Stunttransfer Brobbey zet Ajax op losse schroeven

Foto: Stunttransfer Brobbey zet Ajax op losse schroeven

Ajax maakt serieus werk van de terugkeer van Brian Brobbey. De Amsterdammers zijn met oog op de Afrika Cup op zoek naar een aanvallende versterking die het gemis van Sébastien Haller kan opvangen. Brobbey is daarvoor de gedroomde kandidaat, maar de stunttransfer van de vorig seizoen vertrokken aanvaller zorgt ervoor dat de Amsterdamse aanvalsmachine op losse schroeven aangedraaid wordt. 

De terugkeer van Brian Brobbey naar Ajax was al onderwerp van gesprek toen de bonkige aanvaller nog in Amsterdam speelde. Na een lange contractsoap tekende Brobbey uiteindelijk een driejarig contract bij RB Leipzig, waar de negentienjarige Nederlander maar mondjesmaat aan de bak komt. De geruchten over een terugkeer worden daarmee heviger: helemaal met de Afrika Cup in het vooruitzicht, waardoor Ajax Sébastien Haller een aantal weken moet missen omdat de spits met Ivoorkust op het toernooi actief zal zijn. De Amsterdammers hebben met Danilo Pereira een tweede spits achter de hand, maar de Braziliaan neemt zijn Twentse doelpuntenwoede van vorig seizoen voorlopig nog niet mee naar Amsterdam. 

Brian Brobbey en Ajax

Dat de Amsterdammers daardoor wederom bij Brobbey uitkomen, is niet gek. Erik ten Hag liet vorig seizoen ook al weten bijzonder gecharmeerd te zijn van de kwaliteiten van de aanvaller. Zijn sterke lichaam, snelheid, balvastigheid en neusje voor de goal maken van Brobbey een spits die het de verdediging van de tegenstander negentig minuten lastig kan maken met diepgaande loopacties en sterke balafschermingen. Desalniettemin gebruikte Ten Hag de spits tijdens zijn doorbraak in het eerste van Ajax op een heel andere manier. 

De negentienjarige aanvaller kwam pas serieus in beeld op het moment dat Ajax een recordbedrag neertelde om Haller naar de Johan Cruijff ArenA te halen. Met deze twee spitsen in de gelederen had Ten Hag zijn gedroomde afwisseling in spelersprofielen voor de dieptste aanvaller van Ajax: met Haller in de basisopstelling had Ajax vanaf de meet een diep aanspeelpunt die zowel door de lucht als over de grond aangespeeld kan worden en je ook vanaf de flanken in de aanval kunt bereiken. Brobbey is natuurlijk een heel ander soort spits: de negentien jarige international van Jong Oranje moet het vooral hebben van de ruimte achter de defensie, tussen de linies en krijgt bij voorkeur de bal over de grond in het strafschopgebied. 

Dat Brobbey in zijn laatste half jaar bij Ajax zoveel indruk kón maken, was voor een groot deel toe te schrijven aan het spel van Haller. De Ivoriaans international bleef vaak op het veld staan op het moment dat Brobbey als extra aanvaller werd ingebracht: zo kreeg de 19-jarige aanvaller een bliksemafleider naast zich, waardoor hij meer ruimte kreeg in de zestienmeter van de tegenstander en daardoor ook gemakkelijker in een positie kwam om een (belangrijk) doelpunt te maken. Daarom was het ook opmerkelijk dat Brobbey voor zijn ‘speelkansen’ ging door naar RB Leizpig te vertrekken: hij was immers tweede spits bij de Amsterdammers en wist dat hij bij de Bundesliga-grootmacht achteraan in de pikorde moest aansluiten. 

Eredivisie-duels zonder Haller

Brobbey mag eigenlijk in zijn handen knijpen dat Ajax hem zijn oude positie als tweede spits ‘gewoon’ wil teruggeven. Volgens diverse media gaat Ajax proberen om de aanvaller voor de rest van het seizoen te huren om zo het gat van Haller op te vullen. Dat Brobbey een heel ander spelletje moet gaan spelen op het moment dat hij vanuit de basis in de spits start, weet de aanvaller zelf waarschijnlijk als geen ander. Het levert voor het Ajax-aanvalsspel wel een bepaalde beperking op als je het vergelijkt met het voetbal dat het team speelt sinds de transfer van Haller. Sinds de komst van de voormalig spits van West Ham United, Eintracht Frankfurt, FC Utrecht en Auxerre is het spel van de Amsterdammers steeds meer afgesteld op het spelen met een grote, sterke spits in de voorhoede. Daardoor zullen er, mocht Brobbey daadwerkelijk zijn terugkeer naar Ajax afronden in de komende maanden, wel wat dingen moeten veranderen op het moment dat Haller wegvalt. 

Je zag het eigenlijk al in de wedstrijd van Ajax tegen Besiktas: op het moment dat je zónder groot en diep aanspeelpunt speelt, is het veld eigenlijk te klein om tegen een defensief ingestelde tegenstander te spelen. Aangezien Brobbey, net zoals bijvoorbeeld Dusan Tadic in de spits, zich een beetje terug laat zakken om aanspeelbaar te zijn, zorgt de compacte formatie van de tegenstander er over het algemeen voor dat de buitenspelers niet kunnen profiteren van de ruimte achter de verdediging, en word je als team gedwongen tot verticaal spel met een aanvalsfocus op de flanken, in andere delen van het veld ligt er immers geen ruimte. 

Daardoor heb je zonder grote, sterke spits in de punt van de aanval eigenlijk een ‘handicap’ als Ajax zijnde: je levert ongeveer 50% van je doelkansen in. Ajax heeft straks met Antony, Steven Berghuis, Dusan Tadic en Brian Brobbey potentieel vier spelers in de zestien meter staan die koppen niet tot hun belangrijkste kwaliteiten rekenen. Daardoor word Ajax gedwongen tot het welbekende ‘achterlijn-halen-en-terug-trekken-spelletje’. Op het moment dat je een medespeler op deze manier bereikt, is het meestal kassa. Aan de andere kant: wanneer de tegenstander defensief staat ingesteld, hebben zij meer benen in de zestien dan de aanvallende partij en is het daarom dus ook extra moeilijk om een medespeler te vinden die ook een vrije schietlijn heeft naar het doel. 

Sentimentele waarde

Daarnaast is het nog maar de vraag of een speler die mondjesmaat bij RB Leipzig aan de bak komt een waardige vervanger is voor een spits die de doelpunten aan elkaar rijgt in de Eredivisie en de Champions League. Dat laatste komt niet zozeer door de kwaliteiten van Brobbey, maar omdat zijn algemene spelersprofiel hem eigenlijk tussen het wal en het schip laat vallen op aanvalsgebied. Tot op heden kun je vaststellen dat Brobbey vooral als invaller een meerwaarde heeft, helemaal wanneer er een grote sterke spits als Haller de bliksemafleider is. Of Brobbey daarbuiten ook dezelfde impact heeft als tijdens zijn invalbeurten? Niemand die het weet, want deze kans heeft Brobbey nog niet gekregen. 

Daardoor lijkt de aanstaande transfer van Brobbey er een uit sentimentaliteit en toekomstige potentie – die Ajax niet kan benutten op het moment dat Brobbey alleen gehuurd wordt. Dat Ajax genoeg vertrouwen heeft in Brobbey om deze rol toch in te kunnen vullen op dit moment, is nobel, maar een zekerheid op doelpunten op het hoogste niveau is Brobbey echter niet gebleken. Dat heeft Ajax echter wel nodig in de titelstrijd en daarbij: dat is de hele reden dat Haller in eerste instantie gehaald werd. 

Dat laat meteen de tweestrijd van Marc Overmars zien: Ajax moet een vervanger hebben voor Haller, maar deze moet een ander type spits zijn zodat deze ook ná de Afrika Cup een toegevoegde waarde kan hebben voor Ajax. In die zin is het logischer om bij Brobbey uit te komen dan bijvoorbeeld een poging doen om Luuk de Jong (FC Barcelona) uit zijn Spaanse lijden te verlossen. 

Losse schroeven

Kiest Ajax inderdaad voor een type Brobbey als vervanger voor Haller, ook na de Afrika Cup, dan lopen de Amsterdammers het risico dat het aanvalsspel op losse schroeven komt te staan. Het duurde ongeveer een half jaar voordat het team volledig was ingespeeld op de kwaliteiten van Haller. Dat ga je niet binnen een maand (of twee) veranderen, waardoor Brobbey in eerste instantie een speelstijl zal moeten aannemen die niet volledig afgestemd is op zijn belangrijkste kwaliteiten. Op het moment dat Ten Hag dat wel wil doen, zal hij de samenstelling / instructies voor de rest van het elftal moeten aanpassen om Brobbey ook de omgeving te geven waarin hij kan excelleren. 

Dat zijn de problemen waar Ajax te maken krijgt ná de transfer van Brobbey. Voordat deze overgang überhaupt tot stand kan komen, moeten de Amsterdammers nog een akkoord bereiken met RB Leipzig. Volgens Duitse media staat er eenntsnappingsclausule van 40 miljoen euro in het contract van de Nederlandse spits. Ajax zou de spits in eerste instantie willen huren, maar kan wellicht wel een optie tot koop in de overeenkomst meenemen. Dat lijkt de enige reden om Brobbey écht te willen contracteren: op het moment dat hij zijn potentieel ook maar voor de helft waarmaakt, betaalt de sentimentele waarde van deze transfer zich alsnog uit in miljoenen.

Een doelpunt van Brobbey tegen Manchester City kan 8,5 keer je inleg opleveren!

Brobbey is de ideale vervanger voor Haller

  • Ja
  • Nee, wel ideale aanvulling
  • Nee, niet goed genoeg
  • Nee, koop andere spits
824+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:50
11+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
7+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
15+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
69+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
61+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
129+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
101+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
185+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
182+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
328+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
19+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
17+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
146+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
34+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
240+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
192+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
234+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
95+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
970+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
42+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie