Senesi en penalty bezorgen Ajax zege in povere Klassieker

Ajax heeft zondagmiddag een dreun uitgedeeld aan aartsrivaal Feyenoord. Een eigen doelpunt en een late strafschop bezorgden de Amsterdammers de zege in Rotterdam-Zuid: 0-1.

De Klassieker stond vooral in het teken van Steven Berghuis. De Oranje-international verruilde Feyenoord afgelopen zomer voor Ajax en zorgde daarmee voor grote woede in Rotterdam. Ondanks de troosteloze ambiance door de coronamaatregelen besloot de politie dan ook massaal uit te rukken om deze beladen wedstrijd in goede banen te leiden. Desondanks slaagde een groep Feyenoord-aanhangers er zondag in om vuurwerk richting de Ajax-bus te gooien.

De rivaliteit was ook op het veld goed te merken. Scheidsrechter Dennis Higler, die zijn debuut maakte in De Klassieker, beleefde een drukke middag in Rotterdam. De leidsman trok al vroeg in de wedstrijd geel na een stevige tackle van Bryan Linssen en daarna liep de kaartenlast aan beide kanten snel op. Eén speler ging voortijdig naar de kant, maar Lisandro Martínez werd getroffen door een hamstringblessure.

Bizar eigen doelpunt

Gelukkig werd er ook gewoon gevoetbald in De Kuip, maar veel gebeurde er niet in de eerste helft. Doelmannen Justin Bijlow en Remko Pasveer werden nauwelijks getest, mede omdat Jens Toornstra zijn vizier niet op scherp had staan en over schoot. De manier waarop de 0-1 viel in de 43ste minuut was dan ook typerend. Marcos Senesi dacht een voorzet van Dusan Tadic simpel weg te kunnen werken, maar tikte de bal op bizarre wijze achter zijn eigen doelman.

In de tweede helft lukte het Feyenoord niet om echt een vuist te maken. Invaller Reiss Nelson zorgde wel meteen voor gevaar, maar dat leidde niet een grote kans. Na ruim een uur spelen dacht de thuisploeg recht te hebben op een strafschop. Perr Schuurs kreeg de bal in het eigen strafschopgebied op de hand, ware het niet dat Higler en de VAR er niets mee besloten te doen.

Het tweede bedrijf verliep daarmee vooral rommelig. Een spektakelstuk bleef uit, maar daar zal Ajax maling aan hebben wetende dat het de aartsrivaal op drie punten achterstand zet in de titelstrijd. De ploeg van Erik ten Hag liep zelfs uit naar 0-2. Tien minuten voor tijd werd Devyne Rensch gevloerd door Nelson en Tadic profiteerde dankbaar vanaf de stip: 0-2.

Scoreverloop: 0-1 (43′) Marcos Senesi (eigen doelpunt), 0-2 (81′) Dusan Tadic (strafschop)

Wie pakt de landstitel? Zet in bij bet365 en win!