Nieuw Ihattaren-scenario op komst bij PSV

Foto: Nieuw Ihattaren-scenario op komst bij PSV

PSV had in de laatste fase van Mohamed Ihattarens periode bij de club weinig profijt van de aanvallende middenvelder. Na twee onrustige jaren onder Roger Schmidt vertrok het talent naar Italië, maar ook daar stapelen de problemen zich op. Ondertussen is er in het Phillips Stadion een situatie op komst die doet denken aan de hele Ihattaren-soap. 

Davy Pröpper speelde bij PSV nog even samen met Mohamed Ihattaren. De middenvelder tekende een contract bij Juventus, dat hem verhuurde aan Sampdoria. Bij de middenmoter uit Italië kwam Ihattaren opnieuw door zijn gedrag in opspraak. In Eindhoven lijken ze het talent niet te missen. De rust lijkt voor een groot gedeelte wedergekeerd in het Phillips Stadion. Het elftal begon opnieuw wisselvallig aan het seizoen, maar inmiddels lijkt het roulatiesysteem van Schmidt zijn vruchten af te werpen. Eén ding valt daarbij op: zomeraankoop Davy Pröpper valt wel heel vaak buiten de boot. 

Davy Pröpper en PSV

Pröpper keerde aan het begin van dit seizoen terug van een avontuur in de Premier League. De dertigjarige middenvelder verdiende in het PSV-shirt een transfer naar Brighton en keerde na een periode van vijf seizoenen weer terug in het Phillips Stadion. Na de transfer werd er vanuit gegaan dat de middenvelder zich in de basis zou spelen, maar een formatiewijziging zorgde ervoor dat Pröpper voorlopig buiten de boot valt. 


De zeventienvoudig international van het Nederlands elftal was niet de enige middenvelder die PSV dit seizoen aantrok. Marco van Ginkel tekende na verschillende verhuurperiodes een meerjarig contract in Eindhoven. De voormalig middenvelder van onder andere Vitesse en Chelsea werd meteen tot aanvoerder uitgeroepen. Pröpper zag de bui toen waarschijnlijk al hangen, of de middenvelder moest Ibrahim Sangaré uit de PSV-basis gaan spelen. 

Dat is voor het spel van de Eindhovenaren een lastig verhaal. De Ivoriaanse verdedigende middenvelder zorgt voor de balans in de ploeg en laat zich dit seizoen ook offensief een stuk meer gelden dan zijn debuutjaar in de Eredivisie. Dat Schmidt Pablo Rosario vervangen heeft voor Marco van Ginkel, doet de Ivoriaanse middenvelder goed. Van Ginkel en de rest van de aanvallende ingestelde spelers van de Eindhovenaren kunnen vrijuit voetballen omdat ze weten dat Sangaré de linies gesloten houdt. Dat is met Pröpper naast Van Ginkel wel anders. 

Roger Schmidt

Eigenlijk is Pröpper helemaal geen Roger Schmidt-speler. De middenvelder is niet snel, niet lichtvoetig en veel meer een passer dan een loper. Daardoor past de zomeraankoop eigenlijk niet in de spelersrollen die Schmidt op het middenveld heeft. Pröpper is defensief en fysiek niet sterk genoeg om de rol van Sangaré op zich te nemen en heeft aan de andere kant vooral lopende mensen nodig om in zijn spel te komen in plaats van zelf gaten te trekken en in ruimtes te lopen. 


Aan de andere kant heeft Pröpper geen geluk gehad met blessures. De dertigjarige middenvelder miste daardoor al veel duels van de Eindhovenaren in de eerste seizoenshelft. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de oud-speler van Vitesse en Brighton zich nooit helemaal in de picture heeft kunnen spelen bij zijn nieuwe trainer. 

Pröpper moet het tot nu toe vooral doen met (korte) invalbeurten. In de wedstrijd tegen zijn oude club Vitesse werd de dertigjarige middenvelder pas in de slotfase van de wedstrijd ingebracht. Een enkelblessure speelde hem de afgelopen weken parten, maar toch: ook op de momenten dát Pröpper de afgelopen weken fit was, koos Schmidt steevast voor andere namen. 

Buiten de boot

De Eindhovenaren lijken voor de tweede keer in korte tijd een speler in de selectie van Schmidt te hebben die totaal niet bij de voorkeuren van de hoofdtrainer past. Spelers zoals Erick Guiérrez zijn al meerdere keren afgeschreven, maar blijven op dit moment meer kansen krijgen dan Pröpper. Dat lijkt niets te maken te hebben met de kwaliteiten van de middenvelder, die zijn in veel opzichten te specifiek voor het voetbal dat PSV speelt. 


Pröpper rendeerde het beste in het spel dat PSV speelde in zijn eerste periode in Eindhoven. Destijds was er bij PSV op het middenveld nog een rol weggelegd voor een speler die als belangrijkste taak had het spel te verleggen. Voor dat spel hoeft Pröpper de zone rondom de middencirkel eigenlijk niet te verlaten – hoogstens om naar voren te sluipen om een tweede bal na een voorzet op doel te rammen. In Engeland speelde de middenvelder in zijn eerste periode ook in zo’n rol, maar al snel kwam daar aan het licht dat Pröpper in het box-to-box-spel niet optimaal rendeerde. Dan is de middenvelder zelf teveel onderweg in plaats van dat hij slim positie kan kiezen om een pass te ontvangen, open te draaien en een voorwaartse oplossing te vinden. 

PSV komt onder Schmidt niet vaak in de situatie dat dit soort spelers nodig zijn. Alleen in de laatste fase van de wedstrijd, op het moment dat PSV een kleine voorsprong verdedigt bijvoorbeeld, komen de Eindhovenaren in een situatie die doet denken aan het spel onder Phillip Cocu: dan zakt de ploeg een beetje terug en schiet het na een fout van de tegenstander of een afgeslagen counter in één klap richting het doel van de tegenstander. Voor dat spelletje zijn de kwaliteiten van Pröpper perfect. Dat geldt niet echt voor de rest van het voetbal dat PSV onder Schmidt wil spelen. 

Ihattaren-scenario

Daarmee zadelt PSV zich op met een potentieel nieuw Ihattaren-scenario. Dat wil niet zeggen dat Pröpper zich op dezelfde manier gaat opstellen – daar is hij tot nu toe het mens niet toe gebleken. Er kan binnen nu en een paar maanden wel een soortgelijke situatie ontstaan op basis van het spelersproefiel van Pröpper. Net als Ihattaren is hij een type speler dat in eerste instantie niet in de spelopvatting van Schmidt past, maar dat kan nog veranderen. 


De komende weken mist PSV Eran Zahavi. De Eindhovenaren bewezen tegen Vitesse dat het in aanvallend opzicht de Israëlische spits niet echt miste. Vinicius Junior was de diepste spits en toonde zich vooral in de opbouw een goede combinatiepartner voor de andere aanvallers van de Eindhovenaren. De Braziliaan werd vanuit de verdediging en het defensieve middenvelder vaak (over de grond) gezocht. Dat Pröpper de Braziliaanse spits van voldoende ballen kan voorzien, lijkt geen twijfel over te bestaan. Dat zijn spel zonder bal, en dan vooral het box-to-box-spel dat er op het middenveld van PSV gevraagd wordt op dit moment, het voorlopig onmogelijk maken dat een technisch begaafde voetballer het niet redt bij Schmidt, is voor Pröpper helaas ook het geval.

Maakt Pröpper donderdag een doelpunt in de Europa League? Win 10 keer je inzet terug bij bet356!

POLL: Gaat de rol van Pröpper tot ontevredenheid leiden?

Vandaag 30 November 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Koeman staat voor spectaculaire terugkeer</strong>

Koeman staat voor spectaculaire terugkeer

<p>Ronald Koeman zit na zijn ontslag bij FC Barcelona weer even zonder werk. De Nederlandse trainer ...

1378
<strong>'Lionel Messi-schandaal!'</strong>

'Lionel Messi-schandaal!'

<p>Lionel Messi won gisteren al weer zijn zevende (!) Ballon d'Or, maar in Duitsland (en dan vooral ...

551
<strong>Midweeks programma bij bet365: derby en angstgegner Ajax</strong>

Midweeks programma bij bet365: derby en angstgegner Ajax

<p>De Europese topcompetities maken zich in een week zonder Europees voetbal op voor een midweeks ...

92
'Ik geloof niet dat John van den Brom Nieuwjaar haalt'

'Ik geloof niet dat John van den Brom Nieuwjaar haalt'

<p>Oefenmeester John van den Brom staat onder zware druk bij zijn werkgever KRC Genk. Dat doet het ...

5
'Nieuwe (financiële) nachtmerrie voor Barcelona'

'Nieuwe (financiële) nachtmerrie voor Barcelona'

<p>Volgens het dagblad <i>Sport</i> begint men bij FC Barcelona zo langzamerhand een beetje in ...

105
'Toptransfer voor opgeleefde Feyenoorder'

'Toptransfer voor opgeleefde Feyenoorder'

<p>Er is mogelijk een mooie <a href="https://www.soccernews.nl/transfergeruchten/" target="_self" ...

213
'Eredivisie-verschrikking': 'Wat slécht!'

'Eredivisie-verschrikking': 'Wat slécht!'

<p>De afgelopen Eredivisie-speelronde was... niet geweldig. Er werden weliswaar vijftien doelpunten ...

94
Ancelotti maakt korte metten met Hazard-gerucht

Ancelotti maakt korte metten met Hazard-gerucht

<p>Eden Hazard is tegenwoordig vaker geblesseerd dan dat hij daadwerkelijk op het veld staat en de ...

13
'Aston Villa wil Anwar El Ghazi kwijt'

'Aston Villa wil Anwar El Ghazi kwijt'

<p>Anwar El Ghazi staat nu al een paar jaar onder contract bij Aston Villa, maar binnenkort zou hij ...

60
'United klopt aan bij Ajax, maar niet voor Ten Hag'

'United klopt aan bij Ajax, maar niet voor Ten Hag'

<p>Ajax beschikt over een paar spelers die ontzettend populair zijn op de <a ...

1088
Suárez doet merkwaardige Messi-onthulling

Suárez doet merkwaardige Messi-onthulling

<p>Luis Suárez was gisteren op het gala rond de Gouden Bal-uitreiking aanwezig voor goede vriend ...

64
'Barça haalt clubloze spits als concurrent Memphis'

'Barça haalt clubloze spits als concurrent Memphis'

<p>FC Barcelona lijkt geen beroep meer te kunnen gaan doen op Sergio Agüero, die genoodzaakt is om ...

61
Aanstellingen scheidsrechters Eredivisie: Overtoom weer in actie

Aanstellingen scheidsrechters Eredivisie: Overtoom weer in actie

<p>Komend weekend wordt er weer gevoetbald in de <a target="_self" rel="">Eredivisie</a> en de KNVB ...

60
'Bijlow bezorgt Feyenoord slecht nieuws'

'Bijlow bezorgt Feyenoord slecht nieuws'

<p><a target="_self" rel="">Feyenoord</a> moest het in de duels met Slavia Praag (2-2) en FC Twente ...

209
Perez over PSV-aankoop: 'Weggegooid geld?'

Perez over PSV-aankoop: 'Weggegooid geld?'

<p><a href="www.soccernews.nl/team/psv" target="_self" rel="">PSV</a> slaagde er afgelopen zondag ...

57
Frenkie de Jong: 'Het enige wat ik mis van Nederland'

Frenkie de Jong: 'Het enige wat ik mis van Nederland'

<p>In de zomer van 2019 vertrok Frenkie de Jong van <a target="_self" rel="">Ajax</a> naar FC ...

154
Nijhuis over ruzie met UEFA: weigerde EK-deelname

Nijhuis over ruzie met UEFA: weigerde EK-deelname

<p>Gisteren onthulde Bas Nijhuis in Veronica Inside dat hij zich niet langer beschikbaar stelt voor ...

46
<strong>TRANSFERUURTJE: Transfers Haller, Dessers en Memphis</strong>

TRANSFERUURTJE: Transfers Haller, Dessers en Memphis

<p>De laatste&nbsp;<a href="https://www.soccernews.nl/transfergeruchten/" target="_self" ...

195

Gisteren 29 November 2021

"Hij gaat bij Ajax niet spelen als Haller fit is"

"Hij gaat bij Ajax niet spelen als Haller fit is"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> hoopt in januari een ...

169
Hake bevestigt 'andere rol' voor Janssen: "Moeilijk"

Hake bevestigt 'andere rol' voor Janssen: "Moeilijk"

<p>Willem Janssen was jarenlang onomstreden bij FC Utrecht, maar heeft gaandeweg het seizoen zijn ...

151
'Eriksen had Ballon d'Or moeten winnen'

'Eriksen had Ballon d'Or moeten winnen'

<p>Lionel Messi heeft maandagavond voor de zevende keer de Ballon d'Or in ontvangst genomen. Zijn ...

124
Derksen wijst 'arrogant' Ajax terecht: "Ze spelen klote"

Derksen wijst 'arrogant' Ajax terecht: "Ze spelen klote"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-trainer Erik ten Hag ...

196
"Wie denkt deze jongen dat hij is? De here Jezus?"

"Wie denkt deze jongen dat hij is? De here Jezus?"

<p>De heren van <i>Veronica Inside </i>hebben maandagavond hard uitgehaald naar Noa Lang. De ...

130
'Juventus verkoopt De Ligt onder één voorwaarde'

'Juventus verkoopt De Ligt onder één voorwaarde'

<p>Matthijs de Ligt dreigt Juventus na dit seizoen te verlaten. De Italiaanse topclub wil de ...

477
Messi doet oproep aan France Football na Ballon d'Or-winst

Messi doet oproep aan France Football na Ballon d'Or-winst

<p>Lionel Messi is voor de zevende keer uitgeroepen tot winnaar van de Ballon d'Or. Twee jaar na de ...

129
Steun voor Linssen: "Hij vult het in zoals Slot het wil"

Steun voor Linssen: "Hij vult het in zoals Slot het wil"

<p>Bij <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> is de ...

41
AZ-icoon uit frustratie: "Het is veel te rustig"

AZ-icoon uit frustratie: "Het is veel te rustig"

<p>AZ heeft de afgelopen jaren veel bravoure getoond, maar inmiddels staan de Alkmaarders slechts ...

52
Oranje Leeuwinnen imponeren niet, Emmen wint ruim

Oranje Leeuwinnen imponeren niet, Emmen wint ruim

<p>De Oranje Leeuwinnen hebben maandagavond weinig indruk gemaakt. In de oefenwedstrijd tegen Japan ...

35
Lionel Messi wint Ballon d'Or voor zevende keer

Lionel Messi wint Ballon d'Or voor zevende keer

<p>Lionel Messi is maandagavond verkozen tot de beste speler van de wereld. Voor de zevende keer in ...

220
Fabrizio Romano onthult Van de Beek-nieuws

Fabrizio Romano onthult Van de Beek-nieuws

<p>Donny van de Beek is vooralsnog niet van plan om Manchester United te verlaten. Volgens ...

117
'UEFA straft Nijhuis vanwege Oranjezomer-optredens'

'UEFA straft Nijhuis vanwege Oranjezomer-optredens'

<p>Bas Nijhuis fluit na de eerste seizoenshelft geen internationale wedstrijden meer. Volgens de ...

572
Johan Derksen baalt van VI-verandering

Johan Derksen baalt van VI-verandering

<p>Onder de naam VI Vandaag keert <i>Veronica Inside</i> vanaf januari 2022 terug met een dagelijkse ...

385
Leipzig-assistent legt opmerkelijke Brobbey-wissel uit

Leipzig-assistent legt opmerkelijke Brobbey-wissel uit

<p>Brian Brobbey werd zondag al in de 43ste minuut gewisseld tegen Bayer Leverkusen (1-3 nederlaag). ...

126