Veerman maakt meteen slachtoffer bij Feyenoord

Foto: Veerman maakt meteen slachtoffer bij Feyenoord

Feyenoord gaat deze winter vol voor de komst van Joey Veerman. De 23-jarige middenvelder speelde met sc Heerenveen mogelijk ook zijn laatste competitiewedstrijd tegen de Rotterdammers (3-0 winst Feyenoord, red.). Feyenoord heeft volgens diverse Nederlandse media een eerste bod uitgebracht op de middenvelder, die met zijn spelersprofiel voor een groot risico bij Feyenoord-middenveld kan opleveren. Echter: als het plan van Slot goed uitpakt, hebben de Rotterdammers misschien wel het beste voetballende middenveld van de Eredivisie. 

Joey Veerman en Feyenoord is een verhaal met een geschiedenis. De Rotterdammers hadden na het eerste seizoen van Veerman bij sc Heerenveen, dat hem overnam van Keuken Kampioen Divisionist FC Volendam, al interesse om de verdedigende middenvelder over te nemen van de Friezen. Destijds bleek de vraagprijs van de 23-jarige Nederlander te hoog. De Rotterdammers liepen afgelopen zomer tegen dezelfde barrière aan, net zoals het eveneens geïnteresseerde AZ. De verdedigende middenvelder, die nog een contract heeft tot de zomer van 2024, bleef zodoende zijn Friese werkgever trouw en is ook dit seizoen met vier doelpunten en zeven assists in twintig wedstrijden van grote waarde voor de club van Johnny Jansen. 

Feyenoord en Joey Veerman

Afgelopen zomer ging Heerenveen nog erg hoog in de boom zitten qua vraagprijs; naar verluidt verlangden de Friezen meer dan tien miljoen euro voor de 23-jarige spelmaker. Dat dit zowel Feyenoord als AZ te gortig was, maar dat de Rotterdammers zich nu alsnog melden in Friesland, kan twee dingen betekenen: Feyenoord heeft een grote zak met geld gevonden of Heerenveen heeft besloten mee te werken aan een transfer van de verdedigende middenvelder. 


In 2019 betaalde Heerenveen ongeveer een half miljoen euro om Veerman over te nemen van Volendam. Inmiddels is de verdedigende middenvelder zeven miljoen euro waard (Transfermarkt.nl). Met een contract dat loopt tot de zomer van 2024, kan Heerenveen echter nog steeds vragen wat het wil en kan alleen een onderlinge afspraak tussen Veerman en Heerenveen ervoor zorgen dat de club de vraagprijs drastisch omlaag gooit. 

Dat Feyenoord zich opnieuw heeft gemeld in het Abe Lenstra Stadion, laat wel zien dat de club serieus werk wil maken van Veerman. Los van de onderhandelingen tussen de clubs en met de speler, zal Veerman zijn comfortabele positie als sterspeler van Heerenveen niet zomaar willen verlaten voor de eerste de beste club. In de zomer was er, naast de interesse van de vaderlandse top, ook sprake van interesse van teams zoals Hellas Verona (Italië) en Glasgow Rangers (Schotland). Deze winter lijkt Feyenoord voorlopig vrij spel te hebben in de strijd om Veerman, die door zijn spelersprofiel tussen verschillende Feyenoord-middenvelders in valt. Eén ding kunnen we nu al uitsluiten: de nieuwe Guus Til wordt Veerman niet. Maar wie dan wel?

Orkun Kökçü

Als je naar het spelersprofiel van Veerman kijkt en deze vergelijkt met de huidige middenvelders in de Feyenoord-basis, dan komt Orkun Kökçü het meest in de buurt. De Turks international heeft dit seizoen een heel andere rol dan voorgaande jaren – in vergelijking met vorig seizoen verstuurt Kökçü bijna twee keer zoveel passes. Daardoor kan zich door zijn spel zonder bal gemakkelijk in de vrije ruimtes bewegen en vanuit die positie ervoor zorgen dat het tempo in de aanval blijft en hij een medespeler in een kansrijke positie voor het doel kan zetten. 


Dat laatste lukt Kökçü gemiddeld 2,9 keer per wedstrijd. Veerman verzorgt bij sc Heerenveen dit seizoen gemiddeld minder kansen (2,7), maar verstuurt ook 24% minder passes dan Kökçü bij Feyenoord. Als je gaat kijken naar absolute getallen, dan neem je aan dat Kökçü meer met zijn passing doet dan Veerman. Percentueel gezien is de middenvelder van sc Heerenveen (4,9% passes eindigt in kans) wel effectiever met het versturen van zijn passes kan Kökçü (4%). Hierbij moet wel worden vermeld dat Kökçü dat vaker in een offensievere positie doet dan Veerman bij Heerenveen, waardoor ook de ruimtes voor de Turks international kleiner zijn en het jeugdexponent van Feyenoord daardoor ook minder tijd krijgt om de juiste keuze te maken in het veld. 

Je kunt eigenlijk stellen dat Veerman een meer defensief ingesteldere Kökçü is. Vanuit het defensieve middenveld kan hij de ruimtes op de vleugels en achter de verdediging bespelen met zijn passing en daardoor zorgt de middenvelder dat spelers zoals Kökçü de bal ‘hoger’ op het veld ontvangen, waardoor ze in beginsel al dieper op het veld staan en daardoor sneller gevaar kunnen creëren. Stel je Veerman in plaats van Kökçü op, dan zal Feyenoord snel tegen de lamp lopen: de lichtvoetigheid van Kökçü, die kort kan kappen en draaien, ontbreekt bij de middenvelder van sc Heerenveen, en daarom zal hij in de drukte ook minder goed uit de voeten kunnen dan met de ruimte van het defensieve middenveld voor zich. 

