Recordtransfer De Ligt door Raiola-spelletje

Foto: Recordtransfer De Ligt door Raiola-spelletje

De toekomst van Matthijs de Ligt, ligt zoals het er nu naar uitziet niet bij Juventus. Ten minste: als we de woorden van superzaakwaarnemer Mino Raiola mogen geloven. De flaboyante vertegenwoordiger van topvoetballers weet precies wat nodig is om het onderste uit de kan te halen voor zijn cliënten. Afgaande op zijn laatste uitspraken over de toekomst van De Ligt, is het Raiola-spelletje rondom de verdediger van Oranje en Juve nu écht van start gegaan. 

Matthijs de Ligt had de clubs voor het uitkiezen op het moment dat hij Ajax in 2020 wilde verlaten. De inmiddels 22-jarige centrale verdediger tekende een contract tot de zomer van 2024 bij Juventus, de club waar De Ligt al vanaf jongs af aan fan van is. Bij De Oude Dame kwam De Ligt in een vergelijkbare situatie terecht die hij kende van Ajax: Juventus was al jarenlang de onaantastbare landskampioen van Italië, maar kon de vaderlandse dominantie niet doorzetten in de grote Europese toernooien zoals de Champions League en de Europa League. De komst van De Ligt, net als die van Cristiano Ronaldo, moest bijdragen aan Europees succes. Niet alleen blijft dat uit, ook in de vaderlandse competitie gaat het de afgelopen jaren moeizaam voor Juventus. Dat is niet zonder toeval ook het moment dat zaakwaarnemer Mino Raiola euro’s ruikt. 

Matthijs de Ligt

Het was niet de vraag of De Ligt een supertransfer zou maken vanuit Ajax, maar wanneer. Dat de keuze uiteindelijk op Juventus viel, was destijds enigszins verrassend te noemen. De Italiaanse competitie staat nu niet bekend om zijn voetballende verdedigers die hun opbouwende kwaliteiten wekelijks tentoon stellen op de Italiaanse velden. In het land van de laars heeft een verdediger één taak en dat is de aanvaller kosten wat het kost tegen houden. In dat opzicht kende De Ligt al een voorbeeld in de Oranje-selectie: de carrière van Stefan de Vrij kwam in de lift nadat hij van Feyenoord naar Lazio Roma overstapte en in de Italiaanse hoofdstad uiteindelijk een transfer naar landskampioen Internazionale afdwong. 


De Ligt verdiende met zijn spel bij Ajax en het Nederlands elftal een minder geleidelijke weg naar de top. Dat kostte hem in zijn eerste maanden bij Juventus bijna de kop: De Ligt moest wennen aan zijn nieuwe (werk)omgeving en de andere speelstijl die gevraagd werd bij Juventus, waardoor de defensieve puntjes op de i gezet moesten worden om aan te kunnen haken bij het niveau dat topverdedigers zoals Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini al seizoenenlang achter elkaar laten zien. Dat De Ligt in een centrumverdediging met drie man kwam te spelen, was voor de Nederlander een geluk én een ongeluk. Zonder dat systeem was hij waarschijnlijk veel sneller buiten de basis van Juventus gevallen, maar door dat systeem kwam de oud-Ajacied ook positioneel in de problemen. 

Daardoor kreeg De Ligt eigenlijk dezelfde opdracht als oud-teamgenoot Frenkie de Jong op dit moment bij FC Barcelona krijgt: de Nederlander kon niet langer teren op zijn talent en moest slimmer leren spelen. Dat De Ligt zijn basisplek veroverde en eigenlijk niet meer uit de eerste elf verdween, laat zien dat de Nederlander dit proces met vlag en wimpel heeft doorstaan. Daar komt echter wel één nadeel bij kijken: de ontwikkeling van het voetballende gedeelte van de verdediger De Ligt, het opbouwen en het inschuiven, is daardoor gestagneerd. Niet omdat De Ligt deze kwaliteiten niet meer heeft, maar omdat deze veel minder worden aangesproken dan in zijn tijd bij Ajax. 

Juventus 

Naast een andere spelersrol is ook de nieuwe situatie bij Juventus een mogelijke reden voor De Ligt om te kijken of het gras in een ander stadion groener is dan in het Juventus Stadium. De ploeg van Massimiliano Allegri staat op dit moment vijfde in de Serie A, een plek die recht geeft op Europa League-voetbal. Het gat met nummer vier Atalanta Bergamo is op dit moment drie punten, koploper Internazionale staat zes punten voor. In de competitie liggen er dus nog genoeg kansen voor De Ligt en Juventus om het Champions League-ticket voor volgend seizoen veilig te stellen. In de huidige editie van het Miljardenbal ging Juventus als groepswinnaar door in een poule met Chelsea, Zenit St. Petersburg en Malmö FF. In de achtste finale staat een tweestrijd met het Villarreal van Arnaut Danjuma op het programma. 


Dat Juventus in De Ligt niet zomaar een speler ziet, bewijst zijn salarisstrook: de Nederlandse verdediger is na het vertrek van Cristiano Ronaldo (naar Manchester United, red.) de bestbetaalde speler in de Serie A. Dat Juventus de afgelopen jaren onder niveau presteert en De Ligt een deel van zijn spelersprofiel (het voetballende gedeelte) niet aan lijkt te kunnen spreken zo lang hij in Italië voetbalt, neemt met het contract van De Ligt in het achterhoofd de situatie met zich mee waar Mino Raiola slim op inspeelde door aan te geven dat De Ligt klaar is voor een nieuwe stap. Daarmee dwingt de zaakwaarnemer de clubleiding van de Oude Dame naar de onderhandelingstafel. Wat er daar precies besproken gaat worden, ligt vooral aan de intenties van de club. 

Naar verluidt kan De Ligt door een ontsnappingsclausule in zijn contract voor 150 miljoen euro worden weggekocht. Dat zou betekenen dat Juventus een winst van zo’n zeventig miljoen euro tegemoet kan zien. Daarmee wordt niet alleen het transferrecord van Harry Magguire, de Engelse centrale verdediger die voor 88 miljoen euro van Leicester City naar Manchester United overstapte, bijna verdubbeld. Daardoor wordt de volgende bestemming van De Ligt ‘beperkt’ tot clubs als Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid en met de nodige fantasie ook Newcastle United en FC Barcelona. 

Raiola-spelletje

Is het realistisch dat één van de bovenstaande clubs 150 miljoen euro neertellen voor een verdediger, ook al heet hij De Ligt? Nee: dat zijn bedragen waar onderhandelingen over aanvallers al stopgezet worden. Dat lijkt ook niet de reden achter de opmerkingen van Raiola. De zaakwaarnemer zal ongetwijfeld met de grote clubs in Europa de situatie van De Ligt besproken hebben en hun lekker hebben gemaakt voor de komst van de 22-jarige Nederlander. Met die interesse in zijn achterzak is het een stuk gemakkelijker praten, helemaal wanneer Juventus hem uitnodigt om over de samenwerking van de laatste twee contractjaren van De Ligt te praten. 


Bij een nieuw contract kan Raiola niet alleen de interesse van andere clubs gebruiken om een hoger jaarsalaris te krijgen. De teloorgang van de Italiaanse topclub van de afgelopen jaren heeft er ook voor gezorgd dat de marktwaarde van De Ligt nu onder het aankoopbedrag van 85 miljoen euro ligt (75 miljoen euro, red.). Hoe korter zijn contract loopt, hoe minder andere clubs gaan betalen. Op het moment dat Juventus de tij niet weet te keren, de Ligts marktwaarde blijft zakken én er wordt geen overeenkomst bereikt over contractverlenging, ziet Juventus niet alleen vijf miljoenenjaarsalarissen, maar een totale investering van meer dan honderd miljoen euro verdampen. 

Die nieuwe verbintenis van De Ligt zal daardoor niet alleen een hoger salaris moeten bevatten, maar ook een lagere ontsnappingsclausule. Daardoor moet Juventus nóg meer geld investeren voordat het een winst kan boeken op basis van de transfersom. Wil Juventus écht geld overhouden aan een De Ligt-transfer, dan zal het wel richting de 150 miljoen euro moeten ontvangen. Daardoor wordt het voor Juventus kiezen of delen: gaat het voor de financiële damage-control en neemt het aankomende zomer al genoegen met een lager bedrag (90 – 110 miljoen euro) of ziet de Oude Dame in De Ligt de Chiellini van de toekomst? Als De Ligt werkelijk ontevreden is bij Juventus, zal het waarschijnlijk op dat eerste uitdraaien. Wanneer Raiola, net zoals Sergio Ramos bij Real Madrid in het verleden, een geslaagde truc uithaalt door een betere deal uit de strijd te slepen, sluit dat een toekomstige recordtransfer natuurlijk niet uit. Daar is De Ligt immers jong genoeg voor. 

Juventus alsnog kampioen van Italië? Dat levert jou 21x je inleg op!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)


Wat is de beste keuze voor De Ligt?

  • Contract verlengen bij Juventus
  • Transfer maken naar andere club
  • Aan het einde van het seizoen pas beslissen
656+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie