Haller besliste Feyenoord – Ajax zonder te scoren

Foto: Haller besliste Feyenoord – Ajax zonder te scoren

Sébastien Haller kon in de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op het scorebord het verschil een keer niet maken voor de Amsterdammers. De Ivoriaanse spits heeft dit seizoen al twintig doelpunten in het netje liggen (23 wedstrijden), maar na De Klassieker klonk er veel kritiek. Gezien het scoreverloop van de wedstrijd is dat terecht, maar toch speelde Haller misschien wel zijn belangrijkste rol als Ajax-spits tot nu toe. 

Een Ajax-spits die niet scoort is altijd het mikpunt van kritiek. Ten minste, dat is de situatie op het moment dat je Sébastien Haller heet. De Ivoriaans international, die Ajax naar verwachting de komende maand zal verlaten voor deelname aan de Afrika Cup, kon tegen Feyenoord zijn doelpuntenwoede van dit seizoen geen passend vervolg geven in een topwedstrijd in de Eredivisie. De boomlange spits vertolkte een ogenschijnlijke bijrol in het spel van de Amsterdammers, het enige schot op doel in de wedstrijd kwam van de voet van Dusan Tadic, waardoor na afloop de spits op flinke kritiek kon rekenen. Dat terwijl het spel van de spits ervoor zorgde dat Ajax de effectievere in de tweestrijd met de titelconcurrent uit Rotterdam. 

Sébastien Haller

Als je naar het rendement kijkt van Haller, dan zie je een belangrijke tweedeling in zijn cijfers. In de Champions League zorgde de Ivoriaans international in zes wedstrijden voor tien doelpunten, in de Eredivisie schoot hij in zestien wedstrijden net zo vaak raak. Deze tweedeling is opmerkelijk, aangezien je aanneemt dat in de Champions League het niveau van de tegenstander hoger is, dus je er eigenlijk vanuit gaat dat de tegenstand in het Miljardenbal ook hoger ligt dan in de vaderlandse Eredivisie. Dat laatste klopt ook: hoe groter het team hoe groter het budget en (over het algemeen) hoe beter de spelers in de selectie. Eén ding mogen we echter niet vergeten: op het moment dat je minder kwaliteit in je ploeg hebt, is het ook minder aantrekkelijk om aanvallend(er) te spelen. 


Daardoor speelde teams als Sporting Lissabon en Besiktas nog steeds (voor hun doen) verdedigend, maar kreeg Haller daar wel meer ruimte om zich goed te positioneren dan in de Eredivisie het geval is. Aangezien Haller door zijn lange lichaam een ideale ‘targetman’ is, is die positionering één van de belangrijkste elementen in het spel van de Ivoriaan: als hij eenmaal in positie staat, zijn er weinig spelers die hem van de bal af kunnen houden of hem kunnen verslaan in een persoonlijk (lucht)duel. De twintig doelpunten in 23 wedstrijden zeggen één ding: als Haller op de juiste plaats in de zestien staat, dan is er grote kans op juichen. 

Misschien dat er daarom wel extra veel verwacht werd van Haller in De Klassieker. De aanvaller van Ajax is geen speler die op basis van een individuele actie zichzelf ruimte verschaft voor een schot op doel of een (steek)pass, waardoor hij zijn teamgenoten nodig heeft om in de juiste posities in balbezit te komen. Dat dit tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord vrijwel niet lukte, heeft echter niets met de kwaliteiten van Haller te maken, maar met de posities waarin Feyenoord hem dwong te lopen. 

Feyenoord – Ajax 

In de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax veranderde de functionaliteit van Haller. De Ivoriaanse spits staat in de punt om doelpunten te maken, maar tegen Feyenoord kreeg hij daar de kans niet voor. Dat kwam omdat de Rotterdammers hun elftal zo hadden ingesteld dat er gedoseerde pressie kon worden gespeeld op het moment dat daar de kans voor lag, maar zorgde Slot er ook voor dat zijn laatste linie niet zo ver opschoof dat Ajax door een omschakelingmoment kon profiteren van de snelheid van spelers zoals Antony. 


Feyenoord deed daarmee eigenlijk hetzelfde als Ajax het liefst doet: de tegenstander vroeg onder druk zetten, zo de opbouw naar achteren dwingen en zo een lange bal van de doelman (of verdediger) forceren zodat de verdediging / het controlerende middenveld de bal kan opvangen, onderscheppen of een duel aangaan met de directe tegenstander. Daardoor werd Feyenoord – Ajax een gezapige strijd-om-het-middenveldwedstrijd: het spel ging over het algemeen via de zijkanten van box naar box, waar beide ploegen teveel tegenstanders voor zich hadden om echt een uitgespeelde kans te creëren. 

Met andere woorden: zowel Ajax als Feyenoord dwongen elkaar tot het spelen van de lange bal. Het grootste verschil in de aanval tussen de twee aartsrivalen afgelopen zondag? Ajax speelde met een sterk aanspeelpunt in de spits, terwijl Feyenoord met Bryan Linssen vooral iemand heeft die in de gaten duikt en zichzelf zo aanspeelbaar maakt – zonder dat hij een (lucht)duel hoeft aan te gaan. In de wedstrijd tegen Ajax zorgde dat voor hét belangrijkste verschil tussen de twee ploegen: op het moment dat Haller een duel aanging, kwam hij van de zeven duels zes keer als winnaar uit de koker (83%). Linssen ging vier keer het duel aan en won slechts één keer (25%). 

Kapstok

Dat laatste is, helemaal in een wedstrijd waar het middenveld ‘vast’ staat en er door koppeltjes nauwelijks ruimte is om in te lopen, van levensgroot belang. Daardoor was de belangrijkste taak van de spits van Ajax (én Feyenoord) niet het maken van doelpunten, maar het mogelijk maken van aansluiting. Door de koppeltjes op het middenveld werden zowel Ajax als Feyenoord gedwongen om via de flanken op te bouwen of met een lange bal de spits aan proberen te spelen. Daar zit ook het grootste verschil tussen Haller en Linssen: de Ivoriaan had 49 balcontacten, veelal rond de middellijn, en Linssen had er slechts 19. 


In het eerste geval komt die bal uiteindelijk nog steeds bij de diepste aanvaller terecht en dan is het handig dat deze spits ook in de lucht- en grondduels een voordeel heeft ten opzichte van de centrale verdediger. Nog belangrijker is het tweede: op het moment dat er een lange bal van achteruit wordt gespeeld en je hebt een spits die de bal kan aannemen en, ondanks de druk van de tegenstander, kan vasthouden totdat zijn teamgenoten aan kunnen sluiten, hoef je jezelf ook geen manier door een druk centrum te combineren om toch een aanval te kunnen opzetten. 

Feyenoord begon ook pas écht goed te voetballen toen Cyriel Dessers in de ploeg kwam. De Belgische supersub heeft een spelersprofiel dat meer naar Haller dan naar Linssen neigt, waardoor er óók voor Feyenoord een vast aanspeelpunt in de diepte was waar de Rotterdammers hun aanvallen aan op konden hangen (twee duels gewonnen, 100% van alle duels). Dat Slot daarmee zijn ploeg meer risico liet nemen en dat daardoor extra ruimte ontstond voor Ajax, is een logisch gevolg daarvan. Echter: de penalty die Devyne Rensch versierde, was wel een van de eerste keren dat Ajax via een vloeiende opbouw de zestien binnen stormde. 

Uitblinken zonder te scoren

Dat Haller na afloop van de wedstrijd kritiek kreeg op zijn spel, is gezien het spelbeeld van héél Ajax meer dan terecht. Het feit dat de hele ploeg gedwongen werd tot een spel dat Ajax eigenlijk niet ligt, iets wat weer een schouderklop is voor Slot & co, kon er dus niet voor zorgen dat Ajax in vergelijking met Feyenoord wél negentig minuten lang met een sterk aanspeelpunt in de spits speelde, en dat het daardoor, ondanks de vele lange ballen en het slordige spel, nog steeds met regelmaat voor het doel van Justin Bijlow opdook – alleen niet tot doelpogingen kwam. 


Dat was ook niet de voornaamste taak van de spits tijdens Feyenoord – Ajax. Door de spelopvatting van Feyenoord, dat een stuk behoudender voetbalde dan normaal gesproken, en het ‘vaste’ middenveld hadden beide ploegen eigenlijk geen andere keus dan te spelen op de lange bal: door het vroege drukzetten werd een opbouw vrijwel onmogelijk gemaakt. Dat Ajax vanaf minuut één met een sterk aanspeelpunt speelde, hielp de ploeg misschien niet in het voetbalniveau, maar het heeft de Amsterdammers uiteindelijk wel geleverd waar het voor naar Rotterdam kwam: drie punten. Dat Haller niet tot scoren kwam in de Eredivisie-topper, is een gegeven dat ondergeschikt is aan het belang dat de Ivoriaanse spits had in de wedstrijd tegen Feyenoord. Daarmee bewijst de spits dat hij niet eens hoeft te scoren om doorslaggevend te zijn voor de Amsterdammers.

De Champions League-overwinning is 15x je inleg waard!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Haller was de beste man aan de kant van Ajax

  • Ja
  • Nee
123+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:48
0+
‘Excelsior zwaar benadeeld tegen Ajax’
12:41
490+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
12:20
206+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
22+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
70+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
128+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
143+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
183+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
89+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
97+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
148+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
162+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
222+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
230+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
522+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2380+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
821+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
198+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
89+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie