AZ knokt zich naar cruciale zege op Fortuna

AZ heeft donderdagavond geen nieuwe misstap gemaakt in de Eredivisie. Het team van Pascal Jansen rekende in eigen huis af met laagvlieger Fortuna Sittard: 2-1.

AZ begon de avond als nummer twaalf van de Eredivisie. Jansen beaamde vooraf dat zijn ploeg dit duel móést winnen, maar makkelijk werd het de Alkmaarders niet gemaakt. Zian Flemming bezorgde de Limburgers zelfs een verrassende voorsprong door in twee instanties de 0-1 binnen te schieten. De Fortuna-smaakmaker vierde zijn goal door de tekst ‘Sporten is gezond’ te tonen, een verwijzing naar de coronamaatregelen voor de amateursport.

AZ knokt zich langszij

Nieuw puntenverlies kon AZ zich niet permitteren en dus werd de aanval ingezet. Jesper Karlsson kreeg mogelijkheden om de stand weer in evenwicht te brengen, maar doelman Yannick van Osch wist beide schoten onschadelijk te maken. Diezelfde sluitpost van de Limburgers zag even later dat Vangelis Pavlidis te gehaast handelde en daardoor geen goede poging wist te produceren.

Toch werd het nog in de eerste helft 1-1. In de 41ste minuut zag de Fortuna-defensie er niet goed uit bij een voorzet van Dani de Wit en daardoor kon Pavlidis alsnog de gelijkmaker tegen de touwen werken. Met die gelijke stand zochten AZ en Fortuna de kleedkamers op voor de theepauze.

Van Osch niet vrijuit

In de tweede helft wist AZ het krachtsverschil om te zetten in een voorsprong. Daar had de ploeg van Jansen wel de hulp van Van Osch bij nodig. Karlsson besloot het in de 51ste minuut nogmaals te proberen en zijn schot vloog in de verre hoek binnen, maar de doelman van Fortuna ging daarbij niet vrijuit en dat was duidelijk niet voor het eerst dit seizoen.

De 2-1 voorsprong werd door AZ over de streep getrokken. Pavlidis liet zelfs nog een grote kans op 3-1 onbenut.

Scoreverloop: 0-1 (9′) Zian Flemming, 1-1 (41′) Vangelis Pavlidis, 2-1 (51′) Jesper Karlsson

Wedden op Eredivisie-duels? Maak een bet365-account aan en win!