De Jong heeft niets te zoeken bij Ajax en PSV

Foto: De Jong heeft niets te zoeken bij Ajax en PSV

Luuk de Jong zit op de wipstoel bij FC Barcelona. De 31-jarige spits werd op het laatste moment door Ronald Koeman bij de selectie van de Catalanen gehaald en lijkt ook de eerste speler van wie de nieuwe Barcelona-trainer Xavi afscheid gaat nemen. Een terugkeer naar de Eredivisie lonkt, maar Ajax en PSV lijken hun miljoenen beter ergens anders aan te kunnen besteden dan het aantrekken van De Jong. 

Luuk de Jong zijn toekomst is weer onderwerp van gesprek. De 31-jarige aanvaller van FC Barcelona werd na het ontslag van Koeman vrijwel direct met een vertrek in verband gebracht. De Nederlandse spits moest voor Koeman als noodoplossing dienen nadat aanvallers zoals Lionel Messi en Antoine Griezmann vertrokken bij de club en Memphis Depay, Sergio Agüero en Martin Braithwaite de enige overgebleven spitsen waren. Daardoor maakte De Jong in de herfst van zijn loopbaan nog een absolute toptransfer, ook al hadden weinig mensen in de PSV-dagen van de spits voorspeld dat hij ooit het shirt van FC Barcelona zou dragen. 

Luuk de Jong

De vraag is dus vooral hoe lang dat nog gaat duren. Volgens De Telegraaf en internationale media ligt het in de lijn der verwachting dat er in de winterstop een beslissing genomen wordt over de FC Barcelona-toekomst van de Nederlandse spits. Xavi liet zich eerder al uit over De Jong, die de opvolger van Ronald Koeman omschreef als “een speler die we nodig hebben de komende maanden”. Eén blik op de huidige staat van de selectie van FC Barcelona geeft de achterliggende gedachten achter deze opmerking: het is nog maar de vraag of Agüero met zijn hartproblemen nog terugkeert op het voetbalveld en Braithwaite is voorlopig ook nog uitgeschakeld met een blessure. Daardoor blijft alleen Memphis op dit moment over als spits en is De Jong het enige alternatief in de spits. 


Het enige alternatief staat echter nog niet gelijk aan speelminuten voor de aanvaller. De Jong kwam dit seizoen zes keer in actie in La Liga en drie keer in de Champions League, met één doelpunt als rendement. Alleen in de Champions League-wedstrijden tegen FC Bayern München, Benfica en Dinamo Kiev maakte De Jong méér dan 45 minuten en in La Liga had De Jong twee keer een basisplaats. Dat was echter nog in de tijd van Koeman. Bij de eerste wedstrijd van Xavi (tegen Espanyol, red.) bleef de Nederlander negentig minuten op de bank. 

Het lijkt erop dat, ondanks de mooie woorden van Xavi aan het begin van zijn regeerperiode bij Barcelona, de langste tijd van De Jong in Catalonië erop zit. Dat de aanvaller ook bij Sevilla overbodig is geworden, en daarom nog steeds mag vertrekken, zorgt ervoor dat de alternatieven voor de spits in kaart komen. Ajax zou er volgens onder andere Pierre van Hooijdonk verstandig aan doen om de targetman naar Amsterdam te halen, terwijl op de achtergrond er altijd een terugkeer naar PSV lonkt voor De Jong. 

Ajax

De overgang naar Amsterdam ligt op dit moment het meest voor de hand. De Amsterdammers zijn in de aanval behoorlijk afhankelijk van de doelpunten en de speelstijl van Sébastien Haller. Aangezien de Ivoriaans international waarschijnlijk mee gaat doen met de Afrika Cup, dat begin volgend jaar op de planning staat, en daardoor dreigt er een gat in de Ajax-spits te komen. Een gat dat De Jong op basis van zijn spelersprofiel in kan vullen, al zijn er nog wel een hoop haken en ogen aan dat concept.


Als de Champions League-wedstrijd tegen Besiktas één ding bewees, dan is het de meerwaarde van een grote, sterke spits in het team van Erik ten Hag. Zonder de inbreng van een sterke, diepe spits zoals Haller lukte het de Amsterdammers niet om, zoals een aantal seizoenen terug, de defensie van de tegenstander zoek te tikken met Dusan Tadic als valse nummer negen. Dat betekent echter niet dat een Ajax-transfer van De Jong een onverdeeld succes gaat worden, daar verschillen de spelersprofielen van de Nederlandse spits en Haller toch teveel voor. 

Het belangrijkste verschil tussen De Jong en Haller is hun balbehandeling en snelheid. De spitsen zijn in het strafschopgebied van de tegenstander beide een klasse apart, alleen kan Haller in het meevoetballen buiten de zestien van grotere waarde zijn dan De Jong. De Nederlandse spits is in veel opzichten een vertragende factor in de aanval: op het moment dat de spits aangespeeld wordt en de bal niet in één keer kan kaatsen of snel door kan spelen, spelen de matige techniek en de draaicirkel van een volgeladen vrachtwagen tegenstanders in de kaart. 

PSV

Afgelopen zomer was PSV-trainer Roger Schmidt duidelijk over de mogelijke terugkeer van De Jong. Dat zat er voorlopig nog niet in, en dat lijkt vrij weinig te maken te hebben met de beschikbaarheid van de contractspeler van Sevilla. Dat de Eindhovenaren ervoor kozen om voor Benfica-spits Carlos Vinicius te gaan, zegt eigenlijk alles over de huidige stand van zaken in Eindhoven, waardoor het zelfs de vraag is of De Jong überhaupt naar PSV vertrekt op het moment dat Schmidt nog de hoofdtrainer is. 


Waar De Jong in het verleden nog dé aangewezen man was in de kampioensjaren van PSV, worden er de afgelopen jaren andere zaken gevraagd van de puntspeler van PSV. Waar De Jong in het verleden nog lekker op de middellijn kon bijven hangen en af kon wachten totdat er een bal zijn kant op kwam, is de diepste aanvaller van PSV onder Schmidt ook zeer belangrijk in het spel zonder bal. In het pressingsysteem van de Duitser is daarom nodig om een snelle aanvaller in de punt te hebben, zodat de tegenstander in de opbouw eerder onder druk gezet kan worden. 

Dat gaat met een speler zoals Vinicius of Eran Zahavi een stuk gemakkelijker dan met een type De Jong in de punt van de aanval.
Dat het spel zonder bal zwaarder weegt dan het spel met bal, bewees Schmidt met het regelmatig passeren van spelers zoals Mohammed Ihattaren en Davy Pröpper en dus eigenlijk ook met het uitstellen van de terugkeer van De Jong. Mocht de 31-jarige spits deze winter wel kans maken op een overstap naar Eindhoven, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat PSV weer met twee spitsen gaat voetballen of De Jong vaak vanaf de bank in de laatste fases van de wedstrijd ingezet gaat worden. Of hij in het laatste geval het prijskaartje waard is, zal nog wel beoordeeld moeten worden door het PSV-bestuur. 

Andere Eredivisie-mogelijkheden

Bij Ajax en PSV wordt het een lastig verhaal om de spits te zijn die De Jong in het verleden was. De boomlange aanvaller paste in het verleden goed in het spelletje wat Phillip Cocu de meest succesvolle PSV-trainer van de afgelopen jaren maakte, maar in de nieuwe weg die de Eindhovenaren zijn ingeslagen met de aanstelling van Schmidt lijkt De Jong ook bij PSV buiten de boot te vallen. Bij Ajax geldt eigenlijk hetzelfde: op het moment dat Haller weer terug is van de Afrika Cup, zal De Jong ook daar op de bank eindigen. 

 

Dat neemt niet weg dat er in de Eredivisie verschillende basisplaatsen in het verschiet liggen voor de 31-jarige aanvaller. AZ cashte de afgelopen zomer flink door de verkoop van onder andere Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu. De club investeerde in Willem II-spits Vangalis Pavlidis, maar in het verleden hadden types zoals Wout Weghorst ook groot succes in het AFAS Stadion. De Jong zou een goed alternatief kunnen vormen op de Griekse spits, aangezien de profielen van deze spelers als dag en nacht zijn en je als trainer daardoor in kunt spelen op verschillende wedstrijdsituaties. 

In dat opzicht zou ook Feyenoord een optie kunnen zijn voor De Jong. De Rotterdammers hebben met Bryan Linssen en Cyriel Dessers al een spitsenduo dat elkaar goed aanvult, maar een voor Feyenoord begrippen topspits als De Jong zou de ambities van de Rotterdammers een extra stuw kunnen geven. Of dat dit seizoen al gebeurd, is nog wel de vraag: aangezien de huurovereenkomst van Dessers nog tot het einde van dit seizoen loopt en de aanval van Feyenoord redelijk gevuld is, lijkt alleen een uitgaande transfer of ernstige blessure van Linssen en/of Dessers ervoor te zorgen dat een winterse (huur)transfer tot de mogelijkheden behoort.

Maakt De Jong twee doelpunten tegen Villarreal? Zet in en win 12x je inleg terug!

Wat is de beste optie voor De Jong?

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • AZ
  • Andere club
250+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
69+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
157+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
55+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
19+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
508+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
58+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
236+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
481+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
236+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
421+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
132+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
97+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
453+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
267+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
218+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
570+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
62+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
39+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
113+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie