Nijhuis over ruzie met UEFA: weigerde EK-deelname

Foto: Nijhuis over ruzie met UEFA: weigerde EK-deelname

Gisteren onthulde Bas Nijhuis in Veronica Inside dat hij zich niet langer beschikbaar stelt voor Europese wedstrijden. De Tukker clashte met de UEFA en trok daar zelf zijn conclusies uit.

De ruzie begon met optredens van Nijhuis in De Oranjezomer, waar de UEFA niet blij mee was. “Tijdens de zomervakantie kreeg ik via via te horen dat de UEFA me mijn tv-optredens kwalijk nam. Ik dacht: dat zal wel. Als het zo is, belt de UEFA wel. Dat gebeurde niet, maar toen de eerste internationale aanstellingen kwamen en mijn naam er niet tussen stond, wist ik wel dat er iets aan de hand was”, vertelt Nijhuis vandaag aan De Telegraaf. “Ik heb direct met de scheidsrechtersbaas van de UEFA, Roberto Rosetti, gefacetimed en hem gevraagd of mijn tv-optredens hem inderdaad dwars zaten, want hij was daarvan op de hoogte.”

“Roberto zei me dat ik wist wat het UEFA-beleid was: als scheidsrechter niet de media te woord staan. Hij vroeg me een e-mail te sturen en precies uit te leggen wat mijn rol in De Oranjezomer precies was. Toen ik daar geen antwoord op kreeg, heb ik Dick van Egmond van de KNVB gebeld met de vraag me van de internationale lijst af te halen. Ik zou een internationale plek bezet houden, terwijl ik bijna geen wedstrijden meer zou krijgen. Dan was het beter om Joey Kooy en Sander van der Eijk naar voren te schuiven.”

‘UEFA is me liever kwijt dan rijk, maar zeg dat dan gewoon’

In november 2020 floot Nijhuis zijn laatste Europese duel (Leicester City – SC Braga). “Ik wist dat het niet beter zou worden, nadat ik vanuit de Elitegroep afdaalde naar groep 1. Maar ik floot lekker mijn wedstrijden in de Europa League. Vorig seizoen merkte ik echter al dat de UEFA me liever kwijt dan rijk was, maar zeg dat dan gewoon. Als ik was doorgegaan, was ik op een subtiele manier afgevoerd. Dan zou elke niet gegeven gele kaart me door de waarnemer worden aangerekend, waardoor ik na dit seizoen weer een groep omlaag zou gaan. Ik vond het beter om de eer aan mezelf te houden.”

Waarom is zijn verstandshouding met de UEFA dan zo slecht? “Omdat ik altijd zeg wat ik denk en dat is bij de Europese voetbalbond kennelijk niet altijd handig”, legt Nijhuis uit. “Ik had de kans om met Team Kuipers mee te gaan naar grote toernooien als vijfde of zesde man. Maar ik vond het niks om naast een doel te staan en was van mening dat Björn alleen gemotiveerde mensen om zich heen moest hebben. Hetzelfde gold voor mijn internationale rol als AVAR, de assistent VAR. Dat is gewoon niet mijn ding. Maar als je dat aangeeft, wordt dat dus niet op prijs gesteld.”

‘Nederland voorlopig nog niet van me af’

Overigens denkt Nijhuis nog niet aan een permanent afscheid; de Eredivisie blijft-ie voorlopig nog wel even doen. “Hier ga ik nog wel even door, hoor. Ik vind het fluiten veel te leuk! De conditietest is pittig, maar zolang ik daarvoor slaag, zijn jullie nog niet van me af.”

De beste odds op Eredivisiewedstrijden vind je bij bet365!

Ben jij fan van Nijhuis?

  • Ja
  • Nee
93+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
79+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
179+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
63+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
19+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
563+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
62+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
244+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
503+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
267+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
430+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
135+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
98+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
464+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
276+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
225+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
574+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
64+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
39+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
114+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie