‘VAR-revolutie’: buitenspel geautomatiseerd

Foto: ‘VAR-revolutie’: buitenspel geautomatiseerd

Er is een nieuwe ‘VAR-revolutie’ op komst: de buitenspelregel wordt in de toekomst geautomatiseerd. Tenminste… als het aan de wereldvoetbalbond ligt. De FIFA gaat binnenkort testen met het nieuwe systeem en scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina is positief.

De FIFA zet een revolutionair systeem op poten met tien tot twaalf ‘slimme’ camera’s, die verschillende data van de spelers op het veld verzamelen. De desbetreffende camera’s kunnen het zien als een speler de bal in buitenspelpositie ontvangt, waarna de assistent-arbiter een ‘alert’ ontvangt. De grensrechter heeft nog wel een beslissende stem.

Collina reageert bij de BBC: “De VAR heeft een positieve invloed op het voetbal, het aantal fouten wordt lager, maar er zijn ook gebieden waar het beter kan. En de buitenspelval is daar één van. We realiseren ons dat het checken van buitenspel lang duurt, zeker als het heel close is. We weten ook dat het trekken van de lijnen niet altijd honderd procent nauwkeurig gaat.”

Sneller én nauwkeuriger

“Daarom zijn we technologie aan het ontwikkelen die sneller en nauwkeuriger uitsluitsel kan bieden”, gaat de oud-topscheidsrechter uit Italië verder. “Die beslissing wordt dan benomen na het analyseren van de positie van de spelers en hun betrokkenheid in het spel. De technologie kan de lijn trekken, maar de beslissing blijft in handen van de arbitrage. Dat blijft cruciaal.”

Op de FIFA Arab Cup wordt er de komende weken geëxperimenteerd met de nieuwe technologie. Eigenlijk was de wereldvoetbalbond dat al eerder van plan, maar toen ging dat door het coronavirus niet door. Op het WK van 2022 zou het systeem al ingevoerd kunnen worden.

Wint Oranje het WK 2022? De odd bij bet365 is 17.00!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Goed systeem?

  • Lijkt me wel
  • Nou…
58+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie