Sangaré verspeelt toptransfer door Schmidt

Foto: Sangaré verspeelt toptransfer door Schmidt

Ibrahim Sangaré valt dit seizoen in positieve zin op bij PSV. De Ivoriaans international kende een wisselvallig debuutseizoen in Eindhoven, maar is in zijn tweede jaar bij de club een verbeterde versie van zichzelf. De middenvelder valt tegenwoordig ook in offensief opzicht op, maar zal zich op dat vlak nog meer moeten ontwikkelen voordat er écht een droomtransfer in het verschiet ligt. 

Ibrahim Sangaré was vorig seizoen één van de weinige versterkingen van PSV die niet uit de koker van Roger Schmidt kwam. De Duitse oefenmeester haalde in zijn eerste seizoen spelers zoals Eran Zahavi, Mario Götze en Phillip Max naar Eindhoven. Dit waren stuk voor stuk spelers die een bepaalde band met de Duitse oefenmeester hadden en daardoor graag naar Eindhoven kwamen om een paar jaar onder Schmidt te gaan voetballen. Sangaré viel buiten die boot, maar was als negen miljoen euro kostende aanwinst wel één van de meest waardevolle investeringen die PSV de afgelopen seizoenen deed én een aankoop die, ondanks het geen wensspeler was, feilloos in de spelopvatting van de Duitse oefenmeester past. 

Ibrahim Sangaré en PSV

Desalniettemin was er in het eerste seizoen veel kritiek op het spel van Sangaré. De Ivoriaanse middenvelder is een type speler zoals Edson Álvarez bij Ajax fungeert: een man die als belangrijkste taak heeft de opbouw van de tegenstander te verstoren door in de weg te lopen in de as van het veld en vanuit die positie zoveel mogelijk ballen onderscheppen, (lucht)duels uitvechten en ervoor zorgen dat de doorstroom vanuit de as van het veld onmogelijk wordt. Vorig seizoen deed Sangaré dat met Pablo Rosario. De voormalig speler van Almere City FC werd aan het begin van vorig seizoen verkocht (aan OGC Nice, red.) waardoor er een nieuwe balans op het middenveld gevonden moest worden om het nieuwe seizoen mee in te gaan. 

Vorig seizoen speelde PSV met twee ‘brekers’ of ‘balafpakkers’ op het middenveld. Aan het begin van het huidige seizeon paste Schmidt de startformatie van de Eindhovenaren aan: er moest meer voetbal vanuit het centrum van het veld komen. Om dit te realiseren werd niet alleen Marco van Ginkel (Chelsea) overgenomen, maar keerde ook Davy Pröpper na een periode bij Brighton in de Premier League terug op het oude PSV-nest. Daar werd al duidelijk dat er op een andere manier gevoetbald zou worden. Met een ‘voetballende verdedigende middenvelder’ naast zich, zou Sangaré zich nóg meer kunnen richten op zijn kernkwaliteiten terwijl de andere middenvelder, in het begin van dit seizoen Van Ginkel, voor de dynamiek richting de aanval moet zorgen. 

Dat duo bleek voor Schmidt nog niet dé succesformule. Sterker nog: de Duitse oefenmeester greep een paar weken geleden in op het middenveld. Marco van Ginkel verloor na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, waar Van Ginkel als aanvoerder op het wedstrijdformulier stond, zijn basisplaats aan Erick Gutiérrez. Door de aanwezigheid van de Mexicaan, die veel meer een spelmaker voor de defensie is dan een box-to-box-middenvelder, is de rol van Sangaré ook veranderd. 

Progressie Sangaré

Dat het middenveld van PSV door de tactische verandering aan het begin van het seizoen (van 4-2-2-2 naar 4-2-3-1) er automatisch meer mogelijkheden ontstaan voor spelers zoals Sangaré om zich in offensief gebied te laten gelden, is niet meer dan logisch. Waar de Ivoriaans international vorig seizoen twee diepe spitsen, een naar binnen komende buitenspeler en een opkomende back als voorwaartse afspeelmogelijkheden heeft, komt daar nu in Mario Götze een aanvallende middenvelder in Sangaré zijn bereik. Dat je daardoor dit seizoen vaker vooruit past als je dat vergelijkt met vorig seizoen, betekent nog niet dat Sangaré ineens geschikt is voor een andere rol op het middenveld. 

De belangrijkste progressie die Sangaré op basis van vorig seizoen heeft geboekt, heeft ook te maken met deze afspeelmogelijkheden. Vorig seizoen was Sangaré nog goed voor 1,9 uitverdedigingsacties (wegrossen van de bal, red.). Dit seizoen is dat met 137,5% (!) gedaald naar 0,9 uitverdedigingsacties per wedstrijd. Op het eerste oog lijkt dat een enorme progressie in het voetballende vermogen van Sangaré: op het moment dat je een bal niet weg rost, kies je voor een voetballende optie en aangezien Sangaré méér offensieve mogelijkheden heeft door de tactische wijziging bij PSV, ligt het ook in de lijn der verwachting dat je dan ook minder vaak een bal weg hoeft te rossen. 

Trek je de ‘meer offensieve passing’ door naar het aantal gecreëerde kansen vanuit de as van het middenveld, dan kom je bij Sangaré tot de conclusie dat dit geen enkele invloed heeft gehad op de effectiviteit van zijn passing: die ligt, net zoals het gemiddeld aantal passes per negentig minuten (78 dit seizoen, 74 vorig seizoen) dit jaar (0,9) net zo hoog als vorig seizoen (0,9). De échte progressie in offensief gebied is dat Sangaré nu vaker in scoringspositie komt. De middenvelder schoot vorig seizoen gemiddeld 0,7 keer per negentig minuten op doel, dit seizoen ligt dat op 1,9 schoten per negentig minuten. Dat doet Sangaré dit seizoen (16%) vaker uit een positie om te scoren dan vorig jaar (6%). 

Incomplete middenvelder

Dat Sangaré op vier doelpunten in 21 wedstrijden staat en daar geen assists tegenover kan leggen, geeft eigenlijk perfect weer hoe het middenveld van PSV de afgelopen weken functioneert. Gutiérrez zorgt voor de balans in de achterhoede en kan met zijn (cross)passes het spel verleggen. Daarmee geeft de Mexicaan Sangaré de kans om in te schuiven, positie te kiezen en vanuit de as van het veld op doel te schieten of het spel te verleggen. Daar komt echter wel een minpunt kijken: Sangaré zijn conversiecijfers zijn voor een middenvelder prima (16% van de schoten is uit positie om te scoren). Op het moment dat je gemiddeld twee schoten per wedstrijd hebt, pluk je ééns in de vijf tot zes (!) wedstrijden hier de vruchten van. 

Aangezien Sangaré met zijn passing nog steeds niet de creativiteit kan brengen die óók nodig is om zo’n positie rendabel in te kunnen vullen, maakt Schmidt eigenlijk dezelfde fout als dat hij vorig seizoen deed met zijn middenveld. In de laatste lijn van de defensie staat nu een passer in plaats van een balafpakker en de beste balafpakker van PSV moet zich, gesterkt door zijn drie doelpunten in de eerste seizoenshelft, nu bezig houden met voetbalzaken die niet binnen zijn spelersprofiel passen. Daardoor hebben de Eindhovenaren eigenlijk nog steeds niet wat het wilde: meer creativiteit vanuit de as van het veld – maar wel veel loopvermogen en een goed spel zonder de bal. 

Met andere woorden: Schmidt maakt van Sangaré een incomplete middenvelder. De defensieve kwaliteiten van de Ivoriaans international staan al jaren buiten kijf, de offensieve kwaliteiten krijgen door een andere samenstelling van de afspeelmogelijkheden meer vorm, maar nog steeds is deze niet van de kwaliteit die nodig is om een goed georganiseerde defensie met één pass te doorbreken. Dat je met alleen maar op doel schieten de kans op een rebound vergroot, maar geen uitgespeelde aanvallen op de mat kunt leggen, ligt eigenlijk nog steeds onder het voetbal van Schmidt. 

Toptransfer

Daarmee zorgt de coach er niet alleen voor dat de doorstoom vanuit het middenveld nog steeds niet optimaal is, het zorgt er ook voor dat er in fases van de wedstrijd dingen van Sangaré gevraagd worden die niet binnen zijn spelersprofiel passen, waardoor je automatisch eerder stagnatie of achteruitgang boekt dan als team vooruit gaat. Dat de Eindhovenaren met Van Ginkel, maar ook bijvoorbeeld Pröpper, spelers in de selectie hebben die deze kwaliteiten wel beschikken, zorgt wederom voor een bijzonder keuzeproces bij de hoofdtrainer van PSV. Niet alleen zorgt hij ervoor dat Sangaré zich niet volledig kan bezig houden met het sterkste deel van zijn spel, ook zijn mindere kwaliteiten worden meer aangesproken dit seizoen en dat is – los van de drie doelpunten die hij maakte – niet alleen voor het teambelang een beperkende factor. 

Ook voor de PSV-toekomst kan een dergelijke rol minder goed uitpakken. Wanneer Sangaré bij PSV de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen als defensieve middenvelder, groeit zijn specialiteit en aangezien deze kwaliteiten bij grote teams in Europa vaak schaars zijn op het middenveld, ligt daar een mooie toekomst in het verschiet voor Sangaré. Dat verandert op het moment dat hij als box-to-box-middenvelder ingezet blijft worden: dan de verdedigende middenvelder een nieuw proces te laten starten en hem een andere rol aan te leren. 

Daarmee zorgt Schmidt er niet alleen voor dat het spel van PSV een stuk trager verloopt dan wanneer een ander type speler van box-to-box gaat. Het levert PSV op termijn wellicht ook een lagere transfersom op: op het moment dat Sangaré meer in de positie komt waar zijn verbeterpunten aan het licht komen dan de sterke factoren in het spel, gaan de grotere Europese ploegen op zoek naar spelers die wél voor langere tijd in die rol hebben gespeeld.

De 1-0 van Sangaré tegen FC Utrecht is 21x je inleg waard!

Wat is de beste rol voor Sangaré?

  • Balafpakker
  • Spelmaker voor de defensie
  • Dynamische middenvelder
  • Andere rol
395+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:50
3+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
62+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
159+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
63+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
88+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
38+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
228+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
7+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
263+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
142+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
31+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
29+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
154+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
93+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
125+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
94+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
27+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
207+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
15:51
2463+
‘Transferverrassing Berghuis en Bergwijn’
15:26
518+
Ajax verrast met Alex Kroes-wending
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie