“Wampie, je huis staat in de fik!”

Foto: “Wampie, je huis staat in de fik!”

Er waren tijden dat buitenlandse spelers niet bijster goed integreerden in Nederland. Er was weinig aandacht voor een vreemdeling die het binnen de lijnen moest laten zien. Tegenwoordig is dat met alle persoonlijke begeleiding wel anders. Het is De Dag van Wamberto, die vandaag 47 is geworden.

Wamberto kwam in 1991 naar Europa toe en werd zeven jaar later door Ajax naar Nederland gehaald. De Amsterdammers namen de Braziliaan over vanuit België, waar hij voor Standard Luik en RFC Seraing had gevoetbald. In al die jaren had de aanvaller Nederlands (of misschien zelfs Frans) kunnen leren, maar daar kwam het niet van. En dus kwam Wamberto in 1998 met een flinke taalbarrière op zak naar Ajax toe. 

Cafú

Omdat Wamberto in België in de relatieve anonimiteit had gespeeld, was de aanvaller geen bekende Braziliaan. Niet zoals zijn landgenoten Ronaldo en Rivaldo in die tijd. Zelfs na jaren in het Ajax-shirt te hebben gespeeld, was Wamberto geen internationale bekendheid. De kleine dribbelaar haalde al eens in gesprek met VICE Sports herinneringen op aan de Champions League-wedstrijd die hij speelde tegen AC Milan. “Ik sprintte Cafú zo voorbij. Hij zei in het Italiaans en met handgebaren dat ik niet zo snel moest rennen, waarna ik in het Braziliaans antwoordde. Toen was hij wel verbaasd. Hij dacht dat ik net als Clarence Seedorf uit Suriname kwam.”

Ondanks het gebrek aan internationale allure speelde Wamberto zichzelf wel snel in de harten van de Amsterdamse fans. Met zijn flitsende acties en een sterk eerste seizoen – waarin hij acht keer scoorde in de Eredivisie – werd hij snel populair in de hoofdstad. Dat Wamberto zich niet kon uitspreken in het Nederlands en dus behoorlijk eenzaam was, leek hem niet te deren. Wamberto was altijd vrolijk, op de training, op het veld, als bankzitter.


Twee duimpjes

Met een brede glimlach probeerde Wamberto zijn taken op het veld zo goed mogelijk uit te voeren. Als aanvaller werd natuurlijk van hem verwacht dat hij zijn bijdrage zou leveren aan doelpunten, maar soms is het ook nodig om de defensie te helpen. Co Adriaanse, die als trainer anderhalf jaar samenwerkte met Wamberto, vond het erg belangrijk dat het tactisch goed stond.

Van 2000 tot en met 2001 was Adriaanse trainer van Ajax en in die periode sleutelde hij veel aan het elftal. Wamberto kreeg meer tactische taken dan voorheen, maar voerde die niet tot volle tevredenheid van de coach uit. De taalbarrière vormde een probleem, zo was het vermoeden van Adriaanse. Hij verzocht Wamberto op een training om het veld breed te houden en kreeg als bevestiging twee duimpjes omhoog van de voetballer. Breed werd het veld vervolgens niet gehouden.

Doordekken was de volgende aanwijzing van Adriaanse aan het adres van Wamberto. De twee duimpjes gingen wederom omhoog. Werd er doorgedekt? Nee. Adriaanse kreeg snel door dat Wamberto er niets van begreep en bedacht de ultieme test. “Wampie, je huis staat in de fik!” Waarna tot hilariteit van de hele spelersgroep de twee duimpjes weer omhoog werden gestoken. 

Echte brand

Jaren later kreeg deze mooie anekdote nog een bijzondere wending, die gelukkig goed afliep. Na zijn vertrek bij Ajax keerde Wamberto terug naar België, waar de Braziliaan op een dag niet kwam opdagen tijdens de ochtendtraining van Standard Luik. Wat bleef: het huis van Wamberto stond die ochtend daadwerkelijk in de fik. Gezien de positieve afloop, de brand bleef beperkt tot de benedenverdieping en iedereen bleef ongedeerd, is het een mooie toevoeging aan een al schitterende anekdote.


Enkele jaren geleden werd bekend dat Wamberto voor even terug was bij Ajax. Bijna vijftien jaar na zijn vertrek kocht de Amsterdamse club een nieuwe Braziliaanse aanvaller: David Neres. Ajax had geleerd van de (te) langzaam verlopen integratie van Wamberto en haalde de oud-voetballer naar de club om Neres te helpen met integreren. Inmiddels spelen er met Giovanni (Jong Ajax), Danilo en blikvanger Antony meerdere Brazilianen in Amsterdam. Zij krijgen van Ajax persoonlijke begeleiding om te wennen aan een nieuwe (voetbal)cultuur, trainer Erik ten Hag hoeft dus geen trucjes uit de kast te halen om te kijken of zijn sterspelers uit Zuid-Amerika zijn aanwijzingen begrijpen.

Bet365 is dé bookmaker om in te zetten op wedstrijden van Ajax. Ook als straks De Klassieker wordt afgewerkt in de Eredivisie.

Voor dit bedrag wordt Antony verkocht door Ajax

  • Onder de 10 miljoen euro
  • 10 – 15 miljoen euro
  • 15 – 20 miljoen euro
  • 20 – 25 miljoen euro
  • 25 – 30 miljoen euro
  • 30 – 35 miljoen euro
  • 35 – 40 miljoen euro
  • 40 – 50 miljoen euro
  • 50 + miljoen euro
189+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie