‘Verschrikking bij Ajax-Willem II’

Foto: ‘Verschrikking bij Ajax-Willem II’

Ajax won gisteren met 5-0 van Willem II, maar eigenlijk had dat 6-0 moeten zijn. Voor de pauze werd er immers een doelpunt (de 4-0) van Sébastien Haller afgekeurd wegens ‘buitenspel’, maar hij ontving de bal toch via Dries Saddiki?

Bij een 3-0 stand na een klein half uurtje spelen passte Ryan Gravenberch de bal naar Dusan Tadic, die het leer verlengde, waarna een aanraking van Saddiki ervoor zorgde dat Haller een schietkans kreeg. Hij twijfelde niet en schoot raak, maar videoref Jeroen Manschot riep scheidsechter Edwin van de Graaf naar de zijlijn om de beelden te bekijken.

De buitenspelregel schrijft voor dat ‘een speler die zich in buitenspelpositie bevindt en die de bal ontvangt van een tegenstander die de bal bewust speelt, inclusief opzettelijk hands, niet wordt beschouwd als een speler die voordeel trekt’. De Graaf interpreteerde de balaanraking van Saddiki als onbewust, waardoor de goal van Haller werd afgekeurd… Na afloop van de partij meldde de arbiter zich bij ESPN: “Wat ik vind als ik de beelden terugkijk? Nou, eigenlijk hetzelfde als wat ik op het veld vond. De bal werd gespeeld en de verdediger raakte de bal, per ongeluk in mijn ogen. Het duurde wat langer, want we hadden de tijd nodig om een beslissing te nemen.”

“Wat een verschrikking”

De Graaf ging verder: “Aan de hand van de beelden blijkt dat de beslissing nu hetzelfde blijft als mijn beslissing op dat moment op het veld. Er kwam in dit geval inderdaad een stuk interpretatie bij. Een clear and obvious mistake? In dit geval was het buitenspel, dus daarom werd de goal afgekeurd. Het is een kwestie van interpretatie, en dat was de reden dat ik naar de kant ging. Grijze gebieden blijven altijd.” In de studio van ESPN reageerde analyticus Marciano Vink vol verbazing: “Dit was een gevalletje: ik ga heel veel praten in de hoop dat het duidelijker wordt. Wat een verschrikking dit.”

Ten Hag ‘snapt het niet meer’

Ajax-coach Erik ten Hag liet eenzelfde soort geluid horen: “Ik snap het eigenlijk ook niet meer. Op Spangen (bij Sparta Rotterdam, red.) hadden we eenzelfde situatie met Ryan Gravenberch, die per ongeluk de bal aan een speler van Sparta gaf. Toen stond iedereen in brand, want het was een hele grote kans voor Sparta. Toen was het gewoon doorgaan, maar dit is buitenspel. Dat moeten we nog even goed nakijken. Of deze goal geldig was? Dat weet ik niet, ik moet me erin verdiepen.” Tadic: “Ik vind het ongelooflijk. Het is gewoon een goal. Ik wil dribbelen en neem de bal gewoon mee tussen twee tegenstanders door. Haller staat helemaal links, ik wilde hem niet inspelen. In mijn ogen is het een geldig doelpunt.”

Wint Ajax volgende week van Sporting Portugal? De odd is 1.50!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Geldig doelpunt?

  • 100 procent
  • Nee!
376+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
24+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
16+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
16+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
186+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
76+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
134+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
51+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
73+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
414+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
179+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
271+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
710+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
164+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8607+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1930+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3244+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
540+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
956+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie