Ziyech verrast tijdens transferperiode

Foto: Ziyech verrast tijdens transferperiode

Hakim Ziyech lijkt bezig aan zijn laatste maanden bij Chelsea. De Marokkaans international valt onder Thomas Tuchel vaak buiten de basis. De hangende rechtsbuiten gaf afgelopen weekend tijdens zijn invalbeurt tegen Leicester City zijn eerste Premier League-assist van het seizoen. FC Barcelona, Borussia Dortmund en AC Milan hebben interesse in de 28-jarige Marokkaan, die kan verrassen tijdens de aankomende transferperiode. 

Het is een understatement dat Hakim Ziyech zijn tijd bij Chelsea anders had voorgesteld. De Marokkaanse aanvallende middenvelder verruilde Ajax na lang wikken wegen voor een dienstverband bij de Londense grootmacht. The Blues betaalden vorig seizoen veertig miljoen euro om de creatieve middenvelder naar Stamford Bridge te halen. Een van de belangrijkste redenen voor Ziyechs keuze voor Chelsea was de aanwezigheid van Frank Lampard. De voormalig middenvelder van de Londenaren en de Engelse nationale ploeg was een groot fan van de speelstijl van de aanvallende middenvelder, die door zijn specifieke kwaliteiten ook een trainer nodig heeft die een systeem hanteert waarin deze kwaliteiten tot zijn recht komen. 

Hakim Ziyech

Dat bleek Frank Lampard voor het gevoel van de aanvallende middenvelder. Ziyech kreeg in het verleden al meer kansen om Ajax te verlaten, maar clubs zoals Sevilla en AS Roma waren niet van het kaliber waar de technicus van droomde. De aanvallende middenvelder waardeerde zijn positie bij Ajax en wachtte op het juiste moment om de Johan Cruijff ArenA te verlaten. Bij Chelsea had Lampard een vergelijkbare rol als bij Ajax in gedachten: Ziyech moest vanaf de rechterkant naar binnen trekken en vanuit daar zijn inzicht en (cross)pass het werk laten doen. De zomeraankoop raakte in de voorbereiding echter geblesseerd, waardoor hij de competitiestart van zijn nieuwe club miste. 


Ook met een fitte Ziyech waren de resultaten onder Lampard niet om naar huis te schrijven. De beginnend oefenmeester kwam steeds verder onder druk te staan en werd uiteindelijk ontslagen. Dat gebeurde op een moment dat Ziyech opnieuw in de lappenmand zat, waardoor hij zijn nieuwe baas Thomas Tuchel niet vanaf het begin van zijn periode bij Chelsea kon overtuigen van zijn kwaliteiten. De Duitse oefenmeester heeft voor zijn komst ongetwijfeld de beelden van de Marokkaans 35-voudig Marokkaans international hebben bekeken. 

In zijn eerste seizoen kwam Ziyech in 39 wedstrijden tot zes doelpunten en vier assists. De bijna tengere aanvallende middenvelder leek in zijn eerste maanden vooral te moeten wennen aan het harde spel in de Premier League, dat daarnaast een aantal tempo’s hoger ligt dan in de Eredvisie. Door de komst van Tuchel veranderde er nog wat voor Ziyech: de Duitse oefenmeester speelt zonder vleugelspelers, waardoor Ziyech op een andere positie terecht kwam dan met hem besproken was toen hij naar Chelsea vertrok. 

Chelsea

Onder leiding van Tuchel lijkt Chelsea door een heel nieuwe wereld te lopen. Waar Lampard moeite had om resultaten te boeken, wist Tuchel van dezelfde spelersgroep een voetbalmachine te bouwen waardoor Ziyech uiteindelijk met de Champions League-trofee in handen stond. Zijn aandeel in de laatste fase van het Miljardenbal was echter minimaal: in de halve finale tegen Real Madrid kwam hij in twee wedstrijden 25 minuten in actie, in de gewonnen finale tegen Manchester City maakte de oud-Ajacied geen minuten. 


Dat tekent de situatie waar Ziyech op dit moment in verkeert bij Chelsea. De aanvallende middenvelder maakt zijn minuten ook dit seizoen: Ziyech werd dit seizoen in alle competities elf keer gebruikt door Tuchel. Allemaal als aanvallende middenvelder in de rechterzone van het veld. Dat is nog steeds hetzelfde speelgebied als bij Lampard, maar de invulling die Tuchel eraan geeft, zijn maar deels op de kwaliteiten van Ziyech toegespitst. 

De flanken liggen eigenlijk ‘open’ in het systeem van Tuchel. Daardoor ontstaat er niet alleen ruimte voor de aanvallende middenvelders om daar in te duiken, maar ook voor de backs en/of spits. Daardoor ontstaat er een bepaalde onvoorspelbaarheid in de aanval van Chelsea: veel positiewisselingen en bewegende spelers zorgen voor verwarring in de defensie van de tegenstander en zo lukt het de Londenaren om goed georganiseerde ploegen uit elkaar te spelen. Dat neemt echter ook mee dat de aanvallende middenvelder naast aanvallende kwaliteiten ook een sterk lichaam nodig heeft voor de persoonlijke duels en daarnaast negentig minuten lang meters moet kunnen maken. 

Eeuwige invaller

Op dit moment lijkt Ziyech daardoor zich te moeten richten op invalbeurten. Dit komt niet omdat zijn voetballende kwaliteiten minder zijn dan die van spelers zoals Mason Mount, Christian Pulisic of Kai Havertz. Het valt voorlopig nog niet fysiek van Ziyech te verlangen dat hij meerdere wedstrijden per week in dit systeem kan spelen. Daarvoor zal de Marokkaan eerst zelf sterker voor moeten worden. 


De wedstrijd tegen Leicester City was daar een goed voorbeeld van. Op het moment dat je met Ziyech in je elftal speelt, weet je inmiddels dat hij naast hoogstaand voetbal ook een hoge arbeidsethos op de mat legt. Deze inzet siert de aanvallende middenvelder, maar op het moment dat je altijd tegen een tegenstander aan blijft lopen die (veel) sterker is, komt dat het algemene spel van Chelsea niet ten goede. Op het moment dat een van je spelers in het centrum van het veld vaker een duel verliest dan wint, kom je als team vaak in de problemen door een tegenaanval. 

In de slotfase van een wedstrijd, op het moment dat Chelsea doordrukt of juist ruimte krijgt, is een speler zoals Ziyech wél geschikt voor het Chelsea-voetbal. In dat geval hoeft hij niet veel meters te maken zonder bal, kan hij zich vooral focussen op de aanvallende taken van een aanvallende middenvelder. Met andere woorden: zo kan Ziyech met de instelling van een buitenspeler een positie in de as van het veld invullen en meer focussen op zijn aanvallende taken dan zijn ondersteunende / defensieve taken. Dat Ziyech in de Champions League vaker in actie komt dan in Premier League-wedstrijden is daar ook weer een voorbeeld van: daar is de fysieke intensiteit een stuk lager dan in de Premier League, en kan Ziyech zich gemakkelijker staande houden in de as van het veld. 

Borussia Dortmund, FC Barcelona en AC Milan 

Dat dit Ziyechs situatie alles behalve ideaal maakt, is meer dan duidelijk. Het zegt echter niet dat Tuchel het niet ziet zitten in de aanvallende middenvelder. Op het moment dat dit zo het geval zou zijn, dan gunde de Duitser Ziyech niet de speelminuten die hij dit seizoen maakte. Dat de oud-Ajacied niet bij de eerste keuzes van de trainer zit, is te verklaren, net zoals dit de reden kan zijn dat in de grotere wedstrijden, zoals de halve finale en de finale van de Champions League van vorig seizoen, weinig tot geen speelminuten krijgt. 


Er zijn in Europa nog wel clubs die het zien zitten in de kwaliteiten van Ziyech. De belangrijkste kandidaat lijkt op dit moment Borussia Dortmund. De Duitse topploeg zou in Ziyech een speler voor het basiselftal zien. Hoewel de Bundesliga ook een competitie is waar kilometers gevreten moeten worden op het middenveld, ligt de intensiteit van deze competitie een stuk lager en daar komt het technische spel van Ziyech automatisch al meer tot zijn recht. 

Dat geldt al helemaal op het moment dat FC Barcelona de middelen vindt om een speler van het kaliber Ziyech aan te kunnen trekken. In La Liga zijn de ruimtes op de vleugels beperkt, maar dat komt een speler zoals de oud-Ajacied alleen maar ten goede. Aangezien de ervaring op de vleugels bij FC Barcelona dun gezaaid is en de club met Xavi een trainer heeft die het tikkie-takka-voetbal weer terug wil brengen in het Camp Nou stadion, lijkt vooral de financiële situatie te bepalen of een transfer naar de top van La Liga een serieuze mogelijkheid wordt. 

De interesse van AC Milan in Ziyech stamt al uit deze zomer. Ondanks de fysieke gesteldheid en de spaarzame speelminuten in de Premier Leauge is de club uit Milaan de kunsten van de oud-Ajacied niet vergeten. Net als voor de Bundesliga en La Liga geldt voor de Serie A dat Ziyech zich (veel) meer kan focussen op zijn technische spel in plaats van fysieke arbeid te leveren, waardoor ook dit een betere optie lijkt als je het vergelijkt met zijn huidige rol en spelerstaken. 

Snelle transfer, Ziyech?

Volgens The Daily Mail hoeft Ziyech niet te rekenen op een meewerkende houding van Chelsea als Borussia Dortmund, FC Barcelona, AC Milan of een andere club zich meldt deze winter. De club ziet in hem nog steeds een belangrijk onderdeel van de selectie, iets waar zijn speelminuten in het team van Tuchel ook op wijzen. Dat de Marokkaanse spelmaker het voorlopig moet doen met basisplekken in toernooien als de Champions League en de EFL Cup en daarnaast in de Premier League het moet doen met invalbeurten, hoeft niet te betekenen dat dit bij Chelsesa in de toekomst gaat veranderen. 


Chelsea zal niet willen meewerken aan een winterse transfer. Wanneer Ziyech tot aan de zomer bovenal op de bank blijft zitten tijdens Premier League-wedstrijden, neemt de marktwaarde van de aanvallende middenvelder ook af. Aangezien de leeftijd van Ziyech (28 jaar, red.) voorspelt dat er over een aantal jaar sowieso al minder restwaarde zal zijn op de 40 miljoen euro kostende transfer, zal Ziyechs ontwikkeling het komende half jaar bepalend zijn voor de toekomstige houding van de club. 

Op dat moment is wellicht een terugkeer naar Ajax ook nog één van de mogelijkheden. De Amsterdammers kochten Antony als vervanger voor Ziyech op de rechterflank. De ontwikkeling van de 21-jarige Braziliaan gaat als een komeet, waardoor verschillende topclubs interesse hebben om Ajax te beroven van de Braziliaans international. Daardoor is het een zekerheid dat Ziyech ook aankomende zomer (en daarna) aanbidders zal hebben. De houding van Chelsea bepaalt voorlopig dat hij voor zijn kansen bij de Londenaren moet gaan. Alleen een goed bod of een transferverzoek lijken daar verandering in te kunnen brengen.

Een doelpunt van Ziyech tegen Juventus kan 7,5 keer je inzet waard zijn op bet365!

Wat moet Ziyech doen deze winter?

  • Voor kans bij Chelsea gaan
  • Transfer naar Dortmund
  • Transfer naar FC Barcelona
  • Transfer naar AC Milan
  • Transfer naar andere club
568+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie