PSV profiteert van blessure Zahavi

Foto: PSV profiteert van blessure Zahavi

PSV moet het dit weekend doen zonder Eran Zahavi. De ervaren Israëlische spits is de komende weken uitgeschakeld en zal vervangen moeten worden door trainer Roger Schmidt. Daar heeft de Duitser genoeg opties voor. Sterker nog: de oefenmeester kan variëren op basis van de keuzes van de tegenstander. 

Eran Zahavi is dit seizoen met acht doelpunten en zeven assists in 23 wedstrijden weer belangrijk voor PSV. De ervaren Israëlische spits maakte vorig jaar de overstap naar Eindhoven. Een mega-salaris zorgden er in het begin voor dat er scheve gezichten werden getrokken, maar inmiddels heeft de spits zijn naam weten te vestigen in Eindhoven en daarbuiten. Dit seizoen speelt de aanvaller niet alleen als diepe spits, maar ook als aanvallende middenvelder en duikt hij óók wel eens op de flanken op. Daarmee toonde Zahavi zich dit seizoen een completere speler dan afgelopen jaar, wat een tijdelijke opvolging interessant maakt voor de aankomende weken. Hoe gaat Schmidt het gemis van de aanvalsleider opvangen? 

Eran Zahavi en PSV 

Kijk je naar het spelersprofiel van Zahavi, dan kom je er achter dat de Israëliër een vreemde eend in de spitsenbijt is. Zahavi is niet groot, niet sterk, niet snel en toch weet hij zich telkens in posities te manoeuvreren vanuit waar hij gevaarlijk kan zijn. Daaruit blijkt dat Zahavi het spel goed leest, zijn posities zorgvuldig kiest en vanuit die posities het spel kan verleggen én een kans kan afmaken. Dat is voor een trainer een fijn gegeven: zo kun je zowel in de opbouw als de afwerking bouwen op de kwaliteiten van de Israëliër. 


Daardoor is de rol van Zahavi op basis van positie misschien wel veranderd, maar speelt hij praktisch nog op dezelfde manier waarop hij vorig seizoen in de Eredivisie debuteerde. Tijdens de afgelopen interlandbreak liep de Israëlische spits een blessure op bij de nationale ploeg, die hem naar verluidt zo’n vier weken aan de kant gaat houden. Daardoor ontstaat er een kans voor een aanvaller van PSV. De Eindhovenaren rouleren al veel met hun aanvalsleiders, maar nu ook Zahavi de ziekenboeg in is gereden, blijven er nog een aantal keuzes over. 

Het geluk bij dit ongeluk is dat PSV in Zahavi nu de meest gemakkelijk te vervangen pion is in de aanval. Sterker nog: de mogelijkheden voor het spel van de Eindhovenaren worden anders op het moment dat er geen ‘tussenmaatje’ zoals Zahavi, maar een gespecialiseerde aanvaller in de punt staat. Daar heeft PSV een aantal opties voor. 

Het verwachtte alternatief

Als je de keuzes van Schmidt van de afgelopen weken naast elkaar legt, lijkt Carlos Vinicius de meest logische vervanger. De Braziliaanse huurling van Benfica was een aantal weken op zoek naar zijn draai. De spits scoorde onlangs zijn eerste doelpunt voor de Eindhovenaren. Daar houdt het voorlopig ook bij op voor de Braziliaan. Natuurlijk heeft ook Vinicius te maken met een aanpassingsproces aan de Eredivisie. Het gebrek aan basistechniek compenseert de aanvaller met een hoge arbeidsethos en snelheid met en zonder de bal; elementen die Schmidt hoog heeft zitten in zijn voetbalvisie. 


Voor een tegenstander zoals Vitesse kan dit echter wel goed van pas komen. De Arnhemmers voetballen vanuit een compacte, solide basis, waardoor de Eindhovenaren waarschijnlijk tot vleugelspel worden gedwongen door de Arnhemmers. Op het moment dat je daar een Zahavi hebt staan, is de kans groot dat je luchtduels verliest. Staat daar een beer van een spits zoals Vinicius, dan is de kans op succes vanaf de flanken groter, al zal PSV dan wel ervoor moeten zorgen dat het defensieve middenveld zo gepositioneerd staat dat er geen snelle counter uit een afgeslagen / weggewerkte voorzet ontstaat. 

Dat Vinicius wel en Luuk de Jong bijvoorbeeld niet kwam, heeft ook te maken met de fysieke kwaliteiten van de Braziliaan. Vinicius is een grote, sterke spits die ook snelheid in zijn benen heeft. Een beetje te vergelijken met Sébastien Haller (Ajax). Op het moment dat PSV tegenover een ploeg staat die zich niet volledig ingraaft op eigen helft, krijgt de spits ook nog de ruimte om zijn acties te maken, naast het vasthouden van de ballen in de voorhoede zodat het middenveld kan aansluiten en de backs eroverheen kunnen denderen. 

Het bijzondere alternatief

PSV heeft naast Vinicus nóg een doelpuntenmaker in de selectie: Maxi Romero’s tijd in Eindhoven lijkt soms op een horrorfilm. De Argentijn werd voor tien miljoen euro overgenomen van Vélez, na een half jaar weer verhuurd aan de Argentijnse ploeg en bij terugkomt lukte het hem nog steeds niet om een kans af te dwingen. Op het moment dat Schmidt de spits die kans gaf, raakte hij ernstig geblesseerd. 


De Argentijnse spits is inmiddels weer fit en hoopt snel weer speelminuten te maken. Schmidt heeft al bewezen dat hij gecharmeerd is van de kwaliteiten van de Argentijnse aanvaller, die dit seizoen twee doelpunten maakte in vier Keuken Kampioen Divisie-duels voor Jong PSV. In gesprek met Eindhovens Dagblad stelde de spits dat hij klaar was voor de volgende stap, maar was hij ook realistisch genoeg om te weten dat dit de keuze van de trainer is. 

Romero en Vinicius zijn allebei spelers die voorin de bal kunnen vasthouden. Ogenschijnlijk lijkt de Braziliaan sneller dan zijn continentgenoot, iets wat PSV kan helpen in het druk zetten zonder bal, terwijl op het gebied van doelpunten, positiespel en balbehandeling een voordeel heeft op Vinicius. Daardoor kan Schmidt de komende weken nog steeds variëren met twee dezelfde soort type spits: op het moment dat hij vanaf minuut één de verdediging gaat uitputten en daarna de gecreëerde ruimte in de slotfase wil benutten met een afmaker in de punt, kiest hij eerst voor Vinicius en daarna mogelijk voor Romero. Wanneer de coach denkt vanaf de eerste minuut te domineren, dan kiest hij voor Romero. 

Het snelle alternatief

Als de Duitse oefenmeester het écht op een rennen wil gooien, dan kiest de Duitser ervoor om Yorbe Vertessen in de punt te posteren. De talentvolle Belg krijgt veel speelminuten de afgelopen anderhalf jaar, maar dat dat overwegend vanuit een andere positie dan hij gewend is. In de jeugdelftallen van de Eindhovenaren was Vertessen vaak de diepe spits, terwijl hij in het eerste elftal vooral vanaf de flanken wordt gebruikt. 


Met Vertessen in de punt van de aanval heeft PSV een nóg sneller alternatief dan Vinicius. Zaak is alleen wel dat er genoeg ruimte moet zijn om van deze snelheid te kunnen profiteren. Aangezien Vitesse met een driemandefensie speelt, ligt deze ruimte er wel degelijk, al is het daardoor ook moeilijker om uit de persoonlijke duels te blijven. Daar scoort Vertessen dan weer minder op dan Romero en Vinicius. In die gedachten kun je ook met Mario Götze of Bruma nog in de punt van de aanval spelen. In dat geval geldt nog meer dat de fysieke kracht in de aanval afneemt, maar de souplesse wel een boost krijgt. Dat kan, vooral tegen opponenten van een kleiner formaat, voordelig uitpakken voor de Eindhovenaren.

Verdubbel je inleg als PSV de nul weet te houden tegen Vitesse!

POLL: Wie volgt Zahavi op in de PSV-basis?

Vandaag 30 November 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Midweeks programma bij bet365: derby en angstgegner Ajax</strong>

Midweeks programma bij bet365: derby en angstgegner Ajax

<p>De Europese topcompetities maken zich in een week zonder Europees voetbal op voor een midweeks ...

58
<strong>'Feyenoord raakt Dessers in januari al weer kwijt'</strong>

'Feyenoord raakt Dessers in januari al weer kwijt'

<p>Cyriel Dessers scoorde gisteren tegen FC Twente (0-0) eens een keertje níét, maar dat de Belg ...

1424
<strong>'Ziyech baalt van droomtransfer Antony'</strong>

'Ziyech baalt van droomtransfer Antony'

<p>Antony doet het dit seizoen geweldig in het shirt van <a ...

4061

Gisteren 29 November 2021

"Hij gaat bij Ajax niet spelen als Haller fit is"

"Hij gaat bij Ajax niet spelen als Haller fit is"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> hoopt in januari een ...

29
Hake bevestigt 'andere rol' voor Janssen: "Moeilijk"

Hake bevestigt 'andere rol' voor Janssen: "Moeilijk"

<p>Willem Janssen was jarenlang onomstreden bij FC Utrecht, maar heeft gaandeweg het seizoen zijn ...

33
'Eriksen had Ballon d'Or moeten winnen'

'Eriksen had Ballon d'Or moeten winnen'

<p>Lionel Messi heeft maandagavond voor de zevende keer de Ballon d'Or in ontvangst genomen. Zijn ...

37
Derksen wijst 'arrogant' Ajax terecht: "Ze spelen klote"

Derksen wijst 'arrogant' Ajax terecht: "Ze spelen klote"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a>-trainer Erik ten Hag ...

44
"Wie denkt deze jongen dat hij is? De here Jezus?"

"Wie denkt deze jongen dat hij is? De here Jezus?"

<p>De heren van <i>Veronica Inside </i>hebben maandagavond hard uitgehaald naar Noa Lang. De ...

43
'Juventus verkoopt De Ligt onder één voorwaarde'

'Juventus verkoopt De Ligt onder één voorwaarde'

<p>Matthijs de Ligt dreigt Juventus na dit seizoen te verlaten. De Italiaanse topclub wil de ...

157
Messi doet oproep aan France Football na Ballon d'Or-winst

Messi doet oproep aan France Football na Ballon d'Or-winst

<p>Lionel Messi is voor de zevende keer uitgeroepen tot winnaar van de Ballon d'Or. Twee jaar na de ...

72
Steun voor Linssen: "Hij vult het in zoals Slot het wil"

Steun voor Linssen: "Hij vult het in zoals Slot het wil"

<p>Bij <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> is de ...

19
AZ-icoon uit frustratie: "Het is veel te rustig"

AZ-icoon uit frustratie: "Het is veel te rustig"

<p>AZ heeft de afgelopen jaren veel bravoure getoond, maar inmiddels staan de Alkmaarders slechts ...

27
Oranje Leeuwinnen imponeren niet, Emmen wint ruim

Oranje Leeuwinnen imponeren niet, Emmen wint ruim

<p>De Oranje Leeuwinnen hebben maandagavond weinig indruk gemaakt. In de oefenwedstrijd tegen Japan ...

19
Lionel Messi wint Ballon d'Or voor zevende keer

Lionel Messi wint Ballon d'Or voor zevende keer

<p>Lionel Messi is maandagavond verkozen tot de beste speler van de wereld. Voor de zevende keer in ...

181
Fabrizio Romano onthult Van de Beek-nieuws

Fabrizio Romano onthult Van de Beek-nieuws

<p>Donny van de Beek is vooralsnog niet van plan om Manchester United te verlaten. Volgens ...

51
'UEFA straft Nijhuis vanwege Oranjezomer-optredens'

'UEFA straft Nijhuis vanwege Oranjezomer-optredens'

<p>Bas Nijhuis fluit na de eerste seizoenshelft geen internationale wedstrijden meer. Volgens de ...

424
Johan Derksen baalt van VI-verandering

Johan Derksen baalt van VI-verandering

<p>Onder de naam VI Vandaag keert <i>Veronica Inside</i> vanaf januari 2022 terug met een dagelijkse ...

90
Leipzig-assistent legt opmerkelijke Brobbey-wissel uit

Leipzig-assistent legt opmerkelijke Brobbey-wissel uit

<p>Brian Brobbey werd zondag al in de 43ste minuut gewisseld tegen Bayer Leverkusen (1-3 nederlaag). ...

78