Fredrik Aursnes

Daardoor komt Veerman qua speelstijl overeen met Kökçü, maar komen die kwaliteiten bij Veerman het beste tot hun recht op het moment dat hij als laatste man voor de defensie staat. Toen het Feyenoord afgelopen zomer duidelijk werd dat Veerman een onhaalbaar transfertarget was, schakelde het door naar Fredrik Aursnes. De 26-jarige international van Noorwegen kwam voor een half miljoen euro over van Molde en kwam dit seizoen al vijftien keer in actie in de Eredivisie. In die wedstrijden bewees de Noor dat hij een betrouwbare verdedigende middenvelder is, maar ook niet meer dan dat. 


Op het voetballende gedeelte schort het nog wat bij Aursnes. De verdedigende middenvelder is in de Eredivisie dit seizoen goed voor 0,7 belangrijke passes per wedstrijd, is met 1,5 tackel per negentig minuten in de duels van belang, maakt weinig overtredingen (0,5 per wedstrijd) en zorgt er met intercepties (één per wedstrijd gemiddeld) en uitverdedigingsacties (0,8 per wedstrijd) ook voor dat de tegenstander zich niet gemakkelijk een weg door de as van het veld speelt tegen Feyenoord. Daardoor heeft Feyenoord eigenlijk één ontbrekende schakel op het middenveld: een verdedigende middenvelder die, naast het defensieve gedeelte van deze spelersrol, met één pass het spel naar de andere kant van het veld kan verleggen zodat je in de tegenaanval kan gaan. 

Op die positie kan Feyenoord Veerman wél gebruiken. De verdedigende middenvelder van Heerenveen heeft van passes uit de tweede lijn zijn handelsmerk gemaakt. Dit seizoen is ruim 10% van zijn passes een lange bal. Ter vergelijking: Aurnes geeft méér passes per wedstrijd en doet dat veel vaker kort dan lang (4,2%), waardoor Feyenoord vaak via de vleugels (opkomende backs) of via een lange bal vanuit het centrum van de defensie (meestal door Marcos Senesi, red.) de vleugelaanvallers in stelling brengt. 

sc Heerenveen – Feyenoord

Afgaande op de spelersdata uit de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Feyenoord van afgelopen woensdag, kun je concluderen dat Veerman bij Heerenveen vooral in de zone speelt die Aurnses moet bespelen bij Feyenoord. Het gekke is: op basis van de huidige prestaties van de twee spelers, zal Feyenoord daar op defensief vlak geen verlies op lijden: zowel de Noors international als de Nederlandse middenvelder hebben vergelijkbare defensieve cijfers, al is het nog wel afwachten of Veerman ook op de juiste momenten een blok of interceptie kan doen; bij Feyenoord zal het veldoverwicht immers groter zijn dan bij sc Heerenveen, waardoor ook het risico op een tegenaanval groter is en de rol van de verdedigende middenvelder als slot op de deur extra belangrijk is. 


Het grootste voordeel dat Feyenoord heeft met Veerman in plaats van Aursnes is natuurlijk dat je een extra spelverdeler op je middenveld hebt staan die ook bewezen heeft defensief zijn mannetje te kunnen staan. Met Veerman in de ploeg heb je dus iemand die een bal kan afpakken en meteen de (voorwaartse) optie kan aanspelen, al dan niet met een crosspass naar de vleugelspitsen. Juist dat laatste is in het spel van Feyenoord belangrijk: dan kan het team opschuiven naar de middellijn en de tegenstander (het liefst op eigen helft) snel onder druk zetten op het moment dat er balverlies geleden wordt of een aanval is afgeslagen. 

Dat zo’n afgeslagen aanval / veroverde bal dan weer terug komt bij een type Veerman als laatste middenvelder, en daardoor belangrijkste aanspeelpunt én creatief brein in het ‘kommetje’ van de Feyenoord-aanval, heeft in vergelijking met het huidige aanbod alleen maar voordelen. Defensief doet Veerman qua statistieken niet onder voor zijn toekomstige Feyenoord-concurrentie. Het enige vraagteken die je kúnt plaatsen, is de defensieve zekerheid: Aurnses legde weinig risico in zijn passing, door méér risico vanuit die centrale positie door te voeren, loop je ook een grotere kans op balverlies en / of een counter tegen. Aan de andere kant: als Veerman zich bij Feyenoord net zo rap ontwikkelt als de afgelopen twee jaar bij sc Heerenveen en hij ook in Rotterdam zijn offensieve en defensieve taken goed uitbalanceert, heeft Feyenoord de aanjager naar een nieuw landskampioenschap gevonden en heeft Arne altijd Aurnses nog achter de hand als de verdediging op slot moet om de drie punten over de streep te trekken.’

Wist je dat het niet uitmaakt of Feyenoord met of zonder Veerman kampioen van Nederland wordt? Het levert jou hoe dan ook11x je inleg op!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Wie verliest zijn basisplaats na de Veerman-transfer?

  • Orkun Kökçü
  • Guus Til
  • Fredrik Aursnes
  • Andere Feyenoord-speler
740+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
0+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
45+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
69+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
471+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1915+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
742+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
165+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
68+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
112+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
625+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
147+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
614+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
721+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
472+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
51+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
163+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
523+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie