Coëfficiëntenpaniek: Portugal hijgt Nederland in de nek

Foto: Coëfficiëntenpaniek: Portugal hijgt Nederland in de nek

Nederland beleeft een geweldig jaar in Europa, maar er moet zeker gekeken worden naar de prestaties van de Portugese clubs die nog actief zijn in de Champions League en Europa League. SoccerNews.nl zet voorafgaande aan de laatste groepsduels in Europa de stand van zaken rond de coëfficiëntendroom van Nederland op een rijtje.

Aan de hand van Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse is Nederland bezig aan een indrukwekkende opmars in Europa. De goede prestaties van de Eredivisionisten in het huidige seizoen hebben ertoe geleid dat het zeer reëel is om te denken aan twee vaste Champions League-tickets voor de clubs in de Eredivisie. Dit betekent dus dat niet alleen de kampioen, maar ook de nummer twee van de Nederlandse competitie rechtstreeks de groepsfase van het elitetoernooi mag betreden.

Bovenstaande situatie geldt niet voor dit seizoen, wat betekent dat een goede prestatie van de Nederlandse clubs tijdens de laatste wedstrijden van de groepsfase cruciaal is.

Het schema van de Nederlandse clubs:

Dinsdag 7 december: Ajax – Sporting Portugal (21.00 uur, Champions League)

Donderdag 9 december: Real Sociedad – PSV (18.45 uur, Europa League)

Donderdag 9 december: AZ – Randers FC (18.45 uur, Conference League)

Donderdag 9 december: Vitesse – NS Mura (21.00 uur, Conference League)

Donderdag 9 december: Feyenoord – Maccabi Haifa (21.00 uur, Conference League)

Wat staat er nog op het spel?

Ajax, AZ en Feyenoord zijn inmiddels zeker van de groepswinst, maar uiteraard kunnen deze teams via winst of gelijkspel in hun wedstrijd nog bijdragen aan de coëfficiëntenlijst. Dat geldt ook voor PSV en Vitesse, maar die twee clubs zijn nog niet zeker van een doortocht in hun competitie. PSV speelt in het slechtste geval na de winterstop in de Conference League, Vitesse moet nog aan de bak om te overwinteren in de nieuwste competitie van de UEFA veilig te stellen.

PSV heeft aan een gelijkspel tegen Real Sociedad genoeg om zich van de tweede plaats in Groep B van de Europa League te verzekeren, wat ook meteen twee bonuspunten oplevert voor op de coëfficiëntenlijst. Vitesse moet met ruime cijfers winnen van NS Mura om tweede te worden in Groep G van de Conference League, in dat geval wordt Tottenham Hotspur heel knap uitgeschakeld én pakt Vitesse een bonuspunt voor op de UEFA-lijst met coëfficiënten. Het zou voor het eerst sinds 2004 zijn dat vijf Nederlandse clubs overwinteren in Europa. 

De strijd met Portugal

Gekeken naar de toekomstige coëfficiëntenlijst, is Portugal onze grootste concurrent in de strijd om de zesde plek. Die zesde plek geeft een land het privilege van de eerder genoemde twee Champions League-tickets (plus een ticket voor de voorronde van het miljardenbal). In het huidige seizoen staat Nederland als het ware in niemandsland op de zevende plek en daarom is vooruitkijken naar de coëfficiëntenlijst van de volgende cyclus veel interessanter.


De coëfficiëntenlijst van de UEFA werkt met cyclussen van vijf jaar en volgend jaar gaat het dus over de periode 2018-2023. In die periode presteerden de Nederlandse clubs dusdanig goed, dat op dit moment de zesde plek in Nederlandse handen is. Het verschil met Portugal is echter klein en dus moet men in de Eredivisie hopen dat de overgebleven Portugese clubs falen in Europa.

Sporting Portugal, de tegenstander van Ajax op de dinsdagavond, is al zeker van een doortocht in de Champions League én de daarbij horende bonuspunten. Benfica, FC Porto en Braga kunnen Nederland flink pijn doen bij goede prestaties in Europa. 

Het schema van de Portugese clubs:

Dinsdag 7 december: Ajax – Sporting Portugal (21.00 uur, Champions League)

Dinsdag 7 december: FC Porto – Atlético Madrid (21.00 uur, Champions League)

Woensdag 8 december: Benfica – Dinamo Kiev (21.00 uur, Champions League)

Donderdag 9 december: Braga – Rode Ster Belgrado (21.00 uur, Europa League) 

Bij winst op Atlético Madrid zou FC Porto een flinke bonus pakken voor Portugal door als nummer twee van Groep B door te gaan in de Champions League. Ook Benfica maakt nog kans om te overwinteren in het elitetoernooi. De club moet zelf winnen van Dinamo Kiev en hopen dat FC Barcelona niet wint van Bayern München. Braga heeft alles in eigen hand, maar staat voor een pittige klus. Wordt er gewonnen van Rode Ster Belgrado, is Braga groepswinnaar in de Europa League. 

Worst case scenario

Nederland kan op de laatste speeldagen van de Europese competities nog een flinke coëfficiëntendreun te verwerken krijgen. In een doemscenario overwinteren alle overgebleven Portugese clubs, wat 2,5 aan het gemiddelde puntentotaal van Portugal toe zou voegen. Gekeken naar het huidige verschil tussen Nederland en Portugal op de coëfficiëntenranglijst (1,1 punt) is de kans dan groot dat we onze mooie positie kwijtraken. 

Uiteraard volgt SoccerNews.nl de ontwikkelingen in Europa op de voet. Na de Europese wedstrijden komen we met een grote update over de coëfficiëntenstrijd.

Kan Sébastien Haller van Ajax Nederland helpen op de coëfficiëntenranglijst? Bet365 quoteert de kans dat hij de 1-0 maakt tegen Sporting Portugal op 4.33!

Gaat Ajax winnen van Sporting Portugal?

  • Ja
  • Nee
561+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:20
195+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
11+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
45+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
89+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
111+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
161+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
77+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
88+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
139+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
147+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
212+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
210+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
514+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2297+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
811+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
191+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
85+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
121+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
649+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie