feyenoord, maar nog steeds ook op die van Ajax. Bij Feyenoord zijn ze er inmiddels wel uit dat Veerman dé gedroomde aanwinst voor het middenveld is, maar bij Ajax twijfelt de scouting nog, ondanks de sterke voorkeur van trainer Ten Hag. 

Dat Veerman enigszins in de buurt komt van het spelersprofiel van Frenkie de Jong – in ieder geval een stuk meer dan Álvarez – heeft iets met die voorkeur van Ten Hag te maken. De Tukker zoekt eigenlijk sinds het vertrek van De Jong naar een defensieve middenvelder die vanuit de tweede (opbouw)lijn het spel kan versnellen of met een lange bal de buitenspelers in één keer kan bereiken. Dat zijn twee aspecten die versleuteld zitten in het spel van Veerman, die ook dit seizoen weer bewijst dat hij ook defensief zijn mannetje kan staan. Aangezien een pure passer op dit moment ontbreekt in de controlerende as van Ajax, is het vrij logisch dat Ten Hag druk wil zetten achter de komst van Veerman. Helemaal nu Feyenoord zich al gemeld heeft in het Abe Lenstra Stadion. 

Alarmbellen Feyenoord

Daardoor kan er deze winter een interessante dynamiek ontstaan in de transferkamer van Ajax. Dat de Amsterdammers het contract van Ten Hag liever vandaag dan gisteren openbreken en verlengen, lijkt duidelijk. Dat geeft Ten Hag niet alleen voor zijn persoonlijke voorwaarden een uitstekende onderhandelingspositie. Het is daarnaast ook een ideale kapstok om Ten Hags vurige transferwensen aan op te hangen. En op het moment dat Ten Hag Veerman écht graag wil en Ajax wil ver gaan om Ten Hag voor meerdere seizoenen vast te leggen, zullen de alarmbellen in De Kuip gaan loeien. Volgens De Telegraaf was Veerman louter geïnteresseerd in een overstap naar Feyenoord omdat de interesse van Ajax niet concreet genoeg was. Als dat verandert, lijken de Rotterdammers kansloos. 

Met de nadruk op lijken. 


Het is heel romantisch om te denken dat je als speler van Heerenveen naar Ajax kan. De vraag is of Veerman hier wel het beste aan doet voor zijn carrière. De speelkansen liggen in De Kuip natuurlijk veel hoger dan in de Johan Cruijff ArenA, maar dat is niet het belangrijkste argument om te stellen dat Veerman stiekem helemaal niets te zoeken heeft bij de Amsterdammers. Dat ligt vooral in het perspectief dat gepaard gaat bij die speelkansen. Als je die scenario’s naast elkaar zet, dan zouden eerder triomftoeters dan alarmbellen te horen zijn in Rotterdam. 

Het lukt Arne Slot in de eerste seizoenshelft om met een kwalitatief mindere selectie het Ajax en PSV nog steeds lastig te maken in de strijd om de koppositie van de Eredivisie. Daardoor kan het zomaar zijn dat Feyenoord in de Champions League-voorronde, of in ieder geval in de Europa League terecht komt. Die Europese duels zijn bij Ajax de momenten dat Álvarrez de meeste meerwaarde heeft, wat zou betekenen dat Veerman met Gravenberch zou uitmaken wie de tweede centrale middenvelder is. Afgaande op de vorige keuzes van Ten Hag, die de jongeling steevast de voorkeur geeft boven spelers als Davy Klaassen en Mohamed Kudus, lijkt ook dan de keuze op Gravenberch te vallen. 

Hoe anders is die situatie bij Feyenoord: daar komt Veerman binnen als de grote meneer op het middenveld. Daardoor is het begrijpelijk dat Veerman graag naar Ajax wil, maar is een overstap naar Rotterdam wellicht de meest intelligente én daarbij ook sportief het meest verantwoord. Want waarom ben je voetballer geworden: om te spelen tijdens (inter)nationale topwedstrijden of om de eerste zestig tot tachtig minuten van de bank te bekijken?

Ajax of Feyenoord kampioen van de Eredivisie? Het kan jou allebei een leuk bedrag opleveren!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Wat is de beste keuze voor Veerman?

  • Ajax
  • Feyenoord
  • Bij Heerenveen blijven
  • AZ
  • PSV
  • Buitenlandse club
2320+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
0+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
18+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
190+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
14+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
261+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
77+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
210+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
14:22
75+
Hélène Hendriks reageert op harde kritiek
14:07
184+
‘Robin van Persie nadert akkoord met Eredivisionist’
13:50
113+
Driessen: “Dat moet Slot he-le-maal niet zeggen”
13:35
2452+
‘Stop ermee, Bas Nijhuis’
13:20
115+
Aangifte tegen Johan Derksen
13:04
403+
‘Ajax, PSV én AZ azen op Eredivisie-spits’
12:48
124+
‘Go Ahead Eagles wil shoppen bij Feyenoord’
12:33
238+
Bijlow laat zich uit over EK met Oranje en concurrent Wellenreuther
12:16
736+
Grootse Ajax-terugkeer ‘off the record al aan aantal mensen verklapt’
12:00
3245+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:40
286+
Antony neergesabeld: “Dan ben je toch een lul?”
11:25
590+
‘Drietal op weg naar Feyenoord-uitgang’
11:10
117+
Jonk over ‘pijnlijk’ Volendam-vertrek: “Mijn vrouw werd zelfs uitgescholden”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